WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZAWARTOŚĆ FOSFORANÓW I AZOTANÓW W WODACH Z TERENU GMINY RABA WYŻNA
Advertisements

PROJEKT EDUKACYJNY UCZNIÓW KLASY 2B
Powiedz mi co jesz, a powiem Ci kim jesteś
Przepisy prawa dotyczące żywności
Ekologia to nauka badająca wzajemne zależności między organizmami oraz pomiędzy organizmami a ich środowiskiem. Ekologia zajmuje się: organizmem, populacją,
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Tajemnicze pismo z mąki
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
KOŁO NAUKOWE AKADEMII UCZNIOWSKIEJ w Gimnazjum nr 2 im
Informacje Podstawowe
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
otrzymywanie i zastosowanie
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Czas wyboru nadszedł- zostań chemikiem
Biologia jako nauka eksperymentalna
Prezentację wykonali:
“To, co dla jednego jest pożywieniem, jest trucizną dla drugiego”
Piękne zęby świadczą o zdrowiu i dobrym samopoczuciu Zajęcia z higienistką dnia r.
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
BIEG ZDROWIA KL. IV- SURÓWKA Z KAPUSTY Z KAPUSTYPEKIŃSKIEJ KL. V- PIZZA WARZYWNA, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, KLUSKI ZE SZPINAKIEM, SURÓWKA.
Jedz smacznie i zdrowo.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Badanie odczynu produktów użytku domowego za pomocą wskaźników.
Poszukiwany Grejpfrut !!!
Ekologia – Hit czy kit ?. Dnia o godz w naszej szkole (sala nr 47) odbędzie się debata pt.,,Ekologia hit czy kit. Chcemy porozmawiać
Sok z czerwonego buraka
Węgiel W Produktach….
Projekt edukacyjny „Zdrowe żywienie”
Zanieczyszczenia chemiczne
Badanie wody w Bytomce.  Pełni chęci, wiedzy oraz wyposażeni w odpowiedni sprzęt i odczynniki wybieramy się na miejsce badań.
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
O wyjątkowości tego koncentratu świadczy jego bardzo duża skuteczność w zwalczaniu bakterii, wirusów, grzybów i zarodników przy absolutnie.
Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
W zdrowym ciele zdrowy duch!
Spójrzmy ile odcieni kryje w sobie tęcza. To są odcienie zdrowia. Tęczowe barwy produktów żywnościowych, a zwłaszcza warzyw i owoców to nie tylko radość.
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
JABŁKO CYTRYNA MLEKO OCET.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Polisacharydy.
Jadłospis Tygodnia Wykonane przez: Rakso9.
Badania biochemiczne.
Owoce i warzywa.
Czy wiesz, co jesz?. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne naszego organizmu:
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
SKŁAD NAPOJÓW. Nasza grupa opracowała projekt pod tytułem,,Skład napojów’’. Naszym zadaniem było przeprowadzenie badań według ustalonego harmonogramu.
Zdrowe odżywianie jest dla prawidłowego rozwoju..
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Synteza kwasu azotowego z zastosowaniem technik
Biochemia.
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
16 IV – 20 IV SZKOŁA PODSTAWOWA W ŁĘCZNIE
Zapis prezentacji:

WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

W dniu 18.05.2006r. grupa uczniów realizujących projekt przeprowadziła badania produktów spożywczych zakupionych w Rabie Wyżnej.

BADANIA OBEJMOWAŁY: WYKRYCIE POODSTAWOWYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH pH AZOTANY( III ) NO2- AZOTANY( V )NO3-

MARCHEW WYNIKI: TEST NA AZOTANY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

POMIDOR WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg TEST AZOTANOWY NO3- : 500 mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

JABŁKO WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH:3 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

SER BIAŁY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka

ŚMIETANA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :10 mg pH:4 JODYNA: przybiera brązowy kolor co świadczy że nie zawiera skrobi OBECNOŚĆ BIAŁKA: po dodaniu kilku kropel kwasu azotowego(V) pojawia się żółte zabarwienie co świadczy o obecności białka

SOK POMARANCZOWO- MARCHWIOWY WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto pH:3

KISIEL WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :20mg pH :3 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

CYTRYNA WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg pH :1 OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

ZIEMNIAK WYNIKI: TEST AZOTANOWY NO2- :5 mg TEST AZOTANOWY NO3- : + NO2- 500 NO3- pH :7 JODYNA: przybiera granatowy kolor co świadczy że zawiera skrobię OBECNOŚĆ BIAŁKA: po wykonaniu próby ksantoproteinowej nie wykryto

DZIĘKUJEMY ;)