Zanieczyszczenia chemiczne - technologiczne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
PODSTAWA SYSTEMU HACCP przykładowy fragment prezentacji
Advertisements

Chroń środowisko- segreguj odpady
Pomagajmy Ziemi codziennie
Metody otrzymywania, właściwości i zastosowania
Gospodarka odpadami Rady na odpady.
Przygotował Wiktor Staszewski
RECYKLING Ania Banaszak Dagmara Gach Patrycja Laskowska Agata Gałuszka
TWORZYWA SZTUCZNE.
MATERIAŁY POLIMEROWE ogromne znaczenie i zastosowanie tw. polimerowych i ich kompozytów w praktycznie wszystkich dziedzinach przemysłu Przemysł motoryzacyjny.
Czy potrafimy segregować śmieci?
Metale i stopy metali.
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
ZASTOSOWANIE WĘGLOWODORÓW WPŁYW NA ŚRODOWISKO NATURALNE
FUNKCJE, PODZIAŁ, DOBÓR I REJESTROWANIE OPAKOWAŃ W OBROCIE TOWAROWYM
PALENIE - ZŁY NAWYK SZKODZĄCY ZDROWIU
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Tworzywa sztuczne.
WOLONTARIAT A OCHRONA ŚRODOWISKA.
EKOLOGICZNIE I EKONOMICZNIE
CONRADINOWIEC ŚWIADOMYM KONSUMENTEM
Materiały przyjazne człowiekowi i środowisku
NAJWAŻNIEJSZE DEFINICJE SELEKTYWNE ZBIERANIE
Technologia recyklingu Tworzyw Sztucznych
JAK SEGREGOWAĆ ODPADY? „Rewolucja śmieciowa”
OCHRONA ŚRODOWISKA Magdalena Swinarska
Segregacja odpadów, recykling, odzysk
Śmieciom i odpadom mówimy
MULTIMEDIALNA SEGREGACJA czyli co o segregacji każdy wiedzieć powinien
Gospodarka odpadami w Gminie Ornontowice 2013
WITAMY W ŚWIECIE TWORZYW SZTUCZNYCH
Wykonała: Sara Michalik
POLIMERY A TWORZYWA SZTUCZNE
SEGREGACJA ODPADÓW JEST BARDZO WAŻNA!
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Jak unikać odpadów i pozbyć się ich w sposób przyjazny dla środowiska?
Materiały i uzbrojenie sieci wodociągowej
Tworzywa Sztuczne.
Przygotowała: Małgorzata Plucińska
Ekologia Wykonała Maja Bocian.
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
WODA Maja Janiszewska kl. VI c, SP-45.
RATUJ ZIEMIĘ, SEGREGUJ ŚMIECI !!!
Witaminy Jakub Dorobisz.
Autorzy: Adrianna Przybylska
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
Nasze rady na odpady.
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
ZIEMIA NASZĄ MATKĄ -CHROŃMY JĄ
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Inżynieria genetyczna korzyści i zagrożenia
Tworzywa sztuczne.
Droga PET z domu do zakładu przetwórstwa tworzyw sztucznych
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Rodzaje opakowań Przechowywanie odczynników chemicznych
Zagospodarowanie odpadów
Barwy i zapachy świta (cz. I - barwniki)
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Ekoland Recykling Segregacja Kolory Segregacji Kolory Segregacji Zwierzęta Ozon Czystość Biodegradacja Opakowania CE Oficjalny Znak Eko Oficjalny Znak.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Dlaczego niektóre metale ulegają niszczeniu – korozji?
Otrzymywanie fenolu metod ą kumenow ą Literatura [1] R. Bogoczek, E. Kociołek-Balawejder, „Technologia chemiczna organiczna. Surowce i półprodukty”, wyd.
Odzież i opakowania (1 Rodzaje tworzyw sztucznych)
Przestrzeganie terminów ważności produktów spożywczych.
Początki współczesnego przemysłu tworzyw sztucznych sięgają 1862 roku, kiedy to angielski chemik Alexander Parkes wyprodukował tworzywo zwane parkesinem.,
Institut fur Korrosiosschutz Laboratorium – badania nad korozj ą, przenikanie metali do zywno ś ci. Klaudia Kisielewicz klasa 3 aTa Grupa Europa – Direct,
Ekologia Nauka biologiczna badająca wzajemne stosunki między organizmami a otaczającym je środowiskiem.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
JAK SEGREGOWAĆ ODPADY – Gmina Liniewo
SEGREGUJEMY ŚMIECI.
Zapis prezentacji:

Zanieczyszczenia chemiczne - technologiczne Leki weterynaryjne Zanieczyszczenia z opakowań żywności Środki do utrzymania czystości

Leki weterynaryjne (antybiotyki, hormony, sufonamidy, przeciwrobacze, przeciwzapalne) Pozostałości leków stosowanych w medycynie weterynaryjnej mogą występować w w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, jaja, mleko) U ludzi spożywających zanieczyszczone nimi produkty mogą powodować uczulenia i odczyny alergiczne

Opakowania do żywności Chronią żywność przed dostępem tlenu światła i wilgoci a więc zapobiegają jej zepsuciu Chronią także przed uszkodzeniami mechanicznymi, przenikaniem do żywności nietypowych związków smakowych i zapachowych oraz toksycznych

Opakowania szklane (butelki, słoje) Zalety: Mogą być wielokrotnie używane i po zużyciu są surowcem wtórnym Są odporne na kwasy, wodę i wilgoć Nie ulegają deformacji, wytrzymują skoki temperatury, są odporne na zarysowania Wady: Duża masa – mała objętość Mała odporność na uderzenia

Opakowania szklane Szkło jako materiał do produkcji wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością nie budzi zastrzeżeń zdrowotnych

Opakowania metalowe Wadliwe łączenie puszek spoiwem cynowo-ołowiowym może być przyczyną migracji Pb do żywności Obecnie pokrywa się wewnętrzną powierzchnię lakierami chroniącymi produkt przed bezpośrednim kontaktem z metalem

Opakowania metalowe Sam lakier też może być źródłem substancji toksycznych migrujących do żywności (fenol, formaldehyd) Jednak obowiązujące normy zapewniają bezpieczeństwo żywności kontaktującej się z wyrobami metalowymi

Opakowania papierowe Papier, torebki, kubki tekturowe impregnowane lub powlekane, kartony tekturowe powlekane polietylenem i laminowane folią aluminiową Są odporne na wodę, tłuszcz, nie przepuszczają gazów, zapachów, wilgoci

Opakowania papierowe Papier może być źródłem zanieczyszczeń żywności jeżeli został wyprodukowany z niewłaściwych surowców lub z dodatkiem substancji szkodliwych dla zdrowia, np. di- i trifenyli

Opakowania papierowe W ocenie higienicznej papieru przeznaczonego do kontaktu z żywnością bierze się pod uwagę zawartość w nim Pb, Cd, Zn, Fe i Cu oraz środków konserwujących: fenolu i formaldehydu

Opakowania z tworzyw sztucznych Stosowane są tworzywa polimerowe: polietylen (PE), polipropylen (PE-HD), polichlorek winylu (PCV), polistyren (PS), poliester (PET), poliamid (PA) Zalety: łatwość i niskie koszty wytwarzania Wady: mała odporność na wysokie temperatury, mniejsza odporność mechaniczna oraz bardzo długi czas rozkładu

Opakowania do żywności W warunkach użytkowania składniki opakowań nie mogą przechodzić do żywności w ilościach zagrażających zdrowiu, powodować zmiany w składzie produktu lub pogarszać jego cechy organoleptyczne

Toksyczność tworzyw sztucznych W wyniku kontaktu z żywnością składniki tworzyw sztucznych mogą być wypłukiwane i przez migrację do produktu działać szkodliwie na organizm Migrują monomery i substancje pomocnicze w przypadku niecałkowitej polimeryzacja tworzywa lub jego rozkładu

Toksyczność tworzyw sztucznych Rodzaj substancji migrującej z opakowania i wielkość jej migracji zależy od czasu kontaktu opakowania z produktem oraz od rodzaju i charakteru produktu spożywczego Opakowania mogą mieć kontakt z żywnością przez kilka minut, kilka godzin, wiele miesięcy a nawet lat

System RASFF Wyroby, które nie spełniają wymagań i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia są zgłaszane do europejskiego systemu RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) – System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisja UE – EFSA dokonuje oceny ryzyka i przedstawia opinię o możliwych skutkach zdrowotnych

Środki do utrzymania czystości Środki myjące i dezynfekujące

Środki do utrzymania czystości Jeżeli są stosowane nieumiejętnie lub nie zostaną usunięte do końca mogą zanieczyszczać żywność

Środki do utrzymania czystości Powinny być nieszkodliwe dla człowieka w stężeniach użytkowych Łatwe w użyciu Łatwo ulegające biodegradacji

Środki do utrzymania czystości Po użyciu roztworu myjącego, środek musi być dokładnie usunięty przez spłukanie wodą Ich pozostałości na powierzchniach stykających się z żywnością mogą powodować jej zanieczyszczenie

Środki do utrzymania czystości Środki czyszczące – związki powierzchniowo czynne – detergenty Enzymatyczne środki piorące Środki odkażające (dezynfekujące): chloramina, podchloryn sodowy, chlorofenole