POTRAWY Z GRZYBÓW.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
Autor: Adrianna Szalonka
KUCHNIA FIŃSKA KLASA 6a ROK SZKOLNY 2005/06.
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
Potrawy w Unii Europejskiej
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Kulinarne smaki Francji
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
WIEM,CO JEM !.
Zdrowa dieta Europejczyków
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

POTRAWY Z GRZYBÓW

GRZYBY Grzyby pomimo swej małej wartości odżywczej są niezastąpionym składnikiem wielu kuchni. Ich zapach wzbogaca potrawę i nadaje jej niepowtarzalny smak. Najbardziej aromatycznymi grzybami są: borowiki, podgrzybki, smardze, trufle. Sposoby przyrządzenia grzybów: duszenie, smażenie, zapiekanie i marynowanie. Na bazie grzybów można przygotowywać farsze, sosy czy zupy. Suszone grzyby można dodawać do pieczeni i potraw duszonych.

Kapuśniak z grzybami Składniki: 250 g mięsa wieprzowego; 10 g suszonych śliwek; 400 g kiszonej kapusty; 1 cebula; 1 liść laurowy; 10 ziarenek czarnego pieprzu; kminek; 2 ząbki czosnku; 1MŁ soli ; 30 g smalcu; 20 g mąki; 200 g wędzonej kapusty; suszony majeranek; 200 g ziemniaków; kwaśna śmietana Sposób przygotowania: Mięso umyć i osuszyć; włożyć do 1 l zimnej wody i gotować razem suszonymi grzybami; po 1 godzinie dodać pokrojoną kiszoną kapustę, liść laurowy, ziarna pieprzu, kminek, roztarty czosnek i gotować pod przykryciem ½ h; wyjąć mięso i pokroić go na kawałki; włożyć wędzoną kiełbasę; ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno w osolonej wodzie; wlać ziemniaki razem z wodą do kapuśniaku i gotować razem przez 10 min; na koniec doprawić zupę kwaśną śmietaną

JAJA FASZEROWANE GRZYBAMI Składniki: 5-6 jaj ugotowanych na twardo; 10 dag wędzonej ryby; 3-4 marynowane grzybki; łyżka majonezu; półtorej łyżki posiekanego szczypiorku; sól; pieprz, kilka liści sałaty; pół kolorowej papryki; po kilka rzodkiewek i gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Jaja obrać, przekroić wzdłuż na połowy, wyjąć żółtka; rybę oczyścić z ości; Do żółtek dodać rybę, posiekane grzybki, część drobno pokrojonej papryki, majonez, łyżkę szczypiorku; przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać; białka napełnić masą, ułożyć na półmisku, udekorować pozostałymi warzywami.

Kotlety z grzybów i kaszy Składniki: Szklanka kaszy jęczmiennej lub gryczanej; 3-5 dag suszonych grzybów cebula; 1-2 jaja; pęczek posiekanej natki pietruszki; olej do smażenia; sól; pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotować na sypko; grzyby namoczyć; ugotować; pokroić bardzo drobno lub przepuścić przez maszynkę; posiekaną cebulę udusić na tłuszczu; wszystkie składniki połączyć; wymieszać i doprawić do smaku; uformować niewielkie kotlety i obtoczyć w mące; smażyć na dobrze rozgrzanym oleju; aż się zrumienią; podawać z surówkami

Grzybowy Eintopf Składniki: 400 g młodej wieprzowiny; 1 duża cebula; 2 ząbki czosnku; 500 g boczniaka ostrygowego; 500 g pieczarek; 2 ŁS stopionego masła; 200 g świeżej śmietany; ½ MŁ soli; ½ świeżo zmielonego czarnego pieprzu; 2 gałązki tymianku; ¾ l bulionu wołowego; 2 pęczki natki pietruszki; 1 ŁS octu Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w dwucentymetrową kostkę; obrać i pokroić cebulę oraz czosnek; z boczniaka usunąć twarde części, opłukać i pokroić w plasterki; pieczarki oczyścić i poćwiartować; rozpuścić masło, mięso obsmażyć wyjąć; cebulę i boczniaka osmażyć na maśle; mięso z grzybami znów włożyć do garnka; dodać roztarty czosnek, śmietanę sól, pieprz i tymianek; zalać bulionem; gotować jeszcze15 minut; doprawić octem i posiekaną cebulą

