JERSINIOZA
JERSINIOZA – to ostra lub przewlekła odzwierzęca choroba zakaźna wywołana przez pałeczkę Yersinia enterocolitica. Do zakażenia dochodzi głównie drogą pokarmową – w następstwie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, zanieczyszczonych pierwotnie (produkty pochodzące od zwierząt chorych) lub wtórnie odchodami zwierząt, ludzi chorych lub nosicieli.
Pałeczki Yersinia enterocolitica mogą rosnąć w warunkach tlenowych i beztlenowych w temperaturze od 0ºC do 45ºC. Zdolność do namnażania się w temperaturze 4-8ºC powoduje, że w produktach przechowywanych w chłodniach szybko stają się florą dominującą
Do zakażenia pałeczkami Yersinia enterocolitica najczęściej dochodzi po spożyciu : surowego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego zanieczyszczonego fekaliami podczas uboju, niepasteryzowanego mleka zakażonego pałeczkami Yersinia, zakażonych produktów roślinnych przechowywanych przez długi czas w chłodni, zanieczyszczonej wody odchodami zwierząt i ludzi.
Objawy te występują u ludzi w różnym wieku, Najczęściej występującymi postaciami klinicznymi jersiniozy są postacie jelitowe i rzekomowyrostkowe. Postacie jelitowe – zapalenie jelit oraz zapalenie jelita cienkiego i okrężnicy biegunka, gorączka, bóle brzucha, wymioty. Objawy te występują u ludzi w różnym wieku, jednak najczęściej u małych dzieci do 5 roku życia.
Inne rzadziej występujące postacie jersiniozy Postacie rzekomowyrostkowe (najczęściej od 20 do 30 roku życia, rzadziej u dzieci) ropne zapalenie węzłów chłonnych krezki jelitowej (objawy przypominające zapalenie wyrostka robaczkowego) Inne rzadziej występujące postacie jersiniozy postacie posocznicowe rumień guzowaty zapalenie stawów zapalenie tarczycy zapalenie mięśnia sercowego kłębuszkowe zapalenie nerek
ZWALCZANIE należy przestrzegać podstawowych zasad higieny, zwracać uwagę na właściwe przygotowanie wieprzowiny, nie należy spożywać jej w postaci surowej lub niedogotowanej, nie należy pić surowego mleka lub wody wątpliwej jakości z nieznanego źródła, podczas uboju unikać skażenia kałem, zarówno mięsa, jak i innych części przeznaczonych do spożycia przez ludzi, również w szpitalu należy zachować odpowiednie środki zapobiegające rozprzestrzenianiu się zakażenia spowodowanego jersinią.
Wielopostaciowość klinicznych objawów jersiniozy czyni diagnostyczne badania laboratoryjne decydującymi dla rozpoznania tej choroby. Obejmują one zarówno badania bakteriologiczne krwi, płynu otrzewnowego, stawowego, kału i badania serologiczne. Diagnostyka serologiczna opiera się na wykrywaniu przeciwciał pojawiających się w surowicy w odpowiedzi na zakażenie pałeczkami Yerinia w klasach IgA, IgM, IgG testem immunoenzymatycznym ELISA. Badanie można wykonać w Laboratorium Mikrobiologii i Parazytologii WSSE w Poznaniu w odstępach 14-dniowych w celu oceny dynamiki poziomu przeciwciał.