Odchudzanie to nie głodówka, czy ograniczenie się do wybranych tylko produktów, lecz racjonalne odżywia- nie się. Celem proponowanej przez Guardian.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Advertisements

Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
UWARUNKOWANIA ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW
Diety Natalia Szalak kl.I N.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Skutki głodu i niedożywienia
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Podział i rola w organizmie AUTOR: RENATA UŹNIAK
POLACY a problemy z masą ciała
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej młodzieży
Rola składników pokarmowych w diecie młodzieży
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
Zdrowe odżywianie.
Witamina C Co to jest?.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Witaminowe opowieści.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Odchudzanie to nie głodówka, czy ograniczenie się do wybranych tylko produktów, lecz racjonalne odżywia- nie się. Celem proponowanej przez Guardian suplementacji jest utrata tkanki tłu- szczowej i zachowanie dobrej kondy- cji fizycznej oraz psychicznej. Dzięki naszym odżywkom zachowujesz do- bry nastrój, nie odczuwasz głodu, a jednocześnie jesz to na co masz o- chotę.

Jeśli już chcesz się “odgrubić” poznaj najpierw swoją fizjologię, aby uniknąć męczarni towarzyszących zmniejsza-niu wagi, a potem efektu jo-jo. Bo jak wynika ze statystyk dotyczą-cych odchudzania każdy otyły ma za sobą jedną, kilka lub więcej kuracji odchudzających.

W wyniku drastycznej diety otyli tracą kilka czy kilkanaście kilogramów, po czym bardzo często ponownie tyją. Stwierdzono, że po 5 latach ponad 80% osób ponownie tyje i ponawia próbę odchudzenia się. Wieloletnie badania wykazały, że wa-hania wagi ciała zarówno u kobiet, jak i mężczyzn mają wpływ na wzrost umieralności w ogóle oraz na zacho-rowalność i umieralność z powodu choroby wieńcowej serca.

Rytm odchudzania Często po pierwszych dniach odchudzania jesteśmy zachwyceni zgubieniem kilku kilogramów, nie zdając sobie sprawy, że pozbywamy się zapasów wody, a nie tłuszczu. Przez pierwsze 3 dni diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu

O spalaniu tłuszczu możemy mówić dopiero po 11 dniach diety. Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu Dopiero pomiędzy 21 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu Do zrzucenia wagi potrzeba więc wytrwałości i konsekwencji

Sprawdzenie wagi ułatwi poniższy wykres, który pokazuje, czy masz nadwagę w stosunku do swojego wzrostu

Likwidację zbędnej tkanki tłuszczowej zacznijmy od poznania metabolizmu tłuszczów. Podstawowym pokarmem dla naszych komórek jest glukoza, dlatego, każdy pokarm nasz organizm zamienia na glukozę. Metabolizm tłuszczów jest uzależniony od rozkładu glukozy zachodzącego w każdej komórce naszego ciała. Przy die-cie bogatej w węglowodany (glukozę), a ubogiej w tłuszcze, organizm zwiększa syntezę tłuszczu, który jest następnie gromadzony jako rezerwa w komórkach tłuszczowych (adipocytach).

Metabolizm tłuszczów cd. Nasz organizm mając do dyspozycji duże ilości węglowodanów zawarte w pokarmie, wykorzystuje je w pier-wszej kolejności jako bieżące źródło energii, natomiast tłuszcze upycha w komórkach tłuszczowych jako za-pas na "gorsze czasy". W rywalizacji “łatwo-” kontra “cięż-ko strawne”, wygrywa pokarm łat-wostrawny, a ciężkostrawny zamie-nia się w zapas. Nie łącz więc wę-glowodanów z tłuszczem.

Metabolizm tłuszczów cd Metabolizm tłuszczów cd. Synteza kwasów tłuszczowych w or-ganizmie jest regulowana przez trzy hormony: insulinę, glukagon i adre-nalinę. W przypadku niedoboru po-karmu (niski poziom glukozy), glu-kagon i adrenalina hamują groma-dzenie tłuszczów, a pobudzają jego wchłanianie. Przy wysokim poziomie glukozy insulina stymuluje magazy-nowanie tłuszczu

Metabolizm tłuszczów cd Metabolizm tłuszczów cd. Adrenalina jako hormon działa anatagonistycznie w stosunku do insuliny przyspiesza przemianę tłuszczu w glukozę. Ruch przyspiesza krążenie ,a krą-żąca w organizmie adrenalina le-piej „spala” tłuszcze. Ruch co niezwykle ważne chroni nasze mięśnie przed „odchudze-niem” w trakcie diety, czyli usuwa zagrożenie efektem jo-jo.

Metabolizm tłuszczów cd. Należy jeszcze wspomnieć o L-karni- tynie, która odgrywa duża rolę w pro- cesie rozkładu i spalania tłuszczu w komórkach. L-karnityna jest wytwarza- na w wątrobie. Do jej syntezy potrze- bne są także witaminy: C, PP, B6 oraz żelazo. L-karnitynę może nasz organizm otrzy- mywać w diecie. Jest ona znaną od daw- na naturalną substancją, której źródłem jest mięso. natomiast pokarm roślinny zawiera jej śladowe ilości.

