Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese
Włoska kuchnia nasycona jest słońcem i czerpie inspirację z produktów ziemi
Sałatka caprese 2 kule mozzarelli 2 pomidory Oliwki – dwa kolory (po trzy sztuki) Awokado 1 sztuka Świeża bazylia 3 listki Rukli 2 kolory sałaty karbowanej 3 duże liście Pieprz świeżo mielony Bagietka pszenna 2 kromki Kapary ok. 5 sztuk Oliwa z oliwek Ocet balsamiczny
Antipasti TO WŁOSKI FAWORYT
mozzrela Mozzarela to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser z mleka krów lub bawolic, niedojrzewający. Można ją podawać w zestawie z szynką parmeńską, pomidorami, oliwą, bazylią, ostrymi przyprawami, melonem, rukolą. Stanowi składnik pizzy.
pomidory Pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, żelazo oraz witaminy: K, B, C, PP oraz kwas foliowy i szczawiowy.
BAZYLIA Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna. Bazylia w swoich różnych postaciach (świeża, mrożona lub suszona) jest dodawana do zup, potraw z ryb, omletów, sosów do sałatek, potraw z makaronów, pizzy. Bazylia to najlepszy dodatek ziołowy do pomidorów.
Ocet balsamiczny Ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z najbardziej charakterystycznych włoskich produktów, docenianym przez smakoszy na całym świecie. Jest wynikiem fermentacji alkoholowej i octowej moszczu winogronowego. Nazywany sosem uniwesalnym - stosowany do przystawek, mięs, makaronów, serów, warzyw i deserów.
oLIWKI Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, szczególnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Pomimo wysokiej kaloryczności, są lekkostrawne. Czołowym producentem i eksporterem oliwek jest Hiszpania.
Rukola - dodaje werwy wielu sałatkom W kuchni włoskiej można ją spotkać w tortellini, pesto i rozmaitych sałatkach. Rukola jest liściastym warzywem o aromatycznym zapachu i oryginalnym, lekko pikantnym smaku Zawierają dużo witamin, zwłaszcza C, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Można ją uprawiać na balkonach.
aWOKADO to coś więcej niż tylko pyszny składnik w guakamole Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz zminimalizować w swojej diecie zawartość cholesterolu i toksyn wprowadź na stałe awokado
awokado
awokado Owoce awokado zawierają - witaminę A, B, C ,E ,H ,K , kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza niezbędne aminokwasy z 18 aminokwasami łącznie oraz 7 kwasów tłuszczowych, włączając w to omega 3 i 6. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko.