N a k r y c i e s t o ł u.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

DOWODY TWIERDZENIA PITAGORASA.
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Nakrywanie do stołu Bielizna stołowa
Nakrywanie do stołu Serwetki
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Kuchnia francuska.
Zimne Desery..
Serwowanie wina butelkowanego
Nakrywanie do stołu Wykończenie
Szkoła promująca zdrowie
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Francja.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Zwyczaje żywienia w Polsce i w różnych krajach europejskich
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
PRZY RODZINNYM STOLE.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Kulinarne smaki Francji
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Jedzenie w Hiszpanii.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
Zwyczaje żywieniowe w Polsce i w wybranych krajach europejskich
Savoir – vivre na co dzień
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Savoir vivre.
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
0 Klub śniadaniowy w klasie II w Zespole Szkoły Podstawowej i Gimnazjum nr 1 im.Kazimierza Wielkiego w Białym Dunajcu.
Katolicka Szkoła Podstawowa Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich w Dąbrowie Górniczej.
Kuchnia francuska krowa.
Co to znaczy zdrowo się odżywiać?
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
„ŚNIADANIE DAJE MOC„ 8 LISTOPADA 2012r – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Rodzaje śniadań Martyna Voigt 3H2.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Śniadanie daje moc Specjalny Ośrodek Szkolno –Wychowawczy Dla Dzieci i Młodzieży Słabo Widzącej i Niewidomej im. Louisa Braille’a ul. Krasińskiego
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Dekalog zdrowego żywienia
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Wszystko o nakrywaniu do stołu
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne?
Książka kucharska Erasmusa+
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
ABC – zdrowego odżywiania
Savoir - Vivre na talerzu
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
czyli zasady dobrego zachowania
Temat : Śniadania hotelowe. Cele lekcji: -Zapoznanie z zasadami wydawania śniadania hotelowego jego rodzajami, charakterystyką produktów, sposobem podania.
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

n a k r y c i e s t o ł u

śniadanie

ROZŁOŻENIE DO ŚNIADANIA Na środku 1 cm od brzegu stołu układamy talerze.

Po lewej stronie do góry znajduje się maselniczka z masłem Po prawej stronie od góry znajdują się filiżanka oraz szklanka do soku

Z lewej strony talerza maja miejsce widelce Z prawej noże z serwetką

Ostatnim elementem, który powinien znaleźć się na stole są nóż do masła oraz łyżeczka do herbaty umieszczone powyżej talerza

Widelec Nóż do sera Nóż Nóż do masła Łyżeczka do herbaty Serwetnik- obrączka Maselniczka

obiad

ROZŁOŻENIE DO OBIADU Sztućce układamy po bokach talerza w takiej kolejności, w jakiej są używane: najdalej od talerza te, którymi najpierw się posłużymy

Jeżeli po zupie podajemy rybę i mięso, po prawej stronie talerza leżą (w kolejności od wewnątrz) nóż do mięsa, nóż do ryby i łyżka

Sztućce do deseru leżą u góry, ponad talerzem Sztućce do deseru leżą u góry, ponad talerzem. Jeżeli podajemy krem lub chłodny budyń, powinna tam leżeć tylko mała łyżeczka. Jeżeli jednak umieściliśmy w jadłospisie knedle, kluski lub inne potrawy o konsystencji stałej, u góry talerza kładziemy łyżeczkę deserową i widelec do ciasta. Jeżeli przed deserem podajemy sery, u góry talerza powinien leżeć mały nóż i widelec.

Duży kieliszek do białego wina Nieco mniejszy do wody mineralnej. Koziołek- podstawka pod noże.

Łyżka do bulionu. Widelec obiadowo- deserowy Widelec stołowy Nóż stołowy Nóż obiadowo- deserowy Nóź do owoców Widelczyk do owoców Koziołek- podstawka pod noże Serwetnik obrączka

kolacja

Do wykwintnej kolacji nakrycie wygląda następująco:

ROZŁOŻENIE DO KOLACJI Tak jak do wszystkich posiłków na środku ustawiamy talerze Talerze ustawiane są w zależności od ich użycia.

Widelce układamy po lewej stronie, najpierw obiadowo - deserowy, a obok talerza widelec stołowy. Noży nie powinno być więcej niż dwa: jeden do steków, drugi stołowy.

U góry talerza kładziemy sztućce do deserów i owoców.

Noży nie powinno być więcej niż dwa: jeden do steków, drugi stołowy. Nad nimi jest koziołek. Obok noży ma miejsce serwetnik

Z lewej strony u góry kładziemy pucharek do deserów i łyżeczka do lodów

Największy kieliszek do czerwonego wina, następny do białego wina, kolejny do wody najmniejszy do mocniejszych trunków

Widelec obiadowo- deserowy Widelec stołowy Nóż stołowy Nóż do steków Łyżeczka deserowa Widelczyk do ciast Łyżeczka do lodów Pucharek do deserów Koziołek- podstawka pod noże Serwetnik- obrączka

Kolacja wykwintna Widelec obiadowo- deserowy Widelec do ryb Nóż do ryb Nóż obiadowo-deserowy Łyżeczka deserowa Nożyk do owoców Widelec do ciast Widelec do ślimaków Koziołek- podstawka pod noże Serwetnik- obrączka

Podczas nakrywania stołu zawsze należy kierować się podstawową zasadą – sztućce układa się od środka do zewnątrz. Oznacza to, że najbliżej talerza leżą sztućce, których używa się do posiłku głównego, natomiast po stronie zewnętrznej wszystko to, po co sięgać będziemy przy jedzeniu przystawek i zupy. Tak więc przy jedzeniu obowiązuje zasada odwrotna: najpierw sięgamy po sztućce, które leżą najdalej od talerza. Jeśli posiłek zaczynamy od zupy to łyżka powinna leżeć po prawej stronie, na zewnątrz od widelców. Sztućce do każdej następnej potrawy powinny leżeć coraz bliżej talerza. Jeżeli po zupie podajemy rybę i mięso, po prawej stronie talerza leżą (w kolejności od wewnątrz) nóż do mięsa, nóż do ryby i łyżka, po lewej - widelec do mięsa i widelec do ryby. Pieczywo i masło podaje się zazwyczaj nie tylko do przekąsek, ale także przed ich podaniem. Wtedy na małym talerzyku po lewej stronie należy położyć dodatkowy nóż