Serwowanie wina butelkowanego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Advertisements

Leonardo da Vinci project 2010 – 2012
Chroń środowisko- segreguj odpady
Nakrywanie do stołu Nakrycia stołowe
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Pielęgnacja i serwowanie wina
Hydro- i aerostatyka : Co wpycha balon do butelki ?
Właściwości cieczy i złudzenia optyczne
TECHNIKI AUTOPREZENTACJI I WYSTĄPIEŃ PUBLICZNYCH
Koło „80 dni dookoła świata” PSSP,
Spis treści: Francuski system obsługi
N a k r y c i e s t o ł u.
Twierdzenia Pitagorasa wykonanie Eryk Giefert kl. 1a
Zasady dobrego zachowania się przy stole
Sposób jedzenia ostryg
JAK SEGREGOWAĆ ODPADY ? życie butelki PET.
WINO.
2) Wózek kelnerski, kredens, Guéridon, 3)Obrusy ,serwetki, nakładki
Ryby i owoce morza.
Gdzie co jest? Cz. I.
Jak ? I co? – jedzenie w starożytnym Rzymie
Prezentacja projektu „OBYCIE UMILA ŻYCIE”
Zablokowana woda.
Otacza nas woda i powietrze
Tam serwowany jest największy kotlet Schabowy w Hesji (Niemcy).
Autor: dr inż. Karol Plesiński
„Zaczarowany Świat Chemii”
Co wiemy o tym pierwiastku ?
K o s t k a i k a R u b.
Ćwiczenia wzmacniające
Savoir vivre.
Test.
1.)Zaznaczamy kursor nad tabelą w miejscu gdzie pokazuje czerwona strzałka 2.) Wciskamy przycisk zaznaczony w czerwonym kółku „Wstaw podział strony”
Zasady dobrego wychowania czyli savoir vivre na co dzień.
Eksperyment.
Polecenie pierwsze: Ustaw animacje slajdu „Ustaw animacje tego slajdu” na Plaster miodu, animacja tego przejścia ma trwać 4 sec. Polecenie drugie: Ustaw.
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Projekt comenius doświadczenie cud na wodę Autor: Zofiya leskiv.
Publiczne Gimnazjum w Babimoście kl. 3D Numer porządkowy: 18.
Śniadanie Daje Moc. Szkoła Podstawowa im. Gen. Józefa Wybickiego w Manieczkach klasa III b wychowawca: Edyta Wesołek.
Ile dwutlenku węgla jest w C-C?. Dnia 19 marca 2015 r. wykonaliśmy doświadczenie, które pozwoliło nam określić, ile dwutlenku węgla znajduje się w c–
Do chleba rano wstawać trzeba.
Prosta Nauka Tabliczki Mnożenia
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego „Człowiek – najlepsza inwestycja”
Kulinaria.
to wyjątkowe chwile, na które czeka każdy.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Wszystko o nakrywaniu do stołu
1. Przygotuj: mikroskop, cebulę i ostry nóż, pęsetę, zakraplacz, szkiełka: podstawowe i nakrywkowe, wodę.
Komunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako kreacja więzi rodzinnychKomunikacja przy stole. Wspólne gotowanie i biesiadowanie jako.
ZASADY GRY: Kierunki programowe ZHP. CEL GRY Zrealizowanie (zdobycie) wszystkich kierunków programowych, poprzez cechy metody harcerskiej.
Poradnik Dobrego Wychowania
Jak zbudować oczko wodne?
ELEMENTY DROGI POBOCZE CHODNIK RÓW POBOCZE PARKING DROGA DLA ROWERÓW
Kalejdoskop – potrzebne rzeczy
Autor: Tomasz Krawczyk
RECYKLING – czyli co możemy zrobić z odpadami
Gdzie co jest? Cz. II.
Savoir - Vivre na talerzu
Aleksander Balcerzak Jak światło wpływa na kolor rzeżuchy? IV C.
Savoir vivre – czyli dobre maniery. Zachowanie przy stole.
PRZYJĘCIE URODZINOWE SAVOIR-VIVRE
czyli zasady dobrego zachowania
Gdzie co jest? Cz. II.
Gdzie co jest? Cz. II.
Zapis prezentacji:

Serwowanie wina butelkowanego Rekwizyty : Kubełek z lodem do chłodzenia wina albo wiaderko na talerzu wyłożonym serwetką. Lniana serwetka do wina. Serwety papierowe. Talerzyk na korek. Dobrego gatunku korkociąg, pomocniczy nożyk do folii.

Podawanie wina białego i różowego Procedura: Umieść butelkę w wiaderku do wina albo w wiaderku z lodem i wodą. Przykryj serwetką i przynieś do stołu.

Podawanie wina białego i różowego Przedstaw butelkę na serwetce twoją lewą ręką w taki sposób, żeby osoba, która zamówiła wino, mogła odczytać etykietę.

Podawanie wina białego i różowego Przetnij folię aluminiową w linii prostej za pomocą noża albo noża do folii.

Podawanie wina białego i różowego Otwórz butelkę korkociągiem albo pomocniczym nożem, uważając, by nie przedziurawić korka i by kawałki korka nie wpadły do środka butelki. Wyczyść zakrętkę butelki serwetą papierową.

Podawanie wina białego i różowego Zaprezentuj korek gościom. Zawiń otwartą butelkę serwetką, zostawiając widoczną etykietę.

Podawanie wina białego i różowego Z prawej strony, nalej gospodarzowi próbkę wina. Jeśli wino się spodoba, serwujemy je gościom, pierw paniom, następnie panom i na końcu gospodarzowi. Napełniaj wino do jednej trzeciej kieliszka, aby bukiet mógł się w pełni rozwinąć. Odłóż butelkę z winem do kubełka z lodem.

Serwowanie wina czerwonego Rekwizyty: Talerzyk deserowy z serwetką. Lniana serwetka. Papierowa serwetka. Talerzyk na chleb. Korkociąg z nożem.

Serwowanie wina czerwonego Procedura Pierwszy sposób: Przedstaw i otwórz butelkę w ten sam sposób, jak białe albo różowe wino. Nie trzeba zawijać butelki serwetką, ponieważ butelka nie jest mokra. Weź butelkę w prawą rękę i serwetkę z lewej strony, aby po nalaniu usunąć krople wina przy szyjce butelki.

Serwowanie wina czerwonego Procedury Drugi sposób: Przewiąż serwetkę wokół szyjki butelki tak, aby krople nie spadały. Napełnij kieliszki do wina czerwonego do około jednej czwartej, lub należy przykryć dół kieliszka, aby wino mogło rozwinąć swój bukiet. Umieść butelkę na talerzyku deserowym z serwetką na stole głównym lub bocznym.

Podawanie starego czerwonego wina Jeśli masz stare czerwone wino, powinieneś przelać je, ponieważ trzeba oddzielić wino od osadu. W tym przypadku nalewasz je z karafki.