ŻYWIENIE NIEMOWLĄT
1. Budowa piersi kobiecej
2. Wydzielanie mleka podczas karmienia
3. Zmiany mleka kobiecego podczas karmienia 2-4 dzień żółtawa, gęsta siara bogata w białko, przeciwciała i sub. bakteriostatyczne 3 tydzień po porodzie mleko właściwe - na początku ssania faza wodna mleko właściwe na końcu faza tłuszczowa
4. Ważne aby karmić piersią dziecko po porodzie położone na brzuch matki dziecko po porodzie przystawione do piersi częste przystawianie dziecka do piersi niedokarmianie butelką pozytywne nastawienie do karmienia świadomość matki o korzyściach karmienia piersią
5. Zalety karmienia piersią pokarm matki w 100% zaspokaja zapotrzebowanie żywieniowe dziecka do 6 miesiąca życia zawiera przeciwciała i substancje bakteriostatyczne zawsze czyste, o odpowiedniej temperaturze, łatwo dostępne matka nawiązuje więź z dzieckiem spalamy kalorie
6. Przeciwwskazania do karmienia piersią ciężkie schorzenia dziecka uniemożliwiające ssanie gruźlica matki HIV nowotwór piersi bardzo intensywna antybiotykoterapia
7. Porównanie składu mleka krowiego i kobiecego
Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja do przedmiotu specjalizacyjnego w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego oraz przedmiotu planowanie i ocena żywienia w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego Wykonała Iwona Bogusiewicz-Kuś