Efekt jo-jo Efektem jo-jo nazywamy wahania masy ciała polegające na następu-jącym kolejno po sobie chudnięciu po okresie stosowania diety i tyciu po zaprzestaniu diety. W ich wyniku tego efektu otyli tra-cą kilka, czy kilkanaście kilogra-mów, po czym niestety bardzo często ponownie tyją. Co jest tego przyczyną ?

Podczas głodowania organizm przestawia się na oszczędzanie i zużywa mniej kalorii przy jednoczesnym bardziej gruntownym trawieniu. Początkowo zużywamy zapasy, głównie wodę następnie tłuszcz, potem białka. Po czasie organizm przestawia się na kryzysowy bilans, likwidując także za-pasy mikroelementów i witamin. Podczas kuracji głodowej następuje z du-żym prawdopodobieństwem również redu-kcja mięśni i stopniowe zmniejszenie ak-tywności fizycznej. Ustala się „głodówkowa” homeostaza. Organizm powoli wyniszcza się.

Efekt jo-jo cd po zakończeniu diety, przemiana materii pozostaje wciąż nastawiona na oszczę-dność. Normalne, czyli te przed głodówki, ilości pożywienia są za duże, co przy mniejszej aktywności fizycznej i sprawniejszej prze-mianie materii, powoduje, że organizm przetwarza dotychczasową, czyli głodo-wą, jego ilość w energię, natomiast nad-miar odkłada na zapas jako tłuszcz. Skutek: odchudzanie staje się z każdą próbą coraz trudniejsze, tycie natomiast łatwiejsze!

Proponujemy zatem program zarządzania własną wagą, bez głodzenia się, bez ograniczania na siłę ilości pokarmów. Koniecznym warunkiem odnie-sienia sukcesu jest Twoja ak-tywność fizyczna dzięki której masz szansę na efekt dodat-kowy Zlikwidujesz cellulit

Właściwe odchudzanie - I etap Stosujmy wyłącznie racjonalne diety (opracowane na podstawie naukowych przesłanek); Chudnijmy od 0,5 do 1 kg tygodniowo.

Utrzymanie wagi po schudnięciu - II etap Ograniczmy spożycie o ok. 400 kcal w sto-sunku do zapotrzebowania energetycznego. Pamiętajmy o aktywności ruchowej (co-dziennie 3-5 km marszu, co drugi dzień 30 min gimnastyki); Nie jedzmy przekąsek, nie stosujmy głodó-wek, ani diet jednoskładnikowych.

Jak działają odżywki Guardian z błonnikiem Odżywka Vis Vitalis Mix zawiera: Korzeń buraka ćwikłowego (karoten, witaminy B kompleks, B9 i C, antocjany, potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo i cynk, działa odkwaszająco, ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy,) Korzeń marchewki (witaminy A, B1, B2, PP, KK, wapń, potas, żelazo, miedź, fosfor, jod, błonnik) Owoc ananasa (mangan,bromelaina, błonnik, potas, magnez, wapń, fosfor, witaminy A, B1, B2, PP, B6, C, B9) Owoc truskawki (witaminy C, B2, B1 i A potas, wapń, magnez, żelazo, kwas elegonowy) Owoc brzoskwini (prowitamina A, witaminy B1, C, PP, potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo)

Błonnik - balsam dla jelit Odżywka Vis Vitalis zawiera naturalny błonnik pochodzący głównie z buraka, truskawki i ananasa. Warto wiedzieć, że błonnik spełnia wie-le funkcji w przewodzie pokarmowym między innymi: uaktywnia ruchy jelit, reguluje gęstość treści jelitowej, regu-luje odczyn kwasowy, stanowi pożywkę dla flory bakteryjnej, która bierze udział w wytwarzaniu wielu witamin.

Błonnik podany w pożywce pęcznieje 4 -5 krotnie. Dzięki temu wypełnia żołądek li-kwidując poczucie pustki i ssania w żołądku, skutecznie zmniejsza łaknienie „objętościowe” W powiązaniu z bogactwem wita-min, makro i mikroelementów, odżywka Vis Vitalis Mix zaspokaja kompleksowo zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Witaminy znajdujące się w odżywkach Guardian mają postać micelarną, a to gwarantuje im znakomitą przyswajal-ność. Suplement stanowi swoistego rodzaju bombę witaminową, zawierają-cą zrównoważony i naturalny zestaw składników odżywczych. W efekcie spo-życia koktajlu spada także łaknienie na warzywa i owoce. Nie ma też potrzeby ograniczania jedze-nia tego na, co się ma apetyt. Najlepiej spożyć koktajl zamiast śniadania, a na obiad zjeść, to na co się ma ochotę.

Odżywkę można rozprowadzać w wodzie lub w produktach mlecznych Odżywkę można rozprowadzać w wodzie lub w produktach mlecznych. Zalecamy actimel, jogurt naturalny, kefir, maślankę lub zsiadłe mleko. Ważne !! Z uwagi na pęczniejący w przewodzie po-karmowym błonnik, po spożyciu koktajlu należy zaraz popić 1 szklanką płynu, a na-stępnie w kolejnych 2 godzinach kolejną. Najlepiej zieloną herbatą.

Efekty pozostałe stosowania Vis Vitalis Mix profilaktyka antynowotworowa poprawa trawienia, likwidacja zaparć zwiększenie odporności na infekcje ujędrnienie ciała, zmniejszenie cellulitu wzrost witalności i libido