WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

Dla zdrowia i urody W owocach i warzywach są nieprzebrane źródła witamin, minerałów i różnych związków organicznych...
Krewetki po tajsku.
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
Warzywa Europejskie.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Przygotowała: W. Wójcicka
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
pod okiem Pani Małgorzaty Kani
Zdrowy przepis na : Świeży twarożek ze szczypiorkiem i warzywa.
Czyli jak zachować zdrowie i formę?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PrzepisNaSałatkę Krabową Krabową. Składniki: (jedna porcja) -duża paczka paluszków krabowych (ok 16 sztuk) -1 długi świeży ogórek -6 jaj -1 torebka ryżu.
Sałatka owocowa Marta Rentel III C.
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Owoce i warzywa w szkole Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%).
Hodowla i uprawa pomidora
„OWOCE I WARZYWA” W CODZIENNEJ DIECIE
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
Jedz owoce i warzywa. Owoce Warzywa.
„Owoce i warzywa w szkole’’
Zdrowe odżywianie.
Zasady zdrowego stylu życia
Piramida. Piramida Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad podwieczorek kolacja.
Jabłka , pomidory , gruszki , ogórki ……
OWOCE STREFY RÓWNIKOWEJ
Witaminy.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
WARZYWA – ICH PODZIAŁ I CHARAKTERYSTYKA
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Odchudzanie warzywami
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Owoce i warzywa.
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Postanowiłyśmy ugotować coś zdrowego, a zarazem smacznego. Zdecydowałyśmy się na wegetariańskie hamburgery. Składniki są ogólnodostępne, przygotowanie.
Prezentacje przygotowały Rzepki - Zamiast słodyczy jedz warzywa i owoce! - Jedz mniej, ale częściej! - Ćwicz przynajmniej pół godziny dziennie! Jak zwalczyć.
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Warzywa i owoce
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Zdrowy styl życia.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Tydzień owoców i warzyw. Owocowe i warzywne figurki.
Witaminowe opowieści.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D

POR – DER LAUCH POCHODZI Z AZJI MNIEJSZEJ NA TERENY POLSKI TRAFIŁ W ŚREDNIOWIECZU JEST JEDNYM Z SYMBOLI NARODOWYCH WALII JEST DOSTĘPNY W PUNKTACH SPRZEDAŻY PRZEZ CAŁY ROK DOSKONALE NADAJE SIĘ DO SAŁATEK I SURÓWEK

DYNIA – DIE KÜRBIS POCHODZI Z AMERYKI ŚRODKOWEJ Z PESTEK WYTWARZA SIĘ OLEJ – IDEALNY SKŁADNIK SAŁATEK I GOTOWANYCH WARZYW OBNIŻA POZIOM TŁUSZCZÓW WE KRWI, ODCIĄŻA TRZUSTKĘ WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY 

SZPARAGI – DIE SPARGEL POCHODZĄ Z AZJI MNIEJSZEJ I BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO NAJWIĘKSZYMI PRODUCENTAMI SZPARAGÓW SĄ: WŁOCHY, HOLANDIA, JAPONIA, TAJWAN I STANY ZJEDNOCZONE SĄ CENIONE ZE WZGLĘDU NA WALORY SMAKOWE I LEKKOSTRAWNOŚĆ SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWUTLENIACZY

CEBULA – DIE ZWIEBELN POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ ZAWIERA OLEJEK ETERYCZNY, KTÓRY WPŁYWA NA OBNIŻENIE CIŚNIENIA KRWI I WZMOCNIENIE SERCA MA DZIAŁANIE BAKTERIOBÓJCZE USUWA NADMIAR WODY Z ORGANIZMU UŚMIERZA PIECZENIE PO UKĄSZENIU OWADÓW, TJ. KOMAR, OSA

BROKUŁ – DIE BROCCOLI POCHODZI Z CYPRU ZAWIERA DUŻE ILOŚCI BŁONNIKA, WITAMINY C, WAPNIA, ŻELAZA I POTASU JEST NISKOKALORYCZNY NAJWIĘKSZYM PRODUCENTEM NA ŚWIECIE SĄ CHINY, NATOMIAST W EUROPIE – HISZPANIA HAMUJE ROZWÓJ NOWOTWORÓW ZŁOŚLIWYCH

PASTERNAK - DIE PASTINAKEN POCHODZI Z EUROPY WSCHODNIEJ ZAWIERA SPORO MINERAŁÓW I WITAMIN Z GRUPY B I C ORAZ BŁONNIKA OBNIŻA CIŚNIENIE, DZIAŁA PRZECIWBÓLOWO I USPOKAJAJĄCO JEST WARZYWEM KORZENIOWYM, PODOBYM DO PIETRUSZKI

POMIDOR – DIE TOMATEN POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA DUŻE ILOŚCI M.IN. SODU, POTASU, MAGNEZU, WAPNIA WYTWARZA SIĘ Z NICH SOK, PRZECIER, KONCENTRAT I KECZUP SPOŻYWA SIĘ NA SUROWO, W SAŁATKACH, A TAKŻE UŻYWA DO ZUP, SOSÓW I SPAGHETTI

GROCH- DIE ERBSEN POCHODZI Z ZACHODNIEJ AZJI I KAUKAZU, WSCHODNIEJ I POŁUDNIOWEJ EUROPY ORAZ AFRYKI PÓŁNOCNEJ ZAWIERA BARDZO DUŻO BIAŁKA ROŚLINNEGO, WITAMIN Z GRYPY B, KWASU NIKOTYNOWEGO, PANTOTENOWEGO I FOLIOWEGO

