ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Czy nastolatki odżywiają się prawidłowo?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady żywienia dzieci i młodzieży
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ŻYWIENIE DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dobre i złe nawyki żywieniowe
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zapis prezentacji:

ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT

1.Żywienie w biegunkach Biegunka to stan, w którym dochodzi do zwiększenia częstotliwości, płynności i objętości wypróżnień w stosunku do normy. Biegunki możemy podzielić na: *ostre *przewlekłe trwające 2 tygodnie

Przyczyny biegunek * biegunki zakaźne wywołane przez bakterie, wirusy, pierwotniaki * zatrucia pokarmowe wywołane toksynami bakteryjnymi * biegunki wywołane przez niektóre leki * biegunki po leczeniu antybiotykami * biegunki u osób mających alergie na niektóre pokarmy * biegunki u osób z zaburzeniami trawienia * biegunki spowodowane zaburzeniami wchłaniania składników pokarmowych * biegunki u osób z przewlekłymi chorobami zapalnymi jelit * biegunki u osób z zespołem jelita drażliwego * biegunki u osób z zaburzeniami hormonalnymi

Postępowanie dietetyczne w przypadku biegunek ostrych *w pierwszym okresie nie podaje się pokarmów stałych *zapewnić odpowiednią ilość płynów (nie może być mniejsza niż 2 litry) *w późniejszym etapie stasować dietę płynną wzmocnioną, papkowatą oraz łatwo strawną *stopniowo zwiększać wartość kaloryczną diety oraz ilość składników odżywczych *węglowodany podajemy w postaci rozcieńczonych soków bez cukru, kleików na wodzie, kaszek, czerstwej bułki *doustnie podajemy napoje obojętne (gorzka herbata, napar z mięty)

Postępowanie dietetyczne w przypadku biegunek ostrych *nie wolno podawać kawy naturalnej, wody gazowanej, napojów słodzonych cukrem, napojów i dań bardzo zimnych lub bardzo gorących oraz potraw ostro przyprawionych *wykluczyć należy grube kasze, pieczywo razowe i pełnoziarniste, białko zwierzęce podajemy w postaci twarożku, chudego, gotowanego i mielonego mięsa *jako pierwszy tłuszcz zwierzęcy podajemy surowe masło *zaleca się podawanie: ryżu, wyrobów z mąki ziemniaczanej, galaretek, czarnej jagody, jabłek bananów, marchwi, dyni

Postępowanie dietetyczne w przypadku biegunek przewlekłych *na skutek niedostatecznej ilości składników odżywczych dostarczonych do organizmu może dochodzić do wyniszczenia organizmu *powinna mieć odpowiednia wartość kaloryczna i dostarczać wszystkich składników odżywczych *zasady żywienia są podobne jak w biegunce ostrej.

2. Żywienie w zaparciach Zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewody pokarmowego. Może to być jeden objaw, jak oddawanie kału rzadziej niż trzy razy na tydzień, ale najczęściej jest to zespół objawów, takich jak: stolec o wzmożonej konsystencji, niepełne wypróżnienie, wzmożone i często bolące parcie, suchość. Zaparcia dzielimy na : *zaparcia na tle organicznym *zaparcia czynnościowe *zaparcia atoniczne *zaparcia spastyczne

Żywienie w zaparciach atonicznych *dieta powinna zawierać większe ilości mniej oczyszczonych produktów zbożowych *odpowiednią ilość warzyw i owoców najlepiej surowych ze skórką i jadalnymi pestkami *ilość błonnika zwiększać stopniowo rozpoczynając od 2-3 łyżek otrąb dziennie *wypijać odpowiednia ilość płynów w ciągu doby *wskazane jest picie napojów mlecznych fermentowanych, wody mineralnej, soków warzywnych i owocowych, naparów z ziół

Niewskazane produkty: *kakao *kisiele *czekolada *gruszki *czarne jagody *czerwone wino gronowe *jasne pieczywo *drobnoziarniste kasze *delikatne potrawy mączne

Żywienie w zaparciach spastycznych *dieta powinna zawierać mniejsze ilości błonnika *nie powinna zawierać produktów mocno pobudzających perystaltykę jelita grubego *powinna zawierać warzywa i owoce *wykluczone powinny być: warzywa strączkowe, cebula, selery, kapusta włoska, kapusta czerwona, niedojrzałe owoce, chleb razowy, otręby, płatki i sery fermentowane *dozwolone jest: pieczywo jasne, pszenne, żytnie, mieszane, drobne kasze *powinno unikać się spożywania potraw pikantnych i mocno przyprawionych *napoje nie powinny być zbyt gorące i zbyt zimne.

Należy unikać: *produktów i posiłków zawierających dużo tłuszczu *słodyczy *nadmiernego spożycia jaj *alkoholu *cukru

TECHNOLOGIA SPORZĄDZANIA POTRAW: Gotowanie w wodzie i na parze Duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu Pieczenie w folii, aluminiowej, pergaminie lub z zastosowaniem rękawów foliowych Warzywa gotowane i rozdrobnione, oprószane mąką, z dodatkiem niewielkiej ilości masła Owoce w postaci surowych soków lub przecierów, gotowane lub pieczone bez skórki i pestek, na surowo banany i jabłka tarte bez skórki Zupy i sosy gotowane na wywarach warzywnych (z warzyw wskazanych w diecie) oraz chudych rosołach (z drobiu, cielęciny), podprawiane zawiesiną z mąki i wody lub śmietanki.

Przygotowała: Iwona Bogusiewicz-Kuś Prezentacja do przedmiotu Specjalizacyjnego – Żywienie Zbiorowe z Dietetyką w Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego