Agata Granis KONSTRUKCJA I WŁAŚCIWOŚCI BIOCZUJNKA AMPEROMETRYCZNEGO

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krzywe kalibracyjne Anna Kolczyk gr. B2.
Advertisements

Biologiczne układy redoks
Zjawiska rezonansowe w sygnałach EEG
EU (J) energia ultradźwięków PU = E / t (J/s = W) moc ultradźwięków
Kinetyka reakcji enzymatycznych Enzymologia-9. Metody pomiaru szybkości reakcji enzymatycznych: reakcje sprzężone D -Glc + ATP D -Glc-6-P + ADP D-Glc-6-P.
Klasyfikacja olejów smarowych
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Zespół: A. Jabłoński , J. Sobczak, M. Krawczyk, W. Lisowski,
Określanie mechanizmów reakcji enzymatycznych
Biotechnologie pozyskiwania źródeł energii odnawialnej
Optymalizacja chlorkowych elektrod jonoselektywnych z membraną poliakrylanową Marzena Goławska Wyznaczane współczynników selektywności elektrod zawierających.
Elektrochemiczne czujniki DNA
Wpływ per[2,3,6-tri-O-(2’-metoksy)etylo]-α-cyklodekstryny na katalityczną aktywność L-tryptofan indol liazy Praca magisterska wykonana w Pracowni Węglowodanów,
` Eliminacja interferencji izobarycznych selenu, arsenu i antymonu
ELEKTRODY JONOSELEKTYWNE Z FOTOPOLIMERYZOWALNYMI MEMBRANAMI POLIAKRYLANOWYMI Anna Rzewuska Praca wykonana w Pracowni Teoretycznych Podstaw Chemii Analitycznej.
Derywatyzacja enzymatyczna w elektroforezie kapilarnej
Enzymatyczne utlenianie alkoholi pierwszorzędowych
ENZYMATYCZNE OZNACZANIE WYBRANYCH PESTYCYDÓW I  AFLATOKSYN ORAZ PRODUKTÓW ICH ROZKŁADU RADIOLITYCZNEGO Angelika Gałęzowska Kierownik pracy: prof.
w 0.5 mol dm-3 H2SO4 przy szybkości wirowania 1600 obr. min.-1
„Gęstości i właściwości wolumetryczne roztworów polistyrenu w orto-dichlorobenzenie i dekalinie.” autor: Przemysław Oberbek Praca magisterska wykonywana.
Adriana Palińska Porównanie technik elektrochemicznych
Badanie transportu w biomatrycach lipidowych z zastosowaniem spektroskopii NMR Dorota Michalak Praca magisterska napisana pod okiem dr hab. Marcina Pałysa.
Magdalena Bodziachowska Pracownia Elektrochemicznych Źródeł Energii
Poziom stężeń analitów w moczu (literatura) [mg/L]
Wpływ zmiennych środowiskowych na reakcje [4+2]cykloaddycji z użyciem chiralnych pochodnych kwasu akrylowego Karolina Koszewska Kierownik i opiekun pracy:
Polimer fullerenowy z centrami metalicznymi jako matryca biosensorowa
SYNTEZA L-TRYPTOFANU ZNAKOWANEGO W PIERŚCIENIU I ŁAŃCUCHU BOCZNYM IZOTOPAMI WODORU I WĘGLA Paweł Dąbrowski Praca magisterska wykonana na Pracowni Peptydów.
Gęstość, lepkość i funkcje nadmiarowe mieszanin tert-butanolu z n-butanolem, sec-butanolem i izo-butanolem. Wartości gęstości i lepkości kinematycznej.
Wpływ czynników środowiskowych na skład zanieczyszczeń amfetaminy Autor pracy: Marcin Paduch Promotor pracy: prof. dr hab. Zbigniew Stojek.
Pracownia Teoretycznych Podstaw Chemii Analitycznej
Elektrochemiczne właściwości metalicznego renu
Nanocząstki złota – ich stabilizacja oraz aktywacja wybranymi polioksometalanami oraz polimerami przewodzącymi Sylwia Żołądek Pracownia Elektroanalizy.
Wpływ szybkości przepływu próbki Analiza wód naturalnych
Uniwersytet Warszawski Wydział Chemii Barbara Zalewska
Badanie właściwości fizykochemicznych mieszanin pierwszo- i drugorzędowych butanoli. Anna Milewska Uniwersytet Warszawski Zakład Fizyki i Radiochemii Kierownik.
Uzyskanie i charakterystyka warstwy WO3
Magdalena Goszczyńska Promotor: prof. dr hab
Analiza specjacyjna platyny w próbkach roślinnych
, Prawo Gaussa …i magnetycznego dla pola elektrycznego…
Wykład GRANICE FAZOWE.
Monitorowanie korozji
Automatyczny system do pomiaru stężenia metali ciężkich w glebie
Rentgenowska analiza fazowa jakościowa i ilościowa Wykład 5
Wykład REAKCJE CHEMICZNE.
Elektrochemia.
OPORNOŚĆ HYDRAULICZNA, CHARAKTERYSTYKA PRZEPŁYWU
ANALIZA BADANIA STATYSTYCZNEGO
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
TRANZYSTORY POLOWE – JFET
Dzisiaj powtarzamy umiejętności związane z tematem-
Instrumentalne Metody Badania Struktury i Aktywności Biomolekuł (IMBSiAB) podsumowanie laboratorium prof. M. Kamiński GDAŃSK 2013.
CHROMATOGRAFIA CIENKOWARSTWOWA
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
TOMOGRAF Innovations Sp. z o.o. WSTĘP Przemysł stoi przed koniecznością: - efektywnego wykorzystywania surowców i energii - spełniania coraz większych.
Prędkości w kanałach Prędkości w kanałach rozgraniczamy na instalację o dużych prędkościach powyżej 10 m/s (do 25 m/s) i małych prędkościach do 10 m/s.
WPŁYW pH i SIŁY JONOWEJ NA LEPKOŚĆ ROZTWORÓW POLIELEKTROLITÓW
dr n. med. inż. Katarzyna Pytkowska1 prof. nzw dr inż. Jacek Arct1
WYNIKU POMIARU (ANALIZY)
Politechnika Częstochowska Wydział Inżynierii Środowiska i Biotechnologii Kierunek: Inżynieria środowiska Praca dyplomowa inżynierska Adsorpcja barwników.
Wędrówka jonów w roztworach wodnych
Zapraszam do oglądania prezentacji
Autor dr inż. Andrzej Rylski Miernictwo przemysłowe (TS) 6. Sensory, przemysłowe realizacje czujników fizyko-chemicznych.
Ile gramów cukru znajduje się w 1 litrze roztworu 20% o gęstości 1,1 g/cm 3 ?
Celem naszych badań było porównanie zawartości kwasów fenolowych i flawonoidów w dwudziestu gatunkach szałwii (Salvia L.): S. amplexicaulis, S. atropatana,
KONDUKTOMETRIA. Konduktometria polega na pomiarze przewodnictwa elektrycznego lub pomiaru oporu znajdującego się pomiędzy dwiema elektrodami obojętnymi.
Zygmunt Kubiak Instytut Informatyki Politechnika Poznańska
CHROMATOGRAFIA Pojęcia podstawowe Parametry chromatograficzne
Kreacja aromatów Techniki przygotowania próbek
Zapis prezentacji:

Agata Granis KONSTRUKCJA I WŁAŚCIWOŚCI BIOCZUJNKA AMPEROMETRYCZNEGO Z UNIERUCHOMIONĄ OKSYDAZĄ ARYLOALKOHOLOWĄ Pracownia Analizy Przepływowej i Chromatografii Kierownik pracy: prof. dr Marek Trojanowicz, Opiekun: dr Ewa Poboży Agata Granis Praca wykonana częściowo na Uniwersytetcie w Alcala(Hiszpania) w ramach stażu ERASMUS pod kierunkiem prof.dr E. Dominguez Mechanizm działania bioczujnika Cel pracy Rodzielanie substratów AAO Celem pracy było skonstruowanie bioczujnika amperometrycz-nego z unieruchominą oksydazą aryloalkoholową (AAO) do oznaczania zawartości alkoholi aromatycznych. Optymalizowano procedurę przygotowania elektrody