Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
Czy różne produkty spożywcze zawierają skrobię?
Sprzęt i odczynniki Szalka Petriego Pipeta
Jodyna Roztwór jodu w alkoholu
ziemniak, ryż, makaron, pieczywo, mąka ziemniaczana
Na każdą próbkę nanieś jodynę.
Obserwacje: Badane produkty pod wpływem jodyny zabarwiają się na ciemnogranatowo.
Wniosek: Reakcja z jodem jest reakcją charakterystyczną umożliwiającą wykrywanie skrobi, np. w produktach spożywczych. Ciemnogranatowe zabarwienie świadczy o obecności wielocukru w badanych produktach.
Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu Skrobia jest białą substancją stałą, bez zapachu. Nie ma słodkiego smaku, nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a w gorącej tworzy kleik skrobiowy- krochmal.
Źródła informacji: „Ciekawa chemia” podręcznik dla gimnazjum Część 3.
Doświadczenie wykonał: Mateusz Dudka