Tajemnicze pismo z mąki

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Oznaczanie zawartości cukrów w sokach
Advertisements

Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
Budowa atomu Porównanie aktywności metali i wodoru
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Witamy na pokazach chemicznych 19,
Budowa atomu aktywność chemiczna niemetali
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Ucz się ucz ,bo Nauka to potęgi klucz.
Wykrywanie skrobi w produktach spożywczych
WYNIKI BADAŃ PRZEPROWADZONYCH NA PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
Sprawozdanie z doświadczenia
Powiedz „Nie” trądzikowi
Za pomocą metody Benedicta sprawdzamy, czy w liściu jest skrobia.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Doświadczenia chemiczne
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Sonia Rucińska i Victoria Peplińska
DOŚWIADCZENIA Magda Woźnikowska Ewelina Drąg
,,JAK WYKORZYSTAĆ PASJE BADACZA’’
Biologia jako nauka eksperymentalna
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
DOŚWIADCZENIE MA ZNACZENIE
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Różnobarwny świat chemii
Woda i roztwory wodne.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Sok z czerwonego buraka
„Zaczarowany Świat Chemii”
Doświadczalny Konkurs Fizyczny I Chemiczny 2014
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
Zdrowe odżywianie w słowie, liczbie i praktycznym działaniu.
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Eksperymenty naukowe Anatol Karski
CHEMIA ORGANICZNA I JEJ ZNACZENIE W UKŁADACH BIOLOGICZNYCH
Doświadczenie z atramentem
Makulatura.
Doświadczenie z atramentem
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Proste doświadczenia z fizyki do zrobienia w domu
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Chemia w kolorach tęczy
ALKINY.
Doświadczenia w wykonaniu klasy III SP w Zespole Szkół z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Smólniku. ZAPRASZAMY NA POKAZ!!!
PIZZA PROJEKT WYKONANY PRZEZ CZŁONKÓW KOŁA MATEMATYCZNEGO POD OPIEKĄ P. MILENY MAKOWSKIEJ.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Jestem wyrobem papierowym lub foliowym przymocowanym do produktu w celu zidentyfikowania lub określenia jego zawartości.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego JAKIE CZYNNIKI WPŁYWAJĄ NA ROZPUSZCZANIE SIĘ SUBSTANCJI W WODZIE?
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Czy substancje można przetwarzać?
Metoda naukowa i wyjaśnianie świata
Ciekawe doświadczenia chemiczne. Cel projektu Zainteresowanie chemią jako przedmiotem.
Skrobia – w ę glowodan ro ś linny, wielocukier sk ł adaj ą cy si ę wy łą cznie z merów glukozy, pe ł ni ą cy w ro ś linach rol ę magazynu energii. Skrobia.
Temat: Co jest potrzebne, aby upiec ciasto?
Poranek małego chemika w Przedszkolu Nr 10 w Koszalinie
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Wskaźniki kwasowo - zasadowe i pozostałe wskaźniki
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

Tajemnicze pismo z mąki

Pomoce: mąka woda jodyna sok z cytryny pojemnik z miarką łyżka miseczka ręcznik papierowy dwie pałeczki kosmetyczne

Opis poszczególnych czynności: Wlanie do pojemnika z miarką 60 cm3 wody Wsypanie do miseczki łyżki mąki, dodanie do niej odmierzonej wody i dokładne wymieszanie Zanurzenie w mieszaninie mączno-wodnej jednej pałeczki kosmetycznej i napisanie nią wyrazu na ręczniku papierowym Naniesienie drugą pałeczką kilku kropli jodyny na miejsce, w którym znajduje się napisany wyraz Odczekanie chwilę i naniesienie na to samo miejsce kilku kropli soku z cytryny.

Obserwacje: Litery napisane mieszaniną mączno-wodną pod wpływem jodyny zabarwiają się i są widoczne. Gdy naniesiono na nie sok z cytryny , litery stają się mniej widoczne.

Wnioski: Jod reaguje ze skrobią zawartą w mące i napis staje się niebiesko-fioletowy (czytelny). Gdy napis zwilżymy sokiem z cytryny, wówczas powstają nowe bezbarwne związki (napis nieczytelny)

Reakcja z jodem jest bardzo czuła i pozwala wykryć skrobię w różnych produktach. Przy pomocy skrobi można wykryć również jod.

Książka pod tytułem „Ciekawa chemia” część 3. Źródła informacji: Książka pod tytułem „Ciekawa chemia” część 3. http://www.youtube.com/watch?v=xP-duY7dex8

Doświadczenie wykonał(a): B. M. Klasa 3