...Tak wiele smaków... ŚWIEŻA FIGA KARMELIZOWANA W POMARAŃCZOWYM SYROPIE PODANA NA WASABI MASCARPONE, OTULONA SZYNKĄ PROSCIUTTO, POD SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Advertisements

Krewetki po tajsku.
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„Kuchnia i restauracja dla początkujących”
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
ŚWIAT SERÓW.
Posiłki, w zależności od hotelu, mogą być serwowane do stolika lub być oferowane w formie bufetu, tzw. szwedzkiego stołu. Napoje serwowane do.
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Nabiał autor Ola Zespół Szkół Gim nr 6 i Szkoła Podstawowa nr 13
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
W trosce o zdrowie.
Zapraszam na prezentację
10 zasad zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
MIÓD.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
C ZYM JEST ZDROWA ŻYWNOŚĆ ? Aby prawidłowo rozwijać się i być zdrowym, człowiek powinien spożywać w każdym dniu odpowiednią żywność. Powinna ona dostarczyć.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SKŁADNIKI MINERALNE. Opracowano na podstawie:
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
 Surowcem pochodzenia roślinnego jest: a) granat b) szczupak c) ślimaki d) Łopatka wieprzowa.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Zdrowe Żywienie Człowieka
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zdrowe przysmaki klasy 1 e
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
Stymulator rozwoju owoców
MNIEJ SOLI, PROSZĘ.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

...Tak wiele smaków... ŚWIEŻA FIGA KARMELIZOWANA W POMARAŃCZOWYM SYROPIE PODANA NA WASABI MASCARPONE, OTULONA SZYNKĄ PROSCIUTTO, POD SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK I RUCOLĄŚWIEŻA FIGA KARMELIZOWANA W POMARAŃCZOWYM SYROPIE PODANA NA WASABI MASCARPONE, OTULONA SZYNKĄ PROSCIUTTO, POD SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH TRUSKAWEK I RUCOLĄ

CELE ZAJĘĆ: KSZTAŁTOWANIE UMIEJĘTNOŚCI PLANOWANIA CZYNNOŚCI PROCESU PRODUKCYJNEGO W OPARCIU O NIETYPOWY POKAZ INSTRUKTAŻOWY

SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA 1 PORCJI: Świeże figi zawierają od 12 do 25% glukozy i fruktozy, witaminy C i z grupy B oraz karoten. Są bardzo bogate w sole mineralne, zawierają m.in.: potas, wapń, magnez i fosfor. Z fig produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe, jest on także z powodzeniem stosowany w leczeniu anemii. występują w różnych odmianach. Ciemnofioletowe są spożywane na surowo, jasnozielone najczęściej się suszy. Nabierają wtedy charakterystycznej bursztynowej barwy W wielu kulturach figowiec i jego owoc są symbolami płodności i inicjacji. Dawano je do jedzenia egipskim kapłanom podczas ceremonii wyświęcenia, żywili się nimi pustelnicy. W Afryce Północnej do dzisiaj rolnicy przed rozpoczęciem orki składają na skałach figi, jako dar dla Boga. ŚWIEŻA FIGA 1szt.(ok.50g)

SEREK MASACARPONE – 40g ser pochodzący z Lombardii, która leży w północnych Włoszech. Cechy charakterystyczne: Gatunek sera: świeży Gatunek mleka: krowie, z którego wykorzystuje się śmietanę Skórka: brak Masa: tłusta, kremowa, jednorodna o kolorze białawym Smak: słodki, kremowy lekko maślany Dojrzewanie: brak Zawartość tłuszczu: rzędu 80% w suchej masie Kształt: bezkształtna masa Waga: zmienna Kraj produkcji: Włochy Region produkcji: prowincja Lodi, Como, Lecco

ŻURAWINA (konfitura)– 20g Przetwory z żurawiny mają w kuchni podobne zastosowanie jak borówka brusznica. Zawekowane nie psują się, ponieważ zawarty w nich kwas benzoesowy stanowi naturalny środek konserwujący. Pikantny sos z żurawin dobrze komponuje się z dziczyzną, zwłaszcza z sarniną, bażantem i kuropatwą... Żurawina jest bogata w witaminy C, A, B1, B2. Dostarcza również pektyn, błonnika, węglowodanów oraz wielu mikroelementów, m.in. żelaza (co sprawia, że jest polecana osobom z anemią), magnezu, wapnia, fosforu, potasu i jodu.

WASABI – 5g crzan japoński Utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan – jest dużo ostrzejszy i bardziej piekący!!!, z lekką nutką goryczy. W Polsce świeży niedostępny, używa się go w postaci proszku wasabi. Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku. Jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi. Uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika!!! Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym.

SZYNKA PROSCIUTTO – 60g Rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością tradycyjnymi metodami w specyficznym klimacie na terenie prowincji Parmy, w regionie Emilia-Romania. Charakterystyczny łagodny, relatywnie słodki smak.

TRUSKAWKI ŚWIEŻE – 10g RUCOLA – 25g Śródziemnomorska roślina sałatkowa o aromatycznych, lekko pikantnych w smaku liściach.

SKŁADNIKI POMOCNICZE: SOK POMARAŃCZOWY – 20ml MASŁO – 30g OCET BALSAMICZNY – 20ml CUKIER – 2łyżki

Bierzemy dwie szczypty kreatywnej wyobraźni oraz garść nietypowych kompozycji smaku... Wszystko dobrze mieszamy, mocno doprawiamy kolorem. I oto...

Kreatywna wyobraźnia i profesjonalizm zawodowy pozwala na tworzenie nowych potraw i kompozycji smakowych...

Smak nie jest jedynym zmysłem, który można stymulować...

Nieustanne poszukiwanie nowych pomysłów jest wierzchołkiem piramidy kreatywnego gotowania...

Sztuka gotowania to... głębokie przemyślenia, a przy tym radosne i otwarte na nowości i eksperymenty...

Artysta nie wymyśli ponownie tęczy, użyje tylko kolorów w inny sposób (Pierre Gagnaire )

CZYNNOŚCI PROCESU PRODUKCYJNEGO – PODSUMOWANIE 1.Serek mascarpone wymieszać z żurawiną, wasabi, doprawić odrobiną soli i przeprzu. 2.Figę przesmażyć na maśle, zalać octem balsamicznym oraz sokiem pomarańczowym, zredukować, dodać cukier. Po 1 minucie figę zdjąć z patelni. Pozostały płyn odparować do momentu otrzymania konsystencji rzadkiego kremu. 3.Na talerzu ułożyć krąg z plastrów szynki, nałożyć do środka żurawinowy serek mascarpone, następnie karmelizowaną figę. Na górę ułożyć umyte listki rucoli. 4.Całość udekorować salsą z truskawek oraz zredukowanym sosem. Można również użyć do dekoracji pestek granatu lub jeżyn.

Jakie umiejętności nabyłem/-ałam podczas dzisiejszej lekcji? W jaki sposób mogę je wykorzystać? ELASTYCZNOŚĆ, CZYLI ZDOLNOŚĆ DO REAGOWANIA NA NOWE OKOLICZNOŚCI (przygotowywanie się do konkursów gastronomicznych)