WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
W dniu 18.05.2006r. grupa uczniów realizujących projekt przeprowadziła badania produktów spożywczych zakupionych w Rabie Wyżnej.
BADANIA OBEJMOWAŁY: WYKRYCIE POODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH pH AZOTANY( III ) NO2- AZOTANY( V )NO3-
MARCHEW WYNIKI: TEST NA AZOTANY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
POMIDOR WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg TEST AZOTANOWY NO3- : 500 mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
JABŁKO WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH:3 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
SER BIAŁY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka
ŚMIETANA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10 mg pH:4 JODYNA: przybiera brązowy kolor co świadczy że nie zawiera skrobi OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka
SOK POMARANCZOWO- MARCHWIOWY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto pH:3
KISIEL WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH :3 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
CYTRYNA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg pH :1 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
ZIEMNIAK WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg TEST AZOTANOWY NO3- : + NO2- 500 NO3- pH :7 JODYNA: przybiera granatowy kolor co świadczy że zawiera skrobię OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto
DZIĘKUJEMY ;)