oraz parametry jej zasto-sowania w pomiarach stacjonarnych i przepływowych. Właści-wości katalityczne oksydazy zastosowanej w elektrodzie pastowej lącznie z peroksydazą chrzanową (HRP) i mediatorem transpor-tu elektronów umożliwiły oznaczenie zawartości alkoholi aromatycznych w próbkach rzeczywistych na poziomie mikro-molowym z limitem detekcji dla alkoholu anyżowego 5 mol/l. Opracowany bioczujnik zastosowano również do pomiarów w układzie analizy przepływowo-wstrzykowej (FIA) a wyniki oznaczeń bioczujnikowych alkoholi aromatycznych w szeregu napojów porównywano z oznaczeniami metodą HPLC. H2O2 Aldehyd aromatyczny Alkohol (ox) Oksydaza Aryloalkoholowa O2 (red) Peroksydaza chrzanowa (ox) Peroksydaza H2O Os (III) e- (red) Oksydaza Os (II) Celem tego etapu była identyfikacja poszczególnych alkoholi aromatycznych w napojach. Zoptymalizowano procedurę rozdzielenia mieszaniny 7 wzorców (rodzaj i skład eluentu, długość fali, przepływ). Następnie w zoptymalizowanych warunkach do układu HPLC wstrzykiwano próbki napojów i na podstawie czasów retencji identyfikowano zawarte w nich składniki. benzylowy anyżowy 3,4 dimetoksybenzylowy 3-hydroksy 4-metoksybenzylowy 4- hydroksy 3-metoksy cynamonowy wanilinowy Porównanie elektrod pracujących o różnym składzie Sześciokanałowe naczynko pomiarowe o radialnym, cienkowarstwowym przepływie, pozwala na badania powtarzalności oznaczenia (jeżeli użyjemy jednakowych elektrod ) albo na kontrolowanie wpływu matrycy (jeżeli elektrody będą się różniły składem pasty). Sześć elektrod pracujących i elektroda odniesienia znajduje się w górnej części naczynka. Wlot i 6 otworów wyloto-wych dla każdej elektrody są w dolnej części. Układ radialny elektrod, które są w jednakowej odległości od wlotu zapewnia laminarny i identyczny dla wszystkich charakter przepływu. 250.0 500.0 750.0 1000.0 1250.0 1500.0 -7 -0.200x10 -0.100x10 0.100x10 0.200x10 0.300x10 0.400x10 0.500x10 0.600x10 0.700x10 t / s i / A AAO HRP PVP CP HRP PVP CP PVP CP CP 1. Alk. 3-hydroksy 4-metoksybenzylowy (1 ppm) 2. Alk. 3,4 dimetoksybenzylowy (2 ppm) 3. Alk. Anyżowy (5 ppm) 4. Alk. 3- hydroksy 4-metoksy cynamonowy ( 1 ppm) 5. Alk. 3-metoksybenzylowy (5ppm) 6. Alk.benzylowy (10 ppm) 7. Trans, trans 2,4 heksadien 1-ol (10ppm) Czułość bioczujnika na różne substraty Zastosowana elektroda pastowa jest elektrodą dyskową o średnicy 0,85 mm. Unieruchomienie składników w paście pozwala dobierać propor-cje i skład pasty bioczujnika w dowolny sposób. Pasta bioczujnika AAO HRP PVP CP zawiera: 50 mg grafitu, 250 µl roztworu AAO (267U/ml), 5 mg HRP (263U/mg), 5mg PVPOs oraz 20 µl oleju parafinowego. Chromatogram mieszaniny wzorców alkoholi aromatycznych Kolumna: Phenomenex Luna C18; detektor UV Waters 2487; λ= 210 nm; Eluent MeOH/ H2O (75/25); F= 1 ml/min Elektody pracujące: AAO HRP PVP CP, HRP PVP CP, PVP CP, CP ( nazwy wg kolorów) Elektroda odsniesienia: Ag/AgCl sat; Elektroda pomocnicza: Pt E: -100mV Prędkość przepływu 1 ml*min-1; objętość wstrzykiwanej próbki: 20 μl; stężenie wstrzykiwanej próbki 10 mmol*l-1 Eluent: 0,1 mol*l-1 bufor cytrynowo- fosforanowy o pH 4 –4,1 mA/M Oznaczenia w próbkach napojów