Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Karmienie piersią - Kozioł

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "Karmienie piersią - Kozioł"— Zapis prezentacji:

1

2 Zapewnia dziecku właściwy rozwój już od pierwszych chwil jego życia. Karmienie piersią jest bardzo ważne dla rozwoju dziecka. Otóż, pierwsze miesiące życia dziecka to okres bardzo intensywnego wzrostu. Zmiany w organizmie dziecka już nigdy nie będą zachodziły w tak szybkim tempie. W związku z tym, to właśnie na tym etapie życia maluszka zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy i minerały jest największe. Karmienie piersią to najbardziej naturalny sposób żywienia noworodków i niemowląt.

3 Mleko kobiece powstaje w gruczołach piersiowych kobiety, a dokładnie w pęcherzykach mlecznych. Pęcherzyki mleczne zbudowane są z komórek zwanych laktocytami, te z kolei mają zdolność do pobierania składników odżywczych wprost z krwi matki. Mleko to syntezowania i wydzielana biologicznie substancjia o dużych walorach odżywczych. Zdolność organizmu kobiety do wytwarzania pokarmu jest w dużej mierze regulowana hormonalnie. W tym procesie bierze udział wiele hormonów, nazywanych wspólnie kompleksem laktogennym. W którego skład wchodzą: progesteron, insulina oraz IGF-I, glikokortykosteroidy (kortyzol), prolaktyna, estrogeny, hormon wzrostu i oksytocyna.

4 prolaktyna jest wydzielana z przedniego płata przysadki mózgowej pod wpływem ssania piersi. Proces ten pobudza pęcherzyki mleczne do syntezy składników pokarmu oksytocyna jest wydzielana z tylnego płata przysadki mózgowej na skutek ssania piersi, ale też pod wpływem dotyku, płaczu i myśli o dziecku. Proces ten pobudza pęcherzyki mleczne, dzięki czemu mleko zaczyna wypływać z piersi i staje się łatwo osiągalne dla ssącego pierś malucha.

5 Mleko matki ma w swoim składzie wszystko to, co dziecko potrzebuje najbardziej, by mogło się prawidłowo rozwijać. - Woda – jej ilość zmienia się przez cały okres laktacji - Białko, głównie kazeina, białka serwatkowe i alfalaktoglbulina. Białka zawarte w mleku matki są łatwiej przyswajalne (nawet w 100%), niż te które zawiera mleko modyfikowane

6 - Tłuszcze – podobnie jak w przypadku wody, ich zawartość w mleku zmienia się wraz z długością karmienia, a poza tym, u każdej kobiety jest trochę inna. - Węglowodany – głównym cukrem w mleku mamy jest laktoza, choć prócz niej występuje w nim ponad 100 innych cukrów. Są tu, między innymi, oligosacharydy, które wspomagają florę jelitową i mają działanie przeciwinfekcyjne oraz prebiotyczne. -Składniki mineralne i mikroelementy – mleko mamy to prawdziwa skarbnica pierwiastków śladowych takich, jak na przykład magnez, żelazo, potas, mangan, chrom, jod, cynk, czy miedź. Są one lepiej przyswajalne, niż te z mleka modyfikowanego. Żelazo – w mleku matki nie ma go wiele, ale jego przyswajalność to nawet 70%, podczas gdy mleko sztuczne przyswajane jest w zaledwie 10%.

7 - Witaminy – zdrowa i prawidłowo odżywiająca się kobieta, w swoim mleku jest w stanie dostarczyć dziecku praktycznie wszystkich witamin. Do tych, które i tak należy suplementować w trakcie karmienia, zalicza się obecnie witaminy D3 i K. - Elementy aktywne – immunoglobuliny dają maluchowi najlepszą ochronę przed wirusami, bakteriami, czy grzybami. Poza tym, w mleku matki występują hormony, glikany, nukleotydy, komórki krwi, czy komórki macierzyste – tych składników nie ma w mleku modyfikowanym - Enzymy – do tej pory, w kobiecym mleku odkryto ich ponad 80. Wyróżniamy tu, między innymi, enzymy trawiące białka (amylaza), trawiące tłuszcze (lipaza), enzymy utleniające i antyoksydanty (laktoperoksydaza, lizozym, laktoferyna).

8 https://i2.wp.com/www.bliskodziecka.com.pl/wp- content/uploads/2014/09/Porownanie- skladu.jpg?resize=724%2C1024 zdjęcie pochodzi z portatu Blisko Dziecka - pani Agieszki Skoczylas

9 SIARA – colostrum, żółta przypominająca bardziej śmietanę substancja odżywcza bogaty w białka, składniki odżywcze, przeciwciała, które chroni przed m.in zakażeniem bakterią e-coli, salmonellą, witaminy, komórki macierzyste. jest jej mało bo więcej nie trzeba. Ilość jaka jest w piersiach mamy absolutnie wystarcza do zaspokojenie głodu dziecka. Dzięki swojemu składowi stymuluje proces oddania pierwszej kupki – smółki.

10 MLEKO PRZEJŚCIOWE – w pierwszym tygodniu między 3 a piątym dniem pojawia się mleko lekko pomarańczowe, luźniejsze w swojej konsystencji od siary. MLEKO DOJRZAŁE – take „docelowe” mleko, które pojawia się w okolicach 11 dnia od urodzenia się dziecka. Zdrowa kobieta nie produkuje małowartościowego mleka na żadnym etapie na tym tez nie. Może mieć wodnisty wygląd, niebieski, żółtawy, pomarańczowawy. Wygląd nie świadczy o jego wartości. Mleko dojrzałe jest o wiele bardziej treściwe i kaloryczne od siary a ta kaloryczność rośnie na koniec każdego karmienia.

11 - idealnie zaspokaja potrzeby żywieniowe - naturalny pokarm jest lekkostrawny, znacznie rzadziej niż mleko modyfikowane powoduje u dziecka wzdęcia i kolki - zmniejsza ryzyko występowania alergii u niemowląt ponieważ mleko matki nie wywołuje reakcji nadwrażliwości - zwieksza odporność na infekcje - noworodek nie produkuje własnych przeciwciał odpornościowych (proces ten rozpoczyna się dopiero ok. 3 miesiąca życia). Mleko matki zawiera imunoglobiny chyli przeciwciała odpornościowe

12 - chroni przed chorobami w wieku dorosłym - sprzyja rozwojowi intelektualnemu dziecka - zapobiega wadom zgryzu i wymowy - tworzy silną więź uczuciową między matką a dzieckiem za sprawą oksytocyny - hormonu miłości - zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej

13 - przyspieszony proces inwolucji macicy - szybsze dochodzenie do masy ciała sprzed ciąży - zmniejszenie ryzyka krwotoku poporodowego - poprawa mineralizacji kości do poziomu sprzed ciąży, stąd mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy w okresie pomenopauzalnym - zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka sutka i jajnika w okresie pomenopauzalnym - powstawanie więzi między matką a dzieckiem - wygoda – nie ma konieczności przygotowywania mleka i sprzętu do jego podawania -czynnik ekonomiczny – "własne" mleko kobiety, nie wymaga nakładów finansowych

14 Zgodnie o obecnymi wytycznymi, mleko matki powinno być jedynym pokarmem przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Po tym czasie można zacząć stopniowe rozszerzanie diety malucha, ale nie musi to oznaczać rezygnacji z karmienia piersią. Światowa Organizacja zdrowia zaleca kontynuowanie częściowego karmienia piersią jeszcze do drugiego roku życia dziecka. Dzięki unikalnej budowie poszczególnych składników, pokarm matki jest w naturalny sposób przystosowany do rozwijającego się układu trawiennego niemowląt i łatwo przez niego przyswajalny. W związku z szybszym trawieniem, dzieci karmione naturalnym mlekiem częściej odczuwają głód. Ponadto mleko kobiece ma odpowiednią temperaturę, jest jałowe, świeże i łatwo dostępne w każdej sytuacji. Karmiąc dziecko piersią nawiązujesz z nim niepowtarzalną, emocjonalną więź, a maluszek ma poczucie bezpieczeństwa.

15 Przede wszystkim, dieta matki karmiącej powinna być dobrze zbilansowana, urozmaicona i lekka. Choć, tak naprawdę, nie ma czegoś takiego jak dieta karmiących. Matki powinny, po prostu, odżywiać się „z głową”. Karmiąca mama, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe swoje i dziecka absolutnie nie powinna jeść za dwoje. Zamiast ilości, zdecydowanie istotniejsza jest jakoś pożywienia Matka karmiąca powinna unikać: - żywności wysoko przetworzonej, ze sztucznymi dodatkami, barwnikami, czy konserwantami - alkoholu - kawy - herbaty

16 Choć karmienie piersią poleca się wszystkim, zdarzają się przypadki, w których są do niego przeciwskazania (w takich sytuacjach zaleca się czasowe, lub stałe karmienie mlekiem modyfikowanym): - dziecko choruje na galaktozemię i potrzebuje pokarmu bez galaktozy - matka jest zarażona wirusem HIV - matka przyjmuje substancje odurzające drogą dożylną, pokarmową lub przez drogi oddechowe - dziecko jest ciężko chore i opieka matki jest niemożliwa (np. podczas sepy) - przyjmowanie cytotoksycznej chemioterapii - występowanie u matki czynnej gruźlicy - spożywanie przez matkę dużych dawek alkoholu.

17 Angelina Jolie Anna Lewandowska Pink Miranda Kerr Gisele Bündchen

18 PREZENTACJĘ PRZYGOTOWAŁA: MAGDALENA KOZIOŁ


Pobierz ppt "Karmienie piersią - Kozioł"

Podobne prezentacje


Reklamy Google