WARZYWA EGZOTYCZNE prezentacja multimedialna – grupa D
POR – DER LAUCH POCHODZI Z AZJI MNIEJSZEJ NA TERENY POLSKI TRAFIŁ W ŚREDNIOWIECZU JEST JEDNYM Z SYMBOLI NARODOWYCH WALII JEST DOSTĘPNY W PUNKTACH SPRZEDAŻY PRZEZ CAŁY ROK DOSKONALE NADAJE SIĘ DO SAŁATEK I SURÓWEK
DYNIA – DIE KÜRBIS POCHODZI Z AMERYKI ŚRODKOWEJ Z PESTEK WYTWARZA SIĘ OLEJ – IDEALNY SKŁADNIK SAŁATEK I GOTOWANYCH WARZYW OBNIŻA POZIOM TŁUSZCZÓW WE KRWI, ODCIĄŻA TRZUSTKĘ WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
SZPARAGI – DIE SPARGEL POCHODZĄ Z AZJI MNIEJSZEJ I BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO NAJWIĘKSZYMI PRODUCENTAMI SZPARAGÓW SĄ: WŁOCHY, HOLANDIA, JAPONIA, TAJWAN I STANY ZJEDNOCZONE SĄ CENIONE ZE WZGLĘDU NA WALORY SMAKOWE I LEKKOSTRAWNOŚĆ SĄ ŹRÓDŁEM PRZECIWUTLENIACZY
CEBULA – DIE ZWIEBELN POCHODZI Z AZJI ŚRODKOWEJ ZAWIERA OLEJEK ETERYCZNY, KTÓRY WPŁYWA NA OBNIŻENIE CIŚNIENIA KRWI I WZMOCNIENIE SERCA MA DZIAŁANIE BAKTERIOBÓJCZE USUWA NADMIAR WODY Z ORGANIZMU UŚMIERZA PIECZENIE PO UKĄSZENIU OWADÓW, TJ. KOMAR, OSA
BROKUŁ – DIE BROCCOLI POCHODZI Z CYPRU ZAWIERA DUŻE ILOŚCI BŁONNIKA, WITAMINY C, WAPNIA, ŻELAZA I POTASU JEST NISKOKALORYCZNY NAJWIĘKSZYM PRODUCENTEM NA ŚWIECIE SĄ CHINY, NATOMIAST W EUROPIE – HISZPANIA HAMUJE ROZWÓJ NOWOTWORÓW ZŁOŚLIWYCH
PASTERNAK - DIE PASTINAKEN POCHODZI Z EUROPY WSCHODNIEJ ZAWIERA SPORO MINERAŁÓW I WITAMIN Z GRUPY B I C ORAZ BŁONNIKA OBNIŻA CIŚNIENIE, DZIAŁA PRZECIWBÓLOWO I USPOKAJAJĄCO JEST WARZYWEM KORZENIOWYM, PODOBYM DO PIETRUSZKI
POMIDOR – DIE TOMATEN POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA DUŻE ILOŚCI M.IN. SODU, POTASU, MAGNEZU, WAPNIA WYTWARZA SIĘ Z NICH SOK, PRZECIER, KONCENTRAT I KECZUP SPOŻYWA SIĘ NA SUROWO, W SAŁATKACH, A TAKŻE UŻYWA DO ZUP, SOSÓW I SPAGHETTI
GROCH- DIE ERBSEN POCHODZI Z ZACHODNIEJ AZJI I KAUKAZU, WSCHODNIEJ I POŁUDNIOWEJ EUROPY ORAZ AFRYKI PÓŁNOCNEJ ZAWIERA BARDZO DUŻO BIAŁKA ROŚLINNEGO, WITAMIN Z GRYPY B, KWASU NIKOTYNOWEGO