Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZDROWA ŻYWNOŚĆ.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Krewetki po tajsku.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Norbert Konieczkowicz
WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
kl. II „c” Gimnazjum nr 5 w Rzeszowie
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Składniki diety zbilansowanej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
EKO OGRÓDEK czyli zielono nam…
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Porównanie wartości odżywczych o różnym stopniu przetworzenia
SÓL – dobro czy zło?.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Racjonalne Odżywianie
W trosce o zdrowie.
Najczęstsze błędy żywieniowe młodzieży
10 zasad zdrowego odżywiania
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Zasady Odżywiania.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Zasady zdrowego stylu życia
Jesteś tym co jesz !!!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Podróże po świecie Smaki Europy.
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
NOWOŚĆ NA RYNKU POLSKIM
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
Zasady zdrowego odżywiania!
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Zapis prezentacji:

Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese

Włoska kuchnia nasycona jest słońcem i czerpie inspirację z produktów ziemi

Sałatka caprese 2 kule mozzarelli 2 pomidory Oliwki – dwa kolory (po trzy sztuki) Awokado 1 sztuka Świeża bazylia 3 listki Rukli 2 kolory sałaty karbowanej 3 duże liście Pieprz świeżo mielony Bagietka pszenna 2 kromki Kapary ok. 5 sztuk Oliwa z oliwek Ocet balsamiczny

Antipasti TO WŁOSKI FAWORYT

mozzrela Mozzarela to świeży, tłusty, podpuszczkowy biały ser z mleka krów lub bawolic, niedojrzewający. Można ją podawać w zestawie z szynką parmeńską, pomidorami, oliwą, bazylią, ostrymi przyprawami, melonem, rukolą. Stanowi składnik pizzy.

pomidory Pomidory spożywane są pod różnymi postaciami: w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z ryżu. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Owoce pomidora zawierają m.in.: sód, potas, magnez, żelazo oraz witaminy: K, B, C, PP oraz kwas foliowy i szczawiowy.

BAZYLIA Bazylia jest uprawiana na całym świecie jako roślina jednoroczna. Bazylia w swoich różnych postaciach (świeża, mrożona lub suszona) jest dodawana do zup, potraw z ryb, omletów, sosów do sałatek, potraw z makaronów, pizzy. Bazylia to najlepszy dodatek ziołowy do pomidorów.

Ocet balsamiczny Ocet balsamiczny z Modeny jest jednym z najbardziej charakterystycznych włoskich produktów, docenianym przez smakoszy na całym świecie. Jest wynikiem fermentacji alkoholowej i octowej moszczu winogronowego. Nazywany sosem uniwesalnym - stosowany do przystawek, mięs, makaronów, serów, warzyw i deserów.

oLIWKI Oliwki są bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, szczególnie ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Pomimo wysokiej kaloryczności, są lekkostrawne. Czołowym producentem i eksporterem oliwek jest Hiszpania.

Rukola - dodaje werwy wielu sałatkom W kuchni włoskiej można ją spotkać w tortellini, pesto i rozmaitych sałatkach. Rukola jest liściastym warzywem o aromatycznym zapachu i oryginalnym, lekko pikantnym smaku Zawierają dużo witamin, zwłaszcza C, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Można ją uprawiać na balkonach.

aWOKADO to coś więcej niż tylko pyszny składnik w guakamole Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz zminimalizować w swojej diecie zawartość cholesterolu i toksyn wprowadź na stałe awokado

awokado

awokado Owoce awokado zawierają - witaminę A, B, C ,E ,H ,K , kwas foliowy, dodatkowo minerały magnezu, miedzi, żelaza, potasu, wapnia i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza niezbędne aminokwasy z 18 aminokwasami łącznie oraz 7 kwasów tłuszczowych, włączając w to omega 3 i 6. Awokado zawiera więcej białka niż krowie mleko.