Konkurs „Fizyka w Gastronomii” Opracowanie: mgr Joanna Mrowczyk
I. RUNDA Zgadnij, co to za urządzenie? 2017-03-26 13:30
urządzenie kuchenne służące do ogrzewania przedmiotów znajdujących się w jej wnętrzu poprzez poddanie ich działaniu mikrofal. 2017-03-26 13:30
Mikrofalówka. 2017-03-26 13:30
elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania elektryczne urządzenie kuchenne, służące do miksowania lub mieszania. Najczęściej używane jest do przyrządzania koktajli owocowych, warzywnych i alkoholowych. 2017-03-26 13:30
Blender. 2017-03-26 13:30
urządzenie do przygotowywania herbaty, charakterystyczne szczególnie w Rosji. Klasyczna konstrukcja składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi pionowo rura na węgiel drzewny, z rusztem u dołu. W dolnej części zbiornika znajduje się kranik do spuszczania wody, a u góry miejsce na czajnik na esencję. 2017-03-26 13:30
Samowar. 2017-03-26 13:30
urządzenie mechaniczne używane do czyszczenia naczyń, sztućców oraz innych przedmiotów służących do przygotowywania i podawania żywności oraz napojów. Najczęściej spotykane w gospodarstwie domowym i w gastronomii. 2017-03-26 13:30
Zmywarka. 2017-03-26 13:30
część pieca kuchennego, a również oddzielne urządzenie kuchenne (gazowe lub elektryczne) przeznaczone do pieczenia produktów żywnościowych. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź : Piekarnik. 2017-03-26 13:30
szafka, szafa o pojemności do kilkuset litrów, wewnątrz której utrzymywana jest temperatura obniżona w stosunku do otoczenia. 2017-03-26 13:30
Lodówka. 2017-03-26 13:30
urządzenie służące do rozcierania, urabiania, ubijania ciast lub innych produktów spożywczych. Urządzenie jest napędzane silnikiem o mocy zazwyczaj od 250 do 500 watów i ma od trzech do ośmiu prędkości. 2017-03-26 13:30
Mikser. 2017-03-26 13:30
urządzenie pracujące pod ciśnieniem (standardowo 15 bar), w którym wrzątek dozowany jest pod ciśnieniem wytwarzanym przez pompę do pojemnika zawierającego zmieloną kawę. 2017-03-26 13:30
Ekspres do kawy. 2017-03-26 13:30
naczynie z tłuczkiem do ręcznego rozdrabniania i ucierania różnorodnych substancji. Różne typy mają różne zastosowania, m.in. w pracowniach i laboratoriach oraz w kuchni. 2017-03-26 13:30
Moździerz. 2017-03-26 13:30
II. RUNDA Coś więcej? 2017-03-26 13:30
Do jakiego zakresu długości fal elektromagnetycznych należą mikrofale? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Mikrofale są to fale elektromagnetyczne z zakresu długości: λ = 10-4 m- 0,1 m 2017-03-26 13:30
Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem Na ilustracji został przedstawiony blender z pojemnikiem. Jak będziemy nazywać blender bez pojemnika? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Blender ręczny. 2017-03-26 13:30
Ile wynosi temperatura wody? (odpowiedź podaj w stopniach Celsjusza) 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Temperatura wrzenia wody wynosi: 100 ºC. 2017-03-26 13:30
Jakie zabiegi są stosowane w zmywarkach dla dokładnego usuwania brudu? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Aby dokładnie usunąć brud stosujemy: -wysoką temperaturę (od 55 do 65°C), -detergenty, - duże ciśnienie wody. 2017-03-26 13:30
Jakie produkty żywnościowe będziemy najczęściej poddawać pieczeniu? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Pieczeniu najczęściej poddaje się: -ciasta, -mięsa w postaci zwartej (np. kurczak) lub rozdrobnionej (np. klops, pasztet) 2017-03-26 13:30
Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący Rozróżniamy dwa rodzaje mikserów: ręczny i stojący. Który z nich ma najczęściej większą moc? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Mikser stojący jest zwykle cięższy i zawiera silnik o wyższej mocy. 2017-03-26 13:30
W jaki sposób możemy spienić mleko w ekspresie do kawy? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: W ekspresie ciśnieniowym może istnieć urządzenie, które za pomocą pary wodnej dozowanej za pomocą specjalnej dyszy umożliwia spienianie mleka do kawy typu capuccino. 2017-03-26 13:30
Młynek. 2017-03-26 13:30
Ilustracja przedstawia dwa rodzaje młynków. Nazwij je. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Młynki można podzielić w zależności od ich źródła napędu na ręczne lub elektryczne, lub ze względu na ich przeznaczenia, np: młynek do kawy, młynek do pieprzu. 2017-03-26 13:30
Podaj przykłady produktów rozdrabnianych za pomocą moździerza. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Moździerze służą np Odpowiedź: Moździerze służą np. do rozdrabniania skawalonych brył cukru oraz wstępnego rozbijania bardzo twardych produktów, jak silnie zdrewniałe pestki, lub np. gałka muszkatołowa. 2017-03-26 13:30
