Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem. Zdrowe odżywianie a stres Niech Twoje pożywienie będzie Ci lekiem.
podwyższone ciśnienie zwiększone tętno nadmierna potliwość Stres, który zaburza funkcjonowanie organizmu, objawia się na wiele sposobów: podwyższone ciśnienie zwiększone tętno nadmierna potliwość bóle różnego typu depresja zaburzenia pracy serca
Czy odżywiając się zdrowo można zmniejszyć poziom stresu? Czego unikać a co należy spożywać, aby zmniejszyć dolegliwości związane z jego negatywnym oddziaływaniem?
Żywność, którą spożywamy ma diametralne znaczenie dla zdrowia ciała i ducha. Aby utrzymać organizm w dobrej kondycji można zacząć od popijania herbatek ziołowych, które uspokajają i odprężają, a których przygotowanie nie nastręcza wielu trudności. Do ziół polecanych przy stresogennym trybie życia należą:
melisa
mięta
rumianek
waleriana (kozłek lekarski)
Roślinami, które wzmacniają organizm są również żeń-szeń i czosnek.
Kolejną grupą żywności pomocnej w sytuacjach stresowych są przekąski Kolejną grupą żywności pomocnej w sytuacjach stresowych są przekąski. Zdrowe przekąski to przede wszystkim świeże warzywa i …
owoce.
Do grupy tej należą również orzechy, migdały
oraz wszelkiego rodzaju pestki i nasiona oraz wszelkiego rodzaju pestki i nasiona. Są one bogate w witaminy z grupy B, cynk, magnez oraz potas.
Podczas sytuacji stresowych zwiększa się ilość adrenaliny w organizmie, co zwiększa zapotrzebowanie na witaminę C (współodpowiedzialnej za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego), dlatego nie należy zapominać o spożywaniu pokarmów, które są w tę witaminę bogate. acerola owoce róży zielona papryczka chili nać pietruszki czarna porzeczka papryka
Do grupy pokarmów, które mogą wzmagać negatywne oddziaływanie stresu na organizm należy żywność zawierająca kofeinę. Kofeina zawarta w kawie, czarnej herbacie oraz w napojach typu cola pobudza wydzielanie adrenaliny, co z kolei nie pozwala na obniżenie poziomu stresu. Kofeina niszczy również magnez, pierwiastek, którego niedobór zwiększa nerwowość i drażliwość.
Źródła magnezu nigari kakao kasza gryczana fasola biała czekolada gorzka orzechy laskowe płatki owsiane ciecierzyca groch szpinak makrela dorsz banany
Kolejnym czynnikiem wzmagającym stres jest alkohol, podobnie jak kofeina wzmagający wydzielanie adrenaliny. Alkohol niszczy wiele cennych witamin i pierwiastków i upośledza oczyszczającą funkcje wątroby, dzięki czemu organizm jest narażony na działanie m.in. szkodliwych produktów przemiany materii. Nie należy zapominać, że alkohol jest kaloryczny, nie dostarczając przy tym składników odżywczych.
Do grupy pokarmów niezalecanych należą również słodycze, które co prawda dostarczają energii, jednakże jest to proces krótkotrwały. Cukier nie zawiera pożytecznych składników pokarmowych i stanowi pożywkę dla wielu bakterii dlatego nawet bogatą w magnez gorzką czekoladę warto zastąpić zdrową przekąską np. pestkami słonecznika lub bananem.
Tradycyjna sól kuchenna podwyższa ciśnienie krwi, dlatego warto doprawiać potrawy ziołami lub używać soli morskiej.
W celu zminimalizowania szkód wywołanych stresem należy również zrezygnować z żywności tłustej, wysokoprzetworzonej i rafinowanej, która jest ciężkostrawna, a to z kolei może nasilać reakcje stresowe.
Dlatego warto zainwestować w dietę bogatą w zdrowe białko, zamienić wszystkie „białe” produkty na pełnoziarniste, a organizm z pewnością lepiej poradzi sobie z wszechobecnym stresem.