Źródła informacji z zakresu nauk przyrodniczych
Możemy wymienić trzy rodzaje źródeł: Bibliografie Również bazy danych dostępne w Internecie Słowniki terminologiczne Słowniki biograficzne
Bibliografia Polskiego Piśmiennictwa Rolniczego Wydawca: Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie Obejmuje lata: 1945-1961 1973 1974 1975 1976 1977 1978 1979 1980 1981 1982 1983 1984
Uwzględnia: Wszystkie dziedziny nauki i praktyki rolniczej Zagadnienia ustrojowe polskiego społeczeństwa Zagadnienia ekonomiczne związane z rolnictwem
Nie uwzględnia: Weterynarii Leśnictwa Melioracji wodnych i łąkarstwa (jedynie w wąskim zakresie)
Obejmuje Piśmiennictwo polskie: Druki zwarte (wydane drukiem bądź powielone) Artykuły z czasopism i wydawnictw zbiorowych Napisane przez Polaków Tłumaczone na j.polski i opublikowane w Polsce Selekcja odbywa się pod względem wartości materiałów z artykułów z czasopism popularnych i prasy
W bibliografii zastosowano: Wielokrotny przydział pozycji poprzez zastosowanie odsyłaczy wiążących zagadnienia pokrewne lub wielotematyczne 4 indeksy Alfabetyczny autorów Alfabetyczny haseł tytułowych Przedmiotowy Nazw łacińskich i geograficznych
Spis treści Wykaz cytowanych czasopism i innych wydawnictw ciągłych oraz stosowanych skrótów Wykaz skrótów nazw, instytucji i urzędów Wykaz skrótów używanych w opisie bibliograficznym
Budowa hasła Nazwisko i imię lub pierwszy rzeczownik tytułu Tytuł druku zwartego lub czasopisma Rok wydania Dodatkowe informacje: Ilość stron Ilustracje tabele
Działy: Zagadnienia społeczno-ekonomiczne rolnictwa Chów i hodowla zwierząt gospodarczych
Bibliografia Polskiego Piśmiennictwa Zagadnień Gospodarki Żywnościowej Kontynuacja „ Bibliografii Polskiego Piśmiennictwa Rolniczego” od tomu za rok 1985 roku została automatycznie wyemitowana z bazy danych systemu Informacji o Gospodarce Żywnościowej Wydawca: Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie
Zmiany: Dodatkowo obejmuje artykuły z czasopism w języku obcym lub tłumaczone na język polski Brak indeksu nazw łacińskich Zmiana w działach
Podział: Zagadnienia ekonomiczne, organizacyjne i społeczne w gospodarce żywnościowej Nauka, oświata, upowszechnianie w gospodarce żywnościowej Baza techniczna gospodarki żywnościowej Przyrodnicze podstawy produkcji rolniczej Uprawa roślin Chów i hodowla zwierząt Technologia żywności Technologie przemysłowe Działy uzupełniające