III. RUNDA Zgadnij, co to za proces? 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się proces obróbki termicznej polegający na ogrzewaniu potrawy w piecu w środowisku nagrzanego powietrza? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Pieczenie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się proces obróbki termicznej stosowany w gastronomii polegający na ogrzewaniu potrawy w środowisku tłuszczu? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Smażenie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się proces podczas którego powstaje skórka sprawiająca, iż z potrawy nie wydostają się znaczne ilości wody. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Smażenie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się jeden ze sposobów utrwalania (konserwacji) żywności przeznaczonej do spożycia lub na paszę (kiszonki), opierający się na procesie fermentacji mlekowej. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się proces wpływający na podniesienie smaku i zapachu produktów, stanowiących bardzo cenne dietetyczne pożywienie, bogate w witaminy C, a występujące w nich sole mineralne i kwas mlekowy korzystnie oddziałują na proces trawienia? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Kiszenie, kwaszenie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywamy technikę konserwacji przy pomocy odpowiednio dobranego podgrzewania produktów spożywczych, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Pasteryzacja. 2017-03-26 13:30
Jak nazywamy proces obróbki termicznej jeden stosowanych w gastronomii, odbywający się w środowisku wrzącej wody. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Gotowanie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywamy proces, w którym wysoka temperatura sprawia, że w potrawie: Białka oraz zawarta w potrawie skrobia staje się łatwiej przyswajalne dla człowieka. Następuje ubytek wody. W zewnętrznej części potrawy, czyli tej która jest pod bezpośrednim działaniem wysokiej temperatury, powstają związki Maillarda. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Pieczenie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się proces hermetyzacji umożliwiający dłuższe przechowywanie żywności, który wytłumaczył, Ludwik Pasteur. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Pasteryzacja. 2017-03-26 13:30
IV. RUNDA Fizyka. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 kilograma substancji o 1Kelwin? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Ciepło właściwe. 2017-03-26 13:30
Jak nazywamy sumę wszystkich rodzajów energii wszystkich cząsteczek danego ciała? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Energia wewnętrzna. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się ta część energii wewnętrznej, którą ciało o wyższej temperaturze przekazuje do ciała o temperaturze niższej? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Ciepło. 2017-03-26 13:30
Co jest miarą średniej energii kinetycznej cząsteczek ciała? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Temperatura. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia ciała stałego na ciekły? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Topnienie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się forma zmiany stanu skupienia cieczy na ciało stałe? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Krzepnięcie. 2017-03-26 13:30
Wielkość fizyczna wyrażona poprzez stosunek siły parcia, działającej prostopadle na daną powierzchnię do wielkości pola tej powierzchni. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Ciśnienie. 2017-03-26 13:30
Jak nazywa się proces parowania w całej objętości cieczy? 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Wrzenie. 2017-03-26 13:30
Jest tym większa, im większa jest ilość cząsteczek składających się na daną substancję oraz tym mniejsza im mniejsza jest szybkość cząsteczek tej substancji. 2017-03-26 13:30
Odpowiedź: Energia wewnętrzna. 2017-03-26 13:30
V. RUNDA Rozpoznaj, co to jest? 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Ręczna maszynka do mięsa w częściach 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Czajnik elektryczny 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Zmywarka do naczyń i talerzy 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Termos 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Blender. 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Płyta indukcyjna. 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Elektryczna maszynka do mięsa. 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Termos. 2017-03-26 13:30
2017-03-26 13:30
Ekspres do kawy. 2017-03-26 13:30
VI. RUNDA Przelicz. 2017-03-26 13:30
Przelicz: 1. 100ºC na Kelwiny, 2. 5 litrów wody na kilogramy, 3. 2 m^3 na dm^3, 4.1100 Pa na hPa, 5. 3000 gramów na kilogramy. 2017-03-26 13:30
Odpowiedzi: 1. 373,15 K, 2. 5 kg, 3. 2000 dm^3, 4.11 hPa, 5. 3kg. 2017-03-26 13:30
Koniec konkursu 2017-03-26 13:30