Sos pieczarkowy Składniki: 300 g pieczarek; 2 żółtka; 100 g masła; 40 g mąki; 100 ml białego wina; 1 kostka rosołowa; 100 g warzyw korzeniowych; sok z cytryny; mielony czarny pieprz; natka pietruszki; sól Sposób przygotowania: Pokrojone grzyby dusić na 50 g masła; dodać sól; mielony czarny pieprz, trochę soku z cytryny i odstawić; z pozostałego masła i mąk przygotować zasmażkę; rozprowadzić rosołem z kostki; dodać wino i duszone grzyby; chwilę pogotować, a na koniec domieszać żółtka; dodać natkę pietruszki; podawać do różnych mięs

Krem z borowików Składniki: 50 dag świeżych grzybów (borowiki); 3 duże kapelusze suszonych prawdziwków; 1 mała cebula; 2 marchewki; 2 pietruszki; 1/8 średniego selera; 2 ziemniaki;1-2 ziarna angielskiego ziela;5 ziaren czarnego pieprzu; 1 łyżeczka jarzynki; 1 łyżeczka margaryny Rama Classic;1 szklanka Ramy Cremefine gęstej; 1 łyżeczka mąki; posiekana natka pietruszki; pieprz; sól. Sposób przygotowania: Grzyby suszone umyć, wyszorować szczoteczką, zalać 4 szklankami ciepłej przegotowanej wody i odstawić na noc; ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły; odcedzić, wywar zachować; grzyby osączyć na sitku, pokroić w cienkie paseczki; świeże grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki; zrumienić na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę cebulą; dodać do wywaru, w którym gotowały się grzyby; dodać oczyszczone i umyte warzywa wraz z przyprawami; gotować do miękkości i zmiksować; dodać ugotowane grzyby, doprawić solą i pieprzem; Ramę Cremefine rozprowadzić z mąką, wlać do zupy i gotować jeszcze 5min.

Kaczka z grzybami Składniki: kaczka; sól; majeranek; czosnek; 2 dag tłuszczu; cebula; 30 dag pieczarek lub innych grzybów; zielenina Sposób przygotowania: Oczyszczoną kaczkę najlepiej w całości natrzeć solą, czosnkiem, a następnie pokroić na porcje; obrumienić je na tłuszczu, dodać pokrajaną cebulę i grzyby; podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem; gdy mięso jest miękkie, można zalać potrawę szklanką śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki lub tylko posypać sporą ilością zieleniny; podawać z kaszą lub ziemniakami i sałatą z czerwonej kapusty

Sałatka z pieczarek Składniki: 30 dag pieczarek; 60 dag niedużych ziemniaków; 2 cebule; 2 większe kwaszone ogórki; 3-4 łyżki oleju; 3/4 szklanki majonezu; 2 łyżki posiekanego szczypiorku; sól; pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić do wystygnięcia; pieczarki umyć, pokroić w plasterki, smażyć na rozgrzanym oleju tak, aby nie puściły soku; wrzucić do miski i posolić; drobno pokrojoną cebulę zeszklić, dodać do pieczarek; ogórki i obrane ziemniaki pokroić w kostkę, połączyć z pieczarkami; dodać majonez i pieprz do smaku; wymieszać; posypać szczypiorkiem.

Pęczak z kapystą i grzybami Składniki: 3/4 szklanki pęczaku; 75 dag białej kapusty; 2-3 dag suszonych grzybów; 2 cebule; 3/4 szklanki żuru; łyżka mąki razowej; 2 łyżki oleju; łyżka margaryny; maggi; pieprz; sól Sposób przygotowania: Pęczak ugotować na sypko; namoczone grzybki ugotować w niewielkiej ilości wody; kapustę pokroić na 3 części i ugotować w wodzie z dodatkiem maggi; miękką osączyć i lekko odcisnąć; cebulę pokroić w plastry i udusić w oleju; kapustę połączyć z cebulą; posiekać; doprawić solą i pieprzem; żur wymieszać z wywarem z grzybów i mąką; posiekane grzyby wymieszać z pęczakiem; naczynie żaroodporne wysmarować margaryną; na dnie ułożyć równą warstwę z połowy kaszy; następnie ułożyć kapustę i przykryć ją resztą kaszy; zalać żurem; wstawić do piekarnika i zapiekać; aż płyn całkowicie się wchłonie

