Herbaciany zakątek Joanna Kustosz
Legenda o chińskim cesarzu MENU GŁÓWNE Legenda o chińskim cesarzu Thea Z plantacji na stół Rodzaje herbat Wyjście
Legenda o chińskim cesarzu Jak głosi legenda wszystko zaczęło się pięknego dnia w 2737 roku p.n.e. w Chinach. Tego dnia cesarz chiński - Szen Nung , zielarz i uczony, który ze względów higienicznych pił przegotowaną wodę, wypoczywał pod drzewem dzikiej herbaty, wiał lekki wiatr i jego podmuch spowodował, że kilka listków wpadło do dzbana z wodą. Oczywiście cesarz zapatrzony w piękno natury nie zauważył tego, dopiero pijąc swój napój poznał smak , który go oczarował. Powrót
Thea ( z łac. herbata ) Dalej Powrót SYSTEMATYKA DOMENA Eukarioty KRÓLESTWO Rośliny PODKRÓLESTWO Naczyniowe NADGROMADA Nasienne GROMADA Okrytonasienne KLASA Dwuliścienne RZĄD Herbatowce RODZINA Herbatowate GATUNEK Herbata Dalej Powrót
Thea ( z łac. herbata ) Cofnij Powrót Do produkcji herbaty używane są trzy odmiany roślin z rodziny kamelia (Camellia), pochodzące z południowo-wschodniej Azji : Camellia sinensis -herbata pochodząca z Chin, osiągająca wysokość 3 - 4,5 metra, rośnie nawet do 100 lat. Camellia assamica - wywodząca się z Assamu. Właściwie jest to drzewo, gdyż rośnie do 15 - 18 metrów. Liście produkuje do 40 lat. Camellia assamica subspecies lasiocalyx - roślina ta pochodzi z Kambodży, osiąga około 4,5 metra wysokości i używa się jej do krzyżówek. Cofnij Powrót
Z plantacji na stół KLONOWANIE RWANIE CIĘCIE KLASYFIKACJA Dalej Powrót
Z plantacji na stół KLONOWANIE RWANIE Dalej Cofnij Powrót Mało kto wie, że dzisiaj już nie jest rozmnażana z nasion tylko poprzez rozkrzewianie wegetatywne z sadzonek oraz dzięki takiej dziedzinie, jaką jest genetyka, przez klonowanie. Metoda ta pozwala na uzyskanie roślin dających duże zbiory, odpornych na choroby, szkodniki i suszę. RWANIE Gdy krzak herbaty ma wysokość 15 cm przesadzany jest ze szkółek na plantacje. Gdy minie 3 - 5 lat, zaczyna się zrywanie liści na herbatę. Herbata zrywana jest ręcznie do koszów noszonych przez zbieracz na plecach, następnie ważona i odwożona do fabryk. Doświadczony zbieracz może zerwać ok. 30 - 35 kg liści dziennie, z których powstanie 7,5 - 9 kg czarnej herbaty. Liście są zrywane, gdy roślina wypuszcza młode pędy, tzw. flesze. W krajach, gdzie jest cieplej tych fleszy jest więcej. Pierwsze flesze są oczywiście najbardziej poszukiwane,ale te z drugiego zbioru są najbardziej cenione. Dalej Cofnij Powrót
Z plantacji na stół CIĘCIE KLASYFIKACJA Cofnij Powrót Gdy już pełne kosze herbaty trafią do fabryki, następuje długi proces obróbki, w zależności od rodzaju i jakości herbaty. Istnieją dwa rodzaje obróbki: CTC i sposób klasyczny. Według metody tradycyjnej zbiór listków i pączków odbywa się ręcznie a następnie herbata poddawana jest procesom więdnięcia, skręcania, fermentacji, suszenia i sortowania. Wszystkie procesy mają miejsce w określonych warunkach i czasie. Następnie dokonuje się klasyfikacji wg wielkości i wyglądu liści. KLASYFIKACJA Wyróżnia się więc: - herbaty liściaste : mają całe liście lub duże ich fragmenty oraz wiele tipsów; - łamane : mniejsze kawałki liści; - tzw. fannings i dusts : to odsiewy i najdrobniejsze części liści, nadają się tylko do torebek i na granulat. Cofnij Powrót
Rodzaje herbat Herbata czarna Herbata Pu erh Herbata biała Herbata Rooibos Herbata Honeybush Herbata zielona Powrót
Herbata czarna Dalej Powrót Ten rodzaj herbaty znany jest wszystkim, jest to całkowicie sfermentowana herbata co nadaje jej intensywnej barwy, smaku i aromatu. W zależności od regionu w jakim są produkowane istnieją różnice w metodach obróbki. Zawsze jednak istnieją cztery podstawowe etapy: więdnięcie zwijanie fermentowanie suszenie Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii Dalej Powrót
Herbata czarna Więdnięcie Zwijanie i fermentowanie Suszenie Cofnij Liście do więdnięcia są rozkładane, w przypadku uzyskiwania lepszych odmian w cieniu, tak długo, aż będą miękkie, aby przy zwijaniu nie popękały. Liście są zwijane i rozkładane na trzy i pół godziny w wilgotnym powietrzu, by wchłonęły tlen. Barwa liścia zmienia się z zielonej na rdzawoczerwoną. Zwijanie w niektórych fabrykach odbywa się jeszcze ręcznie, ale większość używa maszyn. Suszenie Sfermentowane liście są poddawane paleniu, co nadaje im czarny kolor i aromat tej herbaty, którą pijemy. Odbywa się to w gorących piecach lub przepuszcza się herbatę przez tunele gorącego powietrza. Można jednak spotkać w Chinach fabryki, w których palenie odbywa się tradycyjnie w rondlach na otwartym ogniu. Cofnij Dalej Powrót
Herbata czarna Cofnij Powrót Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie: Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju. Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji. Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu. Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej. Cofnij Powrót
Herbata biała Dalej Powrót Herbata produkowana na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór herbaty białej odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Biała herbata to nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. silver tips). Młode listki zawierają 3x więcej zdrowotnych polifenoli, niż liście starsze. Dalej Powrót
Herbata biała Cofnij Powrót Właściwości herbaty białej: orzeźwiające i pobudzające, działanie antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia dzięki obecności antyutleniaczy, antymutogenne (przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach), zawiera polifenole, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników (substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki) Cofnij Powrót
Herbata zielona Dalej Powrót Herbata zielona pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna. Różni się ona od herbaty czarnej tylko tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Świeżo zebrane liście poddaje się więdnięciu, parowaniu, zwijaniu i suszeniu. W wielu regionach, wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się jeszcze klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Dalej Powrót
Herbata zielona Cofnij Powrót Ma ona smak bardziej gorzki niż herbata czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej. Jest wysoko ceniona dzięki licznym właściwościom zdrowotnym. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki. Coraz popularniejsze stają się herbaty zielone aromatyzowane dodatkami w postaci kwiatów czy owoców. Cofnij Powrót
Herbata Pu Erh Dalej Powrót Uprawiana jest w Chinach od ponad 1700 lat. Z jej dobrodziejstw mógł korzystać jedynie cesarz. Herbata produkowana była w niewielkich ilościach, w trudno dostępnych grotach. Herbata Pu-Erh jest herbatą czerwoną - częściowo fermentowaną. Herbata ma specyficzny, mocny ziemisty smak i zapach, dlatego też często herbaty Pu-Erh aromatyzuje się w celu poprawienia jej smaku. Dalej Powrót
Herbata Pu Erh Cofnij Powrót Właściwości zdrowotne : Skutecznie walczy z nadwagą (zwana zabójcą tłuszczu) Obniża poziom cholesterolu Pomaga w koncentracji Poprawia krążenie obwodowe i mózgowe Hamuje zmiany miażdżycowe Poprawia pamięć Reguluje przemiany materii Wspomaga pracę wątroby i wzmacnia ją Zawarty w niej fluor skutecznie zapobiega próchnicy Przyspiesza trawienie alkoholu Pomaga zwalczyć zły nastrój, a nawet lekką depresję Reguluje działanie układu pokarmowego Ma właściwości moczopędne Obniża ciśnienie Wzmacnia organizm. Cofnij Powrót
Herbata Rooibos Powrót Nie zawiera kofeiny, dlatego też bez obawy może być podawana dzieciom. Nadaje się znakomicie jako herbata uspokajająca , polecana jest osobom nerwowym i mającym kłopoty ze snem. Herbata ta bogata jest równeż w witaminę C oraz fluor. Często bywa nazywana herbatą zdrowia. Herbatka otrzymywana z krzewów Rooibos rosnących w południowych rejonach Afryki. Charakteryzuje się szczególną delikatnością w smaku i zapachu. Herbata bogata jest w składniki mineralne oraz antyutleniacze. Powrót
Herbata Honeybush Powrót Przyrządzana jest podobnie jak Rooibos z czerwonokrzewu, lecz jest od niej łagodniejsza. Napar jest żółto-czerwony, o wyraźnym miodowym i orzeźwiającym zapachu. Jest doskonała dla dzieci ponieważ nie zawiera kofeiny i garbników a posiada za to witaminę C i minerały. Powrót
KONIEC Łódź 2006