Było to niezbędne do badania zachowania substancji … Badanie, jak zachowują się niektóre substancje w roztworach o odczynie kwasowym, a jak w zasadowych. W drugim doświadczeniu wykorzystaliśmy informacje z poprzedniego doświadczenia dotyczące odczynu. Było to niezbędne do badania zachowania substancji … Badaliśmy zachowanie min. cebuli, soku z borówek i bzu, kurkumy, curry, sody oczyszczonej, olejku waniliowego … Wyniki doświadczenia Zdjęcia z doświadczenia Filmik z doświadczenia
Zachowanie sody w substancji o odczynie zasadowym ( amoniak) Zachowanie sody w substancji o odczynie kwasowym(Coca-cola) Zachowanie soku z borówek w substancjach o odczynie kwasowym i zasadowym(płyn do ust i kawa) Zachowanie czerwonej cebuli w odczynie kwas. i zasad.(soda i kwasek)
Zachowanie naparu herbaty w substancji o odczynie zasadowym (amoniak) Zmiana barwy soku z buraków w substancji o odczynie kwasowym(sok pomarańczowy) Zachowanie naparu herbaty w substancji o odczynie zasadowym(płyn do prania) Zachowanie naparu herbaty w substancji o odczynie zasadowym (amoniak) Zachowanie naparu z herbaty w substancji o odczynie kwasowym(kwasek cytrynowy) Zmiana barwy soku z buraka w różnych substancjach
Produkty różnie reagowały na środowisko kwaśne, czy zasadowe. Jednak zawsze np. sok z bzu barwił się na czerwono w kwasach i na niebiesko w zasadach. Dlatego możemy stwierdzić, że te produkty są naturalnymi wskaźnikami. Wiele substancji występujących w większości gospodarstw domowych może być wykorzystywane jako wskaźniki pH roztworu.