SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA Prawie cała prawda o cukrze
Słodki nałóg Cukier tak naprawdę nie krzepi. Wręcz przeciwnie, im więcej go zjemy, tym większą mamy na niego ochotę, bowiem uzależnia jak narkotyk. W genach mamy zapisane „upodobanie” do słodkiego smaku, co pozwala na odróżnienie smaku gorzkiego (charakterystycznego np. dla roślin trujących).
Słodki nałóg przyjemności i zadowolenia. Ponadto słodycz daje uczucie przyjemności i zadowolenia. Można się więc od niej uzależnić. Cukier jest zastrzykiem energii, ale na krótko.
Słodki nałóg Zagrożenie takie nie istniało, tak długo, dopóki nie pojawił się cukier rafinowany, a do naszej diety na stałe weszły słodycze oraz środki słodzące: syrop glukozowo-fruktozowy i kukurydziany. Niski poziom glukozy we krwi sprawia, że jesteśmy głodni. Gdy jej poziom wzrasta, pojawia się przyjemne uczucie sytości.
Słodki nałóg Najlepszym źródłem energii dla organizmu są produkty skrobiowe (pełnoziarnisty chleb i kasze, brązowy ryż czy makaron z mąki z pełnego przemiału) oraz owoce.
Słodki nałóg Słodycze i owoce zawierają głównie cukry proste, które szybko przenikają do krwi i błyskawicznie sycą. Niestety na krótko, bowiem w takiej sytuacji gwałtownie rośnie wydzielanie insuliny, która obniża poziom glukozy we krwi tak mocno, że głód powraca.
Słodki nałóg Z kolei produkty, z których cukier wchłania się wolno (np. warzywa, pieczywo pełnoziarniste) nie powodują gwałtownego wydzielania insuliny, stabilizują poziom glukozy we krwi i dzięki temu dają uczucie sytości na długo. Jeśli cukier nie zostanie szybko wykorzystany np. przez pracujące mięśnie, zmienia się w tkankę tłuszczową. Pobudza apetyt, a to prowadzi do nadwagi, otyłości i cukrzycy insulinoniezależnej (typu 2).
Indeks glikemiczny Określa tempo, w jakim cukry z pożywienia (zmieniane w glukozę), przedostają się do krwioobiegu. Im powolniejsze tempo tych przemian, tym indeks glikemiczny (IG) jest mniejszy i korzystniejszy dla zdrowia i figury.
Indeks glikemiczny Pożywienie z niskim IG powoduje, że długo utrzymuje się uczucie sytości po posiłku oraz szybciej spala się tłuszcz. Po spożyciu produktów z wysokim IG szybko powraca głód, łatwo odkłada się tkanka tłuszczowa.
Dietetycy podzielili produkty spożywcze ze względu na wskaźnik IG na 3 grupy. 1. Najkorzystniejsze dla zdrowia są te produkty, które mają IG poniżej 50. 2. Akceptowalne są produkty z IG pomiędzy 50 a 70. 3. Natomiast powinno się ograniczać żywność o wysokim indeksie glikemicznym, czyli powyżej 70, aby zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi, uczuciu głodu, tyciu.
Indeks glikemiczny Obróbka termiczna (np. gotowanie, pieczenie, smażenie) powoduje, że indeks glikemiczny produktu rośnie. Znajdujące się w nim cukry zmieniają swoją formę na łatwiej przyswajalną, czyli szybciej wchłanianą. Przykładem może być marchewka. Surowa ma IG 30, natomiast po ugotowaniu – 85. Dlatego jeśli to tylko możliwe, należy jadać surowe warzywa i owoce.
Produkty o niskim IG jogurt naturalny 15 pomidory – 15 orzeszki ziemne – 14 jogurt naturalny 15 pomidory – 15 morele świeże – 15 brzoskwinie – 29 marchewka - 30
Produkty o średnim IG chleb pełnoziarnisty – 58 ryż Basmati – 60 kasza gryczana – 54 chleb pełnoziarnisty – 58 ryż Basmati – 60 lody – 61 melon – 65 baton Mars - 68
Produkty o wysokim IG popcorn – 72 precle – 83 dynia – 70 popcorn – 72 precle – 83 płatki kukurydziane – 84 chleb biały – 85 chipsy – 90
Sposób na ograniczenie spożycia cukru jadaj regularnie 5 razy dziennie (3 główne posiłki i dwie przekąski); jedz codziennie obfite śniadanie (mleko, jogurty, sery, jaja, wędliny, płatki owsiane, pieczywo razowe, warzywa); unikaj słodzenia herbaty, kawy; spożywaj suszone owoce, batoniki z suszonymi owocami lub ciastka z ziarnami zbóż;
Sposób na ograniczenie spożycia cukru nie żałuj sobie błonnika (kasze, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe); zażywaj preparaty z chromem, które przyspieszają spalanie tłuszczów, regulują poziom cukru we krwi; po 3 miesiącach unikania słodyczy zmieni ci się smak (słodzona herbata nie będzie smakować). Wystarczy słodycz czerpana z owoców i warzyw oraz …………….