Ciśnieniowe procesy membranowe Mikrofiltracja i ultrafiltracja
Procesy membranowe Procesy separacji przebiegające dzięki obecności membrany
Zasada krzyżowej filtracji membranowej
Główne typy procesów membranowych Różnica ciśnień Δp Różnica stężeń (aktywności) Δc Mikrofiltracja Separacja gazów Ultrafiltracja Perwaporacja Nanofiltracja Destylacja membranowa Odwrócona osmoza Membrany ciekłe i katalityczne Dializa
Typy struktur membran
Typy membran ciekłych
Otrzymywanie emulsyjnych membran ciekłych
Typy struktur membran stałych
Struktury membran symetrycznych
Porównanie membran ceramicznych i organicznych Odporność na: Membrany ceramiczne Membrany organiczne Ścieranie wysoka niska Temperaturę pH Ciśnienie
Porównanie membran ceramicznych i organicznych Cecha Membrany ceramiczne Membrany organiczne Możliwość sterylizacji parą tak Żywotność długa średnia Dystrybucja wielkości porów mała - Zwartość wysoka Koszty wytwarzania wysokie niskie
Współczynnik retencji
Ciśnieniowe procesy membranowe
Membrany do mikrofiltracji
Membrany do mikrofiltracji Konstrukcja porowata, symetryczna Grubość 10-150 μm Wielkość porów 0,05-10 μm Wielkość separowanych cząstek > 0,1 μm Mechanizm separacji sitowy Materiał membrany polimerowy, ceramiczny
Oddzielanie E. coli różnymi metodami Czystość cieczy Stopień zatężania Wydajność procesu [m3/m2h Zużycie energii [W*h/dm3] filtr tarczowy 99,5 12,5 9,60 8 osadnik- flokulacja >99,5 12,0 13,20 1,8 prasa filtracyjna – flokulacja 21,6 6,38 mikrofiltracja- kapilarna 100 14,0 1,08 11 mikrofiltracja – membrany płaskie 11,0 0,384 31
Ogólna liczba drobnoustrojów w badanym mleku (jtk/cm3) Rodzaj próby Serie produkcyjne Xśr. I n=4 II n=4 III n=4 Mleko surowe 6,0x106 1,3x106 3,5x105 2,6x106 Mleko po mikrofiltracji 4,2x103 7,0x102 1,9x103 2,3x103 Mleko po mikrofiltracji i pasteryzacji 1,2x102 9,0x101 3,0x102 1,4x102 Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji 99,93% 99,95% 99,46% 99,91% Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji i pasteryzacji 99,998% 99,993% 99,995%
Obecność bakterii z grupy coli w badanym mleku (jtk/cm3) Rodzaj próby Serie produkcyjne Xśr. I n=4 II n=4 III n=4 Mleko surowe nb w 10-6 nb w 10-5 Mleko po mikrofiltracji nb w 10-2 Mleko po mikrofiltracji i pasteryzacji nb w 100 Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji 4 log Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji i pasteryzacji 6 log
Obecność enterokoków w badanym mleku (jtk/cm3) Rodzaj próby Serie produkcyjne Xśr. I n=4 II n=4 III n=4 Mleko surowe nb w 10-4 nb w 10-3 Mleko po mikrofiltracji nb w 10-1 nb w 100 Mleko po mikrofiltracji i pasteryzacji Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji 3 log 4 log Średni stopień redukcji bakterii po mikrofiltracji i pasteryzacji
Ultrafiltracja Sitowy mechanizm separacji podobny jak w tradycyjnej filtracji stosują się wszystkie prawa teorii filtracji (Darcy’ego, Poiseull’a)
Membrany do ultrafiltracji
Strumień permeatu
Zestawienie parametrów membran ultrafiltracyjnych Konstrukcja porowata, asymetryczna Grubość ok. 150 μm (warstwa separująca – 0,1-1,0 μm) Wielkość porów 0,001 – 0,05 μm Wielkość separowanych cząstek 2 - 20nm > 500 D Mechanizm separacji sitowy Materiał membrany polimerowy, ceramiczny
Polaryzacja stężeniowa
Współczynnik polaryzacji stężeniowej cm/cb – współczynnik polaryzacji stężeniowej R – współczynnik retencji D - współczynnik dyfuzji substancji ulegającej retencji δ – grubość warstwy polaryzacyjnej k – współczynnik wnikania masy
Graniczny strumień permeatu
Hydrauliczne metody czyszczenia membran Przemywanie wsteczne
Przemywanie wsteczne
Ceramiczne membrany rurowe
Membrany kapilarne
Membrany ramowe
Membrany spiralne
Charakterystyka membran spiralnych c.d.
Porównanie modułów membranowych
Porównanie modułów membranowych