Zrazy z grzybami Składniki: 30 dag kaszy gryczanej prażonej; jajo; 4 dag grzybów suszonych lub 25 dag świeżych; cebula; łyżka masła roślinnego; 10 dag oleju lub smalcu; łyżka tartej bułki; mąka; sos: półtorej łyżki mąki; duża cebula; pół szklanki śmietany; szklanka wywaru grzybowego; cukier; sól Sposób przygotowania: Umyte i wymoczone grzyby ugotować w dwóch szklankach wody połowę wywaru przeznaczyć do kaszy; resztę do sosu; posiekane grzyby i cebulę przesmażyć na maśle; kaszę gryczaną rozgotować w wodzie z dodatkiem wywaru grzybowego; osolić; ostudzić; wbić jajo i dodać tyle mąki; aby masa dała się formować; robić z niej podłużne prostokątne placki; smarować nadzieniem grzybowym i zwijać zrazy; posypać tartą bułką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu; przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę; podsmażyć na maśle roślinnym; dodać mąkę; zrumienić; rozprowadzić szklanką zimnego wywaru grzybowego i zagotować; przetrzeć przez sitko; osolić; dodać szczyp-tę cukru i doprawić śmietaną; zrazy ułożyć w naczyniu żaroodpornym; polać sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-15 min

MAKARON Z GRZYBAMI Składniki: 50 dag makaronu (rurek); 1 kg świeżych grzybów (najlepiej prawdziwków); 5 dag margaryny; 2 cebule; 15 dag śmietany; zielenina; sól; pieprz Sposób przyrządzania: Ugotowany makaron przelać zimną wodą; oczyszczone, obrane i umyte grzyby pokroić w paski; drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać grzyby i razem smażyć, często mieszając; pod koniec smażenia wlać śmietanę i krótko dusić pod przykryciem; połączyć grzyby z makaronem, wymieszać, przyprawić do smaku; przed podaniem posypać drobno pokrojoną zieleniną.

Kiełbasa z grzybami Składniki: 1 kg kiełbasy; ½ kg grzybów; olej roślinny; sól; pieprz do smaku Sposób przygotowania: kiełbasę i grzyby pokroić  w plasterki; grzyby gotować ok. 10 min.;  składniki złączyć i smażyć na oleju ok. 30 min. 

Jajecznia z grzybami Składniki : 3 świeże jajka; 10 dag grzybów; olej do smażenia; sól, pieprz Sposób przygotowania: Grzyby pokroić w paski, podsmażyć je na oleju ok. 2-3 min; wbić jajka; doprawić solą i pieprzem

Pieczarki nadziewane bryndzą Składniki: 8 dużych pieczarek; 10 dag bryndzy; 2 łyżki startego, ostrego żółtego sera; mała cebula; 2 łyżki margaryny; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; szczypta cukru; łyżeczka soku z cytryny; sól; pieprz Umyte pieczarki osuszyć na papierowym ręczniku; odcięte korzonki drobniutko pokroić, a kapelusze ułożyć na blasze i na 5 min wstawić do mocno nagrzanego piekarnika; pokrojoną cebulę i korzonki pieczarek przesmażyć na łyżce margaryny, przestudzić, utrzeć na gładką jednolitą masę z bryndzą, natką, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru; nadziać kapelusze pieczarek, ułożyć w żaroodpornym półmisku nasmarowanym tłuszczem, posypać żółtym serem i obłożyć wiórkami margaryny; wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 20 min.; podawać jako gorącą przekąskę lub danie obiadowe z ziemniakami piure i surówkami. Sposób przyrządzania:

Ziemniaki nadziewane grzybami Składniki: 1 kg ziemniaków; 20 dag grzybów; cebula; łyżka masła; 2 jaja; pieprz; sól; natka pietruszki; koper Sposób przyrządzania: Ziemniaki obrać, wypłukać, z jednej strony ściąć im czubki i nożem lub specjalną łyżeczką wydrążyć trochę miąższu; grzyby i cebulę posiekać, udusić w maśle, przyprawić pieprzem, solą, dodać posiekaną zieleninę i koper, jaja i wymieszać; farszem napełnić ziemniaki, przykryć odkrojonymi częściami, posolić z wierzchu; ułożyć na blasze i piec godzinę w gorącym piekarniku, często polewając masłem; można też najpierw ziemniaki upiec w piekarniku, przekroić je, wydrążyć, napełnić takim samym farszem wymieszanym z wyjętym miąższem ziemniaków i z łyżką śmietany, posypać tartą bułką, polać masłem i krótko (5 min) zapiec w piekarniku; podawać posypane zieleniną.