Grzyby jadalne i niejadalne

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czym są Mikroby?.
Advertisements

„ Za co czujesz się odpowiedzialny” Rzeka Stoła
Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
Grzyby i ich charakterystyka
EKOSYSTEM.
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Co to są drobnoustroje?.
Czy mikroby mogą być dla nas przydatne?!?
Żywność w łańcuchu troficznym człowieka
Obieg węgla w przyrodzie
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Temat: Grzyby polskich lasów.
ZWIERZĘTA Zwierzęta (Animalia) – królestwo obejmujące wielokomórkowe organizmy cudzożywne o komórkach eukariotycznych, bez ściany komórkowej, w większości.
Zanieczyszczenia fizyczne
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
GRZYBY JADALNE-TRUJĄCE
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Źródła i rodzaje zanieczyszczeń powietrza
Grzyby jadalne i niejadalne
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
PSZCZOŁY ZACZYNAMY POKAZ.
Kto jest przyjacielem lasu?
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Ekosystemy Przygotowanie do Ogolnopolskiego Konkursu Archimedes Plus Biologia dla klasy 1.
Szukamy Przyjaciół Lasu.
Przyjaciel lasu Prezentację przygotowała Agnieszka Szczerba kl. V
Ekosystem wodny Oceany Wykonały: Zofia Pietrzak, Joanna Żmijewska.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
ZATRUCIA.
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Przyjaciele lasu - destruenci
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Przygotowali Kuba Grądzki Norbert Zach
Opracowała : Krystyna Mazur
Budowa grzyba. Podział grzybów na jadalne i niejadalne.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
1.13. Poznajemy świat grzybów
„Mali konstruktorzy i poligloci”
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Bakterie i wirusy. Organizmy beztkankowe
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
2.50.Łańcuchy pokarmowe w biocenozach
- życiodajna Substancja
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
Ś WIAT GRZYBÓW Wyk. Patrycja Leśniak. I LE NAS JEST ? Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach,
1.12. Charakterystyka królestwa Protista
Ochrona indywidualna, gatunkowa i obszarowa. Ochrona indywidualna Jest to najstarsza forma ochrony przyrody na świecie. Ochroną indywidualną obejmuje.
Sposoby konserwowania żywności
Czyli: Co w trawie piszczy? Kampania EAZA 2016/2017
Środowisko naturalne Zagrożone gatunki
GRZYBY.
„ZASOBY WODY W PRZYRODZIE I WPŁYW CZŁOWIEKA NA ICH POZIOM”
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Zapis prezentacji:

Grzyby jadalne i niejadalne Wykonała: Dominika z kl.4b

Grzyby jadalne Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki,boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników

borowik szlachetny

podgrzybek

koźlaki

borowik

kurki

Grzyby niejadalne Grzyby niejadalne - grzyby, których owocniki nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ, wielkość owocnika, ciężkostrawność lub inne czynniki powodujące nieprzydatność spożywczą danego gatunku grzyba.

muchomor

gołąbek zielonawy

czubajka kania

gołąbek modry

Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach.Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów (5 razy więcej niż roślin nasiennych).

W zasadzie grzyby to wielokomórkowe lub komórczakowe organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu, o ścianach komórkowych zbudowanych z chityny. W definicji tej są jednak pewne nieścisłości. Prymitywne grzyby wielokomórkowe wytwarzają zdolne do ruchu, jednokomórkowe, uwicione zarodniki pływkowe, mają też niekiedy bliskich, jednokomórkowych kuzynów. Ponadto do grzybów zaliczano dawniej także śluzowce będące zdolnymi do ruchu ameboidalnego komórczakami oraz lęgniowce Oomycetes - organizmy o trybie życia typowo grzybowym, ale o ścianie komórkowej zbudowanej z celulozyi zaliczane obecnie grupy Stramenopiles.

Grzyby jako jedyne organizmy mają zdolność do rozkładu ligninyoraz mają duże znaczenie przy rozkładzie celulozy. Są reducentami - ostatnim ogniwem w łańcuchu pokarmowym. Pozwala to na poprawny obieg materii w przyrodzie. Bez nich większość ekosystemów lądowych pokryłaby gruba warstwa nierozłożonych liści czy gałęzi, a zawarte w nich związki nie wróciłyby do ekosystemu, aby stać się ponownie dostępnymi dla rosnących organizmów.

Duże znaczenie w przyrodzie mają porosty,jako pionierzy w zasiedlaniu niegościnnych siedlisk, jak skały czy piasek. Są one także wyznacznikiem czystości powietrza na danym terenie. Grzyby z wieloma roślinami tworzą mikoryzę- szacuje się, że od grzybów mikoryzowych zależy sprawne działanie około 90% roślin. Pewne gatunki grzybów są wykorzystywane w produkcji żywności. Niektóre z nich są przyczyną jej rozkładu prowadząc do skażenia jej szkodliwymi dla ludzi toksynami. Inne, takie jak Penicillium, są wykorzystywane do produkcji leków. Grzyby konserwuje się np. przez suszenie, marynowanie, kiszenie i zamrażanie

Koniec