CYKORIA- DIE CHICOREE POCHODZI Z BELGII DO SPOŻYCIA NADAJE SIĘ JEDYNIE GŁÓWKA KWIATU, MIERZĄCA OK. 3-4 CM ŚREDNICY, KOLORU BIAŁEGO LUB KREMOWEGO NADAJE SAŁATKOM NIECO PIKANTNY SMAK, ALE RÓWNIE CHĘTNIE SPOŻYWA SIĘ JĄ UGOTOWANĄ

SZPINAK- DER SPINAT POCHODZI Z PERSJI (OBECNIE TURKMENISTAN) JADALNE SĄ TYLKO JEGO LIŚCIE ZAWIERA BARDZO DUŻO ŻELAZA I WITAMINY C ZNAJDUJĄ SIĘ W NIM RÓWNIEŻ DWA SILNIE DZIAŁAJĄCE PRZECIWUTLENIACZE - LUTEINA I BETAKAROTEN

PAPRYKA- DIE PAPRIKA POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ I ŚRODKOWEJ JEST JEDNYM Z WARZYW NAJBOGATSZYCH W WITAMINY POPULARNE ODMIANY PAPRYKI: POZNAŃSKA SŁODKA, DŁUGA Z MOR, BRONOWICKA PAPRYKĘ MOŻNA SPOŻYWAĆ NA SUROWO ORAZ UGOTOWANĄ

CIECIERZYCA- DIE KICHERERBSEN POCHODZI Z BLISKIEGO WSCHODU NAZYWANA JEST TAKŻE CIECIORKĄ LUB WŁOSKIM GROCHEM POSIADA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, JAKO PANACEUM NA BÓLE GŁOWY, ZAPALENIA GARDŁA ORAZ KASZEL W EGIPCIE NASIONA CIECIERZYCY TRAKTOWANE SĄ JAKO AFRODYZJAK

BAKŁAŻAN- DIE AUBERGINEN POCHODZI Z INDII ZAWIERA DUŻO SOLI MINERALNYCH, SPORO BŁONNIKA I GLUKOZY OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU WE KRWI BAKŁAŻANÓW NIE POWINNY JEŚĆ KOBIETY W CIĄŻY, MAŁE DZIECI, OSOBY CHORE NA REUMATYZM, NERKI

CUKINIA- DIE ZUCCHINI POCHODZI Z POŁUDNIOWEJ EUROPY JADALNY JEST CIEMNOZIELONY WYDŁUŻONY OWOC MOŻNA JĄ SPOŻYWAĆ UGOTOWANĄ LUB BARDZO MŁODĄ - SUROWĄ W SAŁATKACH MA DUŻO WITAMINY A ORAZ NIEWIELKIE ILOŚCI SOLI MINERALNYCH

ENDYWIA- DIE ENDIVIE POCHODZI Z WYBRZEŻY MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I AZJI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA WIĘCEJ ZWIĄZKÓW MINERALNYCH I WITAMIN NIŻ SAŁATA, A SĄ TO M.IN.: SÓD, POTAS, WAPŃ, MANGAN, ŻELAZO, WITAMINĘ B1, B2, KWAS NIKOTYNOWY, WITAMINĘ C MA PIKANTNY, GORZKAWY, ORZECHOWY SMAK

KARCZOCH- DIE ARTISCHOCKEN POCHODZI Z PÓŁNOCNEJ AFRYKI I POŁUDNIOWEJ EUROPY DO SPOŻYCIA NADAJĄ SIĘ PĘDY KWIATOWE DOBRZE WYKSZTAŁCONE, O MINIMALNEJ ŚREDNICY 6-8 CM ZAWIERAJĄ M. IN. KAROTEN, WITAMINĘ B1 I B2, PP I C

OGÓREK- DIE GURKEN POCHODZI Z INDII ZAWIERA POTAS, MAGNEZ, FOSFOR, WAPŃ ORAZ WITAMINY Z GRUPY B, PP SPOŻYWA SIĘ JE CAŁKIEM DOJRZAŁE OGÓRKI POCHODZĄCE Z BIOLOGICZNYCH UPRAW SPOŻYWAMY RAZEM ZE SKÓRKĄ, PONIEWAŻ ZAWIERA ONA NAJWAŻNIEJSZE SUBSTANCJE ODŻYWCZE

SZALOTKA- DIE SCHALOTTEN POCHODZI Z ZACHODNIEJ AZJI W SZTUKACH KULINARNYCH JEST WYKORZYSTYWANA JAKO ROŚLINA PRZYPRAWOWA ZAWIERA FLAWONOIDY, DO KTÓRYCH NALEŻY M.IN. KWERCETYNA, KWASY FENOLOWE, A TAKŻE WIELOSIARCZKI ALLILOPROPYLOWE ORAZ SKŁADNIKI MINERALNE (POTAS, WAPŃ, MAGNEZ)

RZODKIEWKA- DIE RETTICH POCHODZI Z AZJI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA SPORO WITAMIN ORAZ OLEJEK POWODUJĄCY OSTRY SMAK RZODKIEWKĘ NALEŻY SPOŻYWAĆ NA SUROWO STOSOWANA JEST W LECZENIU CHORÓB WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH

KALAFIOR- DIE BLUMENKOHLEN POCHODZI ZE ŚRODKOWEGO WSCHODU JEST WARZYWEM LEKKO STRAWNYM, BOGATYM W WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE SPOŻYWAMY ZAMKNIĘTY DO WEWNĄTRZ KWIAT MOŻNA GO JEŚĆ NA SUROWO LUB JAKO UGOTOWANĄ JARZYNĘ W NAJRÓŻNIEJSZYCH POTRAWACH

autorzy prezenatacji Joanna pierownkiewicz justyna rojek Karolina przybyła Katarzyna rak Karolina wandzel piotr piński