Z uwagi na możliwość wystąpienia interferencji od matrycy, próbki rze-czywiste monitorowano używając 6 elektrod jednocześnie. Trzy z nich były kompletnymi bioczujnikami, tzn. zawierały AAO, HRP i PVPOs, elektroda nr.4 miała w sobie tylko HRP i PVPOs, nr. 5 tylko PVP, a nr.6 była grafitową elektrodą grafitową bez żadnych dodatków. FIA HPLC Rodzaj próbki Obecność alkoholi Pacharan - Anis Bacardi Soberano Martini + Magno (whisky) Lanas Wódka Wino Przeprowadzono oznaczenia szeregu próbek rzeczywistych napoi.. rejestracje dla kilku rodzajów Listę Jedynym z badanych napoi, w którym występują alkohole aromatyczne okazało się Martini. Było to Martini Rosso wyprodukowane przez Martini & Rossi, numer partii 8 1499 1101 1.   Chromatograficznym oznaczeniom jakościowym poddane zostały vermuty Martini Bianco, Martini Rosso, oraz Ciociosan oraz próbka szampana. Wyniki ( z wyjątkiem Martini) wskazują na nieoobecność dodatków aromatyzujących w postaci alkoholi w tych napojach. Martini zawiera alkohol 3-hydroksy 4-metoksycynamonowy. Optymalizacja pracy bioczujnika w układzie przepływowym Wzorzec (C= 1ppm) Alk. 3-hydroksy 4- metoksy cynamonowy w Martinii Martinii+ wzorzec Elektroda pracująca: AAO/HRP/PVPOs CP,  Potencjał: -100 mV vs Ag/AgCl, Elektrolit: 0,1M bufor cytrynowo-fosforanowy pH 4, elektroda pomocnicza:Pt, elektroda odniesieniaAg/AgCl Wybór mediatora 250.0 500.0 750.0 1000.0 1250.0 1500.0 -8 -0.800x10 -0.550x10 -0.300x10 -0.050x10 0.200x10 t / s i / A Sygnały uzyskane dla alkoholu anyżowego 250.0 500.0 750.0 1000.0 1250.0 1500.0 -5 -0.150x10 -0.125x10 -0.100x10 -0.075x10 -0.050x10 -0.025x10 t / s i / A 10 mM Oksydaza AAO katalizuje reakcje utleniania kilku alkoholi aromatycznych. Skonstruowany bioczujnik jest najbardziej czuły na alkohol anyżowey, benzylowy i 2-naftalenometanol Centrum aktywne HRP jest głęboko ukryte pod łańcuchami bialkowymi i transport elektronów wymaga użycia mediatora. Zastosowanie kompleksu osmowego powoduje wzrost czułości o 3 rzędy wielkości oraz dwukrotne skrócenie czasu odpowiedzi. 5 mM 10 mM 2,5 mM 1 mM 5 mM Odpowiedź bioczujnika dla próbki Martini 3 sygnały od nieznanego alkoholu aromatycznego Bez mediatora Z mediatorem Identyfikacja nieznanego alkoholu aromatycznego w próbce Martini na podstawie chromatogramu Detekcja w warunkach FIA Wpływ szybkości przepływu Wpływ pH Stabilność Zakres liniowej odpowiedzi bioczujnika Amperogram dla alkoholu anyżowego Wnioski Unieruchomienie oksydazy aryloalkoholowej w paście grafitowej umożliwia otrzymanie stabilnego i czułego bioczujnika amperometrycznego do pomiarów stężeń alkoholi aromatycznych 2. Zastosowanie kompleksu osmu (II) jako mediatora umożliwia detekcję przy niskich potencjałach i zapewnia dobre właściwości dynamiczne elektrody Opracowany bioczujnik umożliwia oznaczanie całkowitej zawartości alkoholi aromatycznych w próbkach rzeczywistych. Ich identyfikacja wymaga zastosowania metod chromatograficznych   WE: modyfikowana enzymatyczna elektroda pastowa z oksydazą alkoholi aromatycznych: CP/PVPOs/HRP/AAO; RE:Ag/AgCl; CE: Pt, Nośnik: 0,1 mol*l-1 bufor cytrynowo fosforanowy o pH 4; F= 1 ml*min-1; V= 20 μl