Układ pokarmowy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wiem co jem.
Advertisements

Układ Pokarmowy Układ pokarmowy przekształca spożywany przez człowieka, dostarczając organizmowi energii i składników odżywczych, których potrzebuje on.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
mgr rekreacji ruchowej
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zasady zdrowego żywienia
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Prezentacja przygotowana przez uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Nidzicy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
BUDOWA I FUNKCJONOWANIE UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA
Na sportowo to zawsze zdrowo
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
ABC – zdrowego odżywiania
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA DLA MŁODZIEŻY
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Układ pokarmowy

Wyszukiwaliśmy informacji o układzie pokarmowym człowieka, organach go tworzących, jego funkcjach i procesach w nim zachodzących. Następnie stworzyliśmy bardzo szczegółową prezentację na temat budowy i funkcji układu pokarmowego człowieka. Przedstawiamy kolejne slajdy naszej prezentacji:

Najważniejszym zadaniem układu pokarmowego człowieka jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych oraz niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W skład układu pokarmowego człowieka wchodzą : - jama ustna - gardło - przełyk - żołądek - jelito cienkie - jelito grube zakonczone otworem odbytowym

Jama Ustna jako część układu pokarmowego składa się ; przedsionka jamy ustnej, jamy ustnej właściwej, podniebienia twardego, podniebienia miękkiego, zębów (osadzonych w zębodołach), języka.

małżowina nosowa dolna GARDŁO I PRZEŁYK przewód nosowy górny część nosowa gardła część krtaniowa gardła przełyk małżowina nosowa dolna przedsionek nosa podniebienie twarde język języczek

TRAWIENIE W JAMIE USTNEJ zachodzi dzięki ślinie produkowanej przez ślinianki. Funkcje śliny: nawilżanie, odkażanie (działanie antybakteryjne), trawienie. Enzymy zawarte w ślinie: amylaza ślinowa (ptyalina) – rozkłada wielocukry na dwucukry, skrobia maltoza maltaza. maltoza glukoza pH 7

Żołądek to narząd, stanowiący część przewodu pokarmowego, którego zasadniczą rolą jest trawienie pokarmu.

ŻOŁĄDEK wpust żołądka dno żołądka trzon żołądka część odźwiernikowa dwunastnica

JELITO GRUBE W skład jelita grubego wchodzi: Jelito ślepe okrężnica, odbytnica. jelito kręte zastawka krętniczo-kątnicza ujście wyrostka robaczkowego wyrostek robaczkowy

Wątroba Wątroba, to największy gruczoł ciała waży 1,5 kg, ma ciemnoczerwone zabarwienie. Funkcje wątroby, to: wytwarzanie żółci magazynowanie i przemiana tłuszczy, białek, witamin i węglowodanów gromadzenie węglowodanów w postaci glikogenu uniemożliwianie działanie niektórych toksyn wytwarzanie prawie wszystkich białek osocza

WĄTROBA przewód wątrobowy mniejszy drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe przewód pęcherzykowy pęcherzyk żółciowy dwunastnica drogi żółciowe wewnątrz wątrobowe przewód wątrobowy mniejszy przewód żółciowy wspólny przewód trzustkowy

TRZUSTKA przewód trzustkowy dodatkowy przewód żółciowy wspólny odźwiernik ogon trzustki przewód trzustkowy trzon trzustki głowa trzustki

Żywienie człowieka

Jednym sposobem prezentowania zasad prawidłowego żywienia przedstawionych w Piramidzie Zdrowia jest Talerz zdrowia. Wielkość wycinków koła odnoszących się do poszczególnych grup produktów żywnościowych odpowiada ich udziałowi w piramidzie zdrowego żywienia

Regularność posiłków

Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie Bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. Powinno ono pokrywać 20%-25% dziennego zapotrzebowania na energie i być odpowiednio zbilansowane, czyli dostarczać czterech spośród pięciu podstawowych grup produktów tworzących piramidę zdrowia

Rozkład posiłków w ciągu dnia Dobowe zapotrzebowanie energetyczne organizmu=100%

I Wariant: 5 posiłków w ciągu dnia Posiłki Procent dobowego zapotrzebowania na energie 1.Śniadanie 20%-25% 2. II śniadanie 15%-20% 3. Obiad 35%-40% 4. Podwieczorek 5%-10% 5.Kolacja 10%-15%

II Wariant: 4 posiłki w ciągu dnia (bez podwieczorku i z ,,Lepszą kolacją’’, która powinna być spożyta 2godz przed pójściem spać) Posiłki Procent dobowego zapotrzebowania na energie 1. Śniadanie 20%-25% 2. II śniadanie 15%-20% 3. Obiad 35%-40% 4. Kolacja

ZASADY ZDROWEGO ŻWYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM

1. Jedz codziennie różne produkty z każdej grupy uwzględnionej w piramidzie. 2. Bądź codziennie aktywny fizycznie - ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę.

3. Źródłem energii w twojej diecie powinny być głównie produkty znajdujące się w podstawie piramidy (na dole).  4. Spożywaj codziennie przynajmniej 3-4 porcje mleka lub produktów mlecznych takich jak jogurty, kefiry, maślanka, sery. 

5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja 5. Jedz codziennie 2 porcje produktów z grupy – mięso, ryby, jaja. Uwzględniaj też nasiona roślin strączkowych.  6. Owoce i warzywa powinno się spożywać przy każdym posiłku – minimum 5 porcji dziennie

7. Ograniczaj spożywanie tłuszczów zwierzęcych na rzecz tłuszczów roślinnych 8. Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów.

9. Ograniczaj spożycie słonych produktów, odstaw solniczkę. 10. Pij codziennie odpowiednią ilość wody.

Podstawowe składniki odżywcze

są przede wszystkim materiałem budulcowym a w energię są przetwarzane tylko w sytuacjach kryzysowych dla naszego organizmu. Białka

są gromadzone głównie w postaci tkanki tłuszczowej i dają organizmowi zapas energii na dłuższy czas. Tłuszcze

Dostarczają naszemu organizmowi energię w krótkim czasie są gromadzone w postaci glikogenu WĘGLOWODANY

-  Zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka, prawidłowe widzenie, normalny wzrost. Witamina

Witamina wit. D - zapewnia mocne kości i zęby Reguluje przemiany wapniowo-fosforowe. Witamina

-Wzmaga ogólną odporność organizmu, wpływa na syntezę hormonów kory nadnerczy. Witamina

Witamina wit. E - Wpływa na płodność, bierze udział w utlenianiu biologicznym, chroni przed poronieniem.

Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi i oddychania wewnątrzkomórkowego. Witamina

diety wegetariańskiej Alternatywne sposoby żywienia na przykłądzie diety wegetariańskiej

W diecie wegańskiej występują wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego: zboża, owoce, warzywa, orzechy.

Dieta lakto-wegetarianizm ze swojej diety wykluczają także jajka. Natomiast mogą spożywać mleko i produkty mleczne.

Dieta lakto-owo-wegetarianizm jest to najbardziej popularna forma wegetarianizmu, a zarazem najmniej restrykcyjna. Nie jada się mięsa i ryb, ale można spożywać produkty zwierzęce, takie jak jajka, miód oraz mleko i produkty mleczne.

Dieta semi-wegetariańska dopuszcza spożywanie ryb, drobiu, jaj i mleka, natomiast wyklucza jedynie czerwone mięso. 

Ankieta

Czy jesz śniadanie w domu?

drugie śniadanie do szkoły ? Czy zabierasz ze sobą drugie śniadanie do szkoły ?

Jak często korzystasz ze sklepiku szkolnego ?

Ile litrów płynów pijesz codziennie?

Czy codziennie jesz owoce?

Czy codziennie jesz warzywa?

Czy do obiadów jesz surówki

Jak często jesz Fast-foody?