SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Funkcje składników pokarmowych
Indeks glikemiczny.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żywienie człowieka- dieta zbilansowana
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Żywienie w sporcie.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
W trosce o zdrowie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
NA ZDROWIE ! Elżbieta Kuśmierek. Prawidłowe żywienie jest bardzo istotne na każdym etapie życia, jednakże okres dziecięcy i wczesnoszkolny to czas, kiedy.
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
ODŻYWIANIE. DIETA Dieta to sposób odżywiania (dobry lub zły). Zła dieta prowadzi nie tylko do nadwagi, ale też osłabia odporność, co z kolei prowadzi.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
Dekalog zdrowego żywienia
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Zdrowe Żywienie Człowieka
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
PRAWIDŁOWE ŻYWIENIE UCZNIÓW
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady zdrowego żywienia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA Prawie cała prawda o cukrze

Słodki nałóg Cukier tak naprawdę nie krzepi. Wręcz przeciwnie, im więcej go zjemy, tym większą mamy na niego ochotę, bowiem uzależnia jak narkotyk. W genach mamy zapisane „upodobanie” do słodkiego smaku, co pozwala na odróżnienie smaku gorzkiego (charakterystycznego np. dla roślin trujących).

Słodki nałóg przyjemności i zadowolenia. Ponadto słodycz daje uczucie przyjemności i zadowolenia. Można się więc od niej uzależnić. Cukier jest zastrzykiem energii, ale na krótko.

Słodki nałóg Zagrożenie takie nie istniało, tak długo, dopóki nie pojawił się cukier rafinowany, a do naszej diety na stałe weszły słodycze oraz środki słodzące: syrop glukozowo-fruktozowy i kukurydziany. Niski poziom glukozy we krwi sprawia, że jesteśmy głodni. Gdy jej poziom wzrasta, pojawia się przyjemne uczucie sytości.

Słodki nałóg Najlepszym źródłem energii dla organizmu są produkty skrobiowe (pełnoziarnisty chleb i kasze, brązowy ryż czy makaron z mąki z pełnego przemiału) oraz owoce.

Słodki nałóg Słodycze i owoce zawierają głównie cukry proste, które szybko przenikają do krwi i błyskawicznie sycą. Niestety na krótko, bowiem w takiej sytuacji gwałtownie rośnie wydzielanie insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi tak mocno, że głód powraca.

Słodki nałóg Z kolei produkty, z których cukier wchłania się wolno (np. warzywa, pieczywo pełnoziarniste) nie powodują gwałtownego wydzielania insuliny, stabilizują poziom glukozy we krwi i dzięki temu dają uczucie sytości na długo. Jeśli cukier nie zostanie szybko wykorzystany np. przez pracujące mięśnie, zmienia się w tkankę tłuszczową. Pobudza apetyt, a to prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy insulinoniezależnej (typu 2).

Indeks glikemiczny Określa tempo, w jakim cukry z pożywienia (zmieniane w glukozę), przedostają się do krwioobiegu. Im powolniejsze tempo tych przemian, tym indeks glikemiczny (IG) jest mniejszy i korzystniejszy dla zdrowia i figury.

Indeks glikemiczny Pożywienie z niskim IG powoduje, że długo utrzymuje się uczucie sytości po posiłku oraz szybciej spala się tłuszcz. Po spożyciu produktów z wysokim IG szybko powraca głód, łatwo odkłada się tkanka tłuszczowa.

Dietetycy podzielili produkty spożywcze ze względu na wskaźnik IG na 3 grupy. 1. Najkorzystniejsze dla zdrowia są te produkty, które mają IG poniżej 50. 2. Akceptowalne są produkty z IG pomiędzy 50 a 70. 3. Natomiast powinno się ograniczać żywność o wysokim indeksie glikemicznym, czyli powyżej 70, aby zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi, uczuciu głodu, tyciu.

Indeks glikemiczny Obróbka termiczna (np. gotowanie, pieczenie, smażenie) powoduje, że indeks glikemiczny produktu rośnie. Znajdujące się w nim cukry zmieniają swoją formę na łatwiej przyswajalną, czyli szybciej wchłanianą. Przykładem może być marchewka. Surowa ma IG 30, natomiast po ugotowaniu – 85. Dlatego jeśli to tylko możliwe, należy jadać surowe warzywa i owoce.

Produkty o niskim IG jogurt naturalny 15 pomidory – 15 orzeszki ziemne – 14 jogurt naturalny 15 pomidory – 15 morele świeże – 15 brzoskwinie – 29 marchewka - 30

Produkty o średnim IG chleb pełnoziarnisty – 58 ryż Basmati – 60 kasza gryczana – 54 chleb pełnoziarnisty – 58 ryż Basmati – 60 lody – 61 melon – 65 baton Mars - 68

Produkty o wysokim IG popcorn – 72 precle – 83 dynia – 70 popcorn – 72 precle – 83 płatki kukurydziane – 84 chleb biały – 85 chipsy – 90

Sposób na ograniczenie spożycia cukru jadaj regularnie 5 razy dziennie (3 główne posiłki i dwie przekąski); jedz codziennie obfite śniadanie (mleko, jogurty, sery, jaja, wędliny, płatki owsiane, pieczywo razowe, warzywa); unikaj słodzenia herbaty, kawy; spożywaj suszone owoce, batoniki z suszonymi owocami lub ciastka z ziarnami zbóż;

Sposób na ograniczenie spożycia cukru nie żałuj sobie błonnika (kasze, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe); zażywaj preparaty z chromem, które przyspieszają spalanie tłuszczów, regulują poziom cukru we krwi; po 3 miesiącach unikania słodyczy zmieni ci się smak (słodzona herbata nie będzie smakować). Wystarczy słodycz czerpana z owoców i warzyw oraz …………….