Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

PROJEKT EDUKACYJNY UCZNIÓW KLASY 2B
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Doświadczenie z wodą i atramentem
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Ucz się ucz ,bo Nauka to potęgi klucz.
  OK konspekt z chemii.
Tajemnicze pismo z mąki
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
POWIETRZE I JEGO TAJEMNICE
KOŁO NAUKOWE AKADEMII UCZNIOWSKIEJ w Gimnazjum nr 2 im
Informacje Podstawowe
CUKRY.
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Woda jako nieodłączny składnik żywności.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Autor: Mateusz Marszałek Klasa IIIz. Alkany nazywane są często węglowodorami nasyconymi lub parafinami. Ogólny wzór alkanów ma postać: C n H 2n+2 gdzie.
Składniki diety zbilansowanej
CUKRY.
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Biologia to opowieść o fenomenie i cechach życia.
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
Prezentacja semestralna – semestr trzeci
Zespół Szkół w Potęgowie Budowa cząsteczkowa materii.
Doświadczenia Chemiczne
Woda i roztwory wodne.
„Zaczarowany Świat Chemii”
Metabolizm i produkty przemiany materii
Jasielska Liga Naukowa z LOTOSEM
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
CHLORKI Najbardziej znanym chlorkiem jest NaCl
Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI ORAZ DODATKI I KONSERWANTY I ICH WPŁYW NA ZDROWIE
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
Chemia w życiu codziennym.
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Doświadczenie z atramentem
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Poznajemy składniki żywności.
Fenole.
Polisacharydy.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) Podział i źródła w pożywieniu Opracowano na podstawie: Sikorski Z. (red.), Chemia żywności, WNT, Warszawa, 2007 Gawęcki.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Realizatorzy: uczniowie gimnazjum z klasy 1a, 1b, 2a i 2b Opiekun: nauczyciel chemii – Agata Kula.
UNIWERSYTET OPOLSKI Wydział chemii. Czwartek r Po raz kolejny, nasze liceum otrzymało szansę na naukę w praktyce. Precyzując - kolejna szansa.
Cukry.
Z czego jest zbudowany otaczający nas świat
POLISACHARYDY. Polisacharydy (inaczej: wielocukry, cukry złożone) – grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
Chemia na talerzu – czy wiesz co jesz? Daria Cukierska Ewelina Konieczna Malwina Lipowa Wiktoria Marcinek Paulina Motuzna Jagoda Owsianna Eliza Poniży.
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Biochemia.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Powtórka chemia.
węglowodany, cukrowce, sacharydy
Analiza jakościowa w chemii nieorganicznej – kationy
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Zapis prezentacji:

Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych

Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?

Sprzęt i odczynniki Szalka Petriego Pipeta

Jodyna Roztwór jodu w alkoholu

ziemniak, ryż, makaron, pieczywo, mąka ziemniaczana

Na każdą próbkę nanieś jodynę.

Obserwacje: Badane produkty pod wpływem jodyny zabarwiają się na ciemnogranatowo.

Wniosek: Reakcja z jodem jest reakcją charakterystyczną umożliwiającą wykrywanie skrobi, np. w produktach spożywczych. Ciemnogranatowe zabarwienie świadczy o obecności wielocukru w badanych produktach.

Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu. Nie ma słodkiego smaku, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej tworzy kleik skrobiowy- krochmal.

Źródła informacji: „Ciekawa chemia” podręcznik dla gimnazjum Część 3.

Doświadczenie wykonał: Mateusz Dudka