Serwowanie wina butelkowanego Rekwizyty : Kubełek z lodem do chłodzenia wina albo wiaderko na talerzu wyłożonym serwetką. Lniana serwetka do wina. Serwety papierowe. Talerzyk na korek. Dobrego gatunku korkociąg, pomocniczy nożyk do folii.
Podawanie wina białego i różowego Procedura: Umieść butelkę w wiaderku do wina albo w wiaderku z lodem i wodą. Przykryj serwetką i przynieś do stołu.
Podawanie wina białego i różowego Przedstaw butelkę na serwetce twoją lewą ręką w taki sposób, żeby osoba, która zamówiła wino, mogła odczytać etykietę.
Podawanie wina białego i różowego Przetnij folię aluminiową w linii prostej za pomocą noża albo noża do folii.
Podawanie wina białego i różowego Otwórz butelkę korkociągiem albo pomocniczym nożem, uważając, by nie przedziurawić korka i by kawałki korka nie wpadły do środka butelki. Wyczyść zakrętkę butelki serwetą papierową.
Podawanie wina białego i różowego Zaprezentuj korek gościom. Zawiń otwartą butelkę serwetką, zostawiając widoczną etykietę.
Podawanie wina białego i różowego Z prawej strony, nalej gospodarzowi próbkę wina. Jeśli wino się spodoba, serwujemy je gościom, pierw paniom, następnie panom i na końcu gospodarzowi. Napełniaj wino do jednej trzeciej kieliszka, aby bukiet mógł się w pełni rozwinąć. Odłóż butelkę z winem do kubełka z lodem.
Serwowanie wina czerwonego Rekwizyty: Talerzyk deserowy z serwetką. Lniana serwetka. Papierowa serwetka. Talerzyk na chleb. Korkociąg z nożem.
Serwowanie wina czerwonego Procedura Pierwszy sposób: Przedstaw i otwórz butelkę w ten sam sposób, jak białe albo różowe wino. Nie trzeba zawijać butelki serwetką, ponieważ butelka nie jest mokra. Weź butelkę w prawą rękę i serwetkę z lewej strony, aby po nalaniu usunąć krople wina przy szyjce butelki.
Serwowanie wina czerwonego Procedury Drugi sposób: Przewiąż serwetkę wokół szyjki butelki tak, aby krople nie spadały. Napełnij kieliszki do wina czerwonego do około jednej czwartej, lub należy przykryć dół kieliszka, aby wino mogło rozwinąć swój bukiet. Umieść butelkę na talerzyku deserowym z serwetką na stole głównym lub bocznym.
Podawanie starego czerwonego wina Jeśli masz stare czerwone wino, powinieneś przelać je, ponieważ trzeba oddzielić wino od osadu. W tym przypadku nalewasz je z karafki.