Konkurs „Fizyka w Gastronomii”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Entropia Zależność.
Advertisements

I zasada termodynamiki
Podstawy termodynamiki
Środowiskiem jest ogół elementów przyrodniczych : powierzchnia ziemi, kopaliny, wody, powietrze, świat roślinny i zwierzęcy, krajobraz a także klimat.
Stany skupienia.
JEDNOSTKI OBJĘTOŚCI.
WYZNACZANIE TEMPERATURY WRZENIA WODY
Odnawialne źródła energii
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Woda i Życie dawniej i dziś.
, Prawo Gaussa …i magnetycznego dla pola elektrycznego…
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Układy i procesy termodynamiczne
Podstawowe wymagania dla stołówek szkolnych:
Pary Parowanie zachodzi w każdej temperaturze, ale wraz ze wzrostem temperatury rośnie szybkość parowania. Siły wzajemnego przyciągania cząstek przeciwdziałają.
Zmiany stanów skupienia
A. Krężel, fizyka morza - wykład 11
WODA I ROZTWORY WODNE.
Temperatura, ciśnienie, energia wewnętrzna i ciepło.
Szkiełkiem i Okiem Fascynujący Świat Doświadczeń
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Jak oszczędzać energię?
Mikser kuchenny.
Zjawiska fizyczne w gastronomii
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
1.
Ciśnienie jako wielkość fizyczna.
Elementy kinetycznej teorii gazów i termodynamiki
DUŻA MOC MAŁEJ ŚWIECZKI
Kuchenka mikrofalowa.
Dlaczego woda jest niezwykła
Jak oszczędzać wodę.
Fizyka i astronomia Opracowała Diana Iwańska.
Zespół Szkół Miejskich Nr 1 w Wałczu Matematyczno-fizyczna
OSZCZĘDZANIE ENERGII…
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Metody konserwacji żywności
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
TERMODYNAMIKA – PODSUMOWANIE WIADOMOŚCI Magdalena Staszel
3. Parametry powietrza – ciśnienie.
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Metody obróbki termicznej
Pierwsza zasada termodynamiki
Druga zasada termodynamiki
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
598.Silnik elektryczny o mocy użytecznej P=0,4kW porusza łopatki wirujące w naczyniu zawierającym V=8 litrów wody. W wyniku tarcia łopatek woda ogrzewa.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
GOTUJ DOKŁADNIE!. Upewnij się, że spożywana żywność została dobrze ugotowana i jest gorąca w trakcie podania. Najważniejsze, aby żywność była dokładnie.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Przygotowała; Alicja Kiołbasa
Chyba wiem, co jem?.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Opracowanie: Joanna Szymańska Konsultacja Bożena Hołownia.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
Stany skupienia wody.
- życiodajna Substancja
Termodynamiczna skala temperatur Stosunek temperatur dowolnych zbiorników ciepła można wyznaczyć mierząc przenoszenie ciepła podczas jednego cyklu Carnota.
Sposoby konserwowania żywności
Konserwacja towarów żywnościowych
Statyczna równowaga płynu
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Konkurs „Fizyka w Gastronomii” Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk

I. RUNDA Zgadnij, co to za urządzenie? 2017-03-26 13:30

urządzenie kuchenne służące do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu mikrofal. 2017-03-26 13:30

Mikrofalówka. 2017-03-26 13:30

elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania. Najczęściej używane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych. 2017-03-26 13:30

Blender. 2017-03-26 13:30

urządzenie do przygotowywania herbaty, charakterystyczne szczególnie w Rosji. Klasyczna konstrukcja składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi pionowo rura na węgiel drzewny, z rusztem u dołu. W dolnej części zbiornika znajduje się kranik do spuszczania wody, a u góry miejsce na czajnik na esencję. 2017-03-26 13:30

Samowar. 2017-03-26 13:30

urządzenie mechaniczne używane do czyszczenia naczyń, sztućców oraz innych przedmiotów służących do przygotowywania i podawania żywności oraz napojów. Najczęściej spotykane w gospodarstwie domowym i w gastronomii. 2017-03-26 13:30

Zmywarka. 2017-03-26 13:30

część pieca kuchennego, a również oddzielne urządzenie kuchenne (gazowe lub elektryczne) przeznaczone do pieczenia produktów żywnościowych. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź : Piekarnik. 2017-03-26 13:30

szafka, szafa o pojemności do kilkuset litrów, wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia. 2017-03-26 13:30

Lodówka. 2017-03-26 13:30

urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości. 2017-03-26 13:30

Mikser. 2017-03-26 13:30

urządzenie pracujące pod ciśnieniem (standardowo 15 bar), w którym wrzątek dozowany jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. 2017-03-26 13:30

Ekspres do kawy. 2017-03-26 13:30

naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania różnorodnych substancji. Różne typy mają różne zastosowania, m.in. w pracowniach i laboratoriach oraz w kuchni. 2017-03-26 13:30

Moździerz. 2017-03-26 13:30

II. RUNDA Coś więcej? 2017-03-26 13:30

Do jakiego zakresu długości fal elektromagnetycznych należą mikrofale? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Mikrofale są to fale elektromagnetyczne z zakresu długości: λ = 10-4 m- 0,1 m 2017-03-26 13:30

Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem. Jak będziemy nazywać blender bez pojemnika? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Blender ręczny. 2017-03-26 13:30

Ile wynosi temperatura wody? (odpowiedź podaj w stopniach Celsjusza) 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Temperatura wrzenia wody wynosi: 100 ºC. 2017-03-26 13:30

Jakie zabiegi są stosowane w zmywarkach dla dokładnego usuwania brudu? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Aby dokładnie usunąć brud stosujemy: -wysoką temperaturę (od 55 do 65°C), -detergenty, - duże ciśnienie wody. 2017-03-26 13:30

Jakie produkty żywnościowe będziemy najczęściej poddawać pieczeniu? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Pieczeniu najczęściej poddaje się: -ciasta, -mięsa w postaci zwartej (np. kurczak) lub rozdrobnionej (np. klops, pasztet) 2017-03-26 13:30

Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący. Który z nich ma najczęściej większą moc? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Mikser stojący jest zwykle cięższy i zawiera silnik o wyższej mocy. 2017-03-26 13:30

W jaki sposób możemy spienić mleko w ekspresie do kawy? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: W ekspresie ciśnieniowym może istnieć urządzenie, które za pomocą pary wodnej dozowanej za pomocą specjalnej dyszy umożliwia spienianie mleka do kawy typu capuccino. 2017-03-26 13:30

Młynek. 2017-03-26 13:30

Ilustracja przedstawia dwa rodzaje młynków. Nazwij je. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Młynki można podzielić w zależności od ich źródła napędu na ręczne lub elektryczne, lub ze względu na ich przeznaczenia, np: młynek do kawy, młynek do pieprzu. 2017-03-26 13:30

Podaj przykłady produktów rozdrabnianych za pomocą moździerza. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Moździerze służą np Odpowiedź: Moździerze służą np. do rozdrabniania skawalonych brył cukru oraz wstępnego rozbijania bardzo twardych produktów, jak silnie zdrewniałe pestki, lub np. gałka muszkatołowa. 2017-03-26 13:30

III. RUNDA Zgadnij, co to za proces? 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu w środowisku nagrzanego powietrza? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Pieczenie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się proces obróbki termicznej stosowany w gastronomii polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Smażenie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się proces podczas którego powstaje skórka sprawiająca, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Smażenie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się proces wpływający na podniesienie smaku i zapachu produktów, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C, a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywamy technikę konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Pasteryzacja. 2017-03-26 13:30

Jak nazywamy proces obróbki termicznej jeden stosowanych w gastronomii, odbywający się w środowisku wrzącej wody. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Gotowanie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywamy proces, w którym wysoka temperatura sprawia, że w potrawie: Białka oraz zawarta w potrawie skrobia staje się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Następuje ubytek wody. W zewnętrznej części potrawy, czyli tej która jest pod bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury, powstają związki Maillarda. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Pieczenie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się proces hermetyzacji umożliwiający dłuższe przechowywanie żywności, który wytłumaczył, Ludwik Pasteur. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Pasteryzacja. 2017-03-26 13:30

IV. RUNDA Fizyka. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 kilograma substancji o 1Kelwin? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Ciepło właściwe. 2017-03-26 13:30

Jak nazywamy sumę wszystkich rodzajów energii wszystkich cząsteczek danego ciała? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Energia wewnętrzna. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się ta część energii wewnętrznej, którą ciało o wyższej temperaturze przekazuje do ciała o temperaturze niższej? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Ciepło. 2017-03-26 13:30

Co jest miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek ciała? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Temperatura. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia ciała stałego na ciekły? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Topnienie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia cieczy na ciało stałe? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Krzepnięcie. 2017-03-26 13:30

Wielkość fizyczna wyrażona poprzez stosunek siły parcia, działającej prostopadle na daną powierzchnię do wielkości pola tej powierzchni. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Ciśnienie. 2017-03-26 13:30

Jak nazywa się proces parowania w całej objętości cieczy? 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Wrzenie. 2017-03-26 13:30

Jest tym większa, im większa jest ilość cząsteczek składających się na daną substancję oraz tym mniejsza im mniejsza jest szybkość cząsteczek tej substancji. 2017-03-26 13:30

Odpowiedź: Energia wewnętrzna. 2017-03-26 13:30

V. RUNDA Rozpoznaj, co to jest? 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Ręczna maszynka do mięsa w częściach 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Czajnik elektryczny 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Zmywarka do naczyń i talerzy 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Termos 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Blender. 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Płyta indukcyjna. 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Elektryczna maszynka do mięsa. 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Termos. 2017-03-26 13:30

2017-03-26 13:30

Ekspres do kawy. 2017-03-26 13:30

VI. RUNDA Przelicz. 2017-03-26 13:30

Przelicz: 1. 100ºC na Kelwiny, 2. 5 litrów wody na kilogramy, 3. 2 m^3 na dm^3, 4.1100 Pa na hPa, 5. 3000 gramów na kilogramy. 2017-03-26 13:30

Odpowiedzi: 1. 373,15 K, 2. 5 kg, 3. 2000 dm^3, 4.11 hPa, 5. 3kg. 2017-03-26 13:30

Koniec konkursu 2017-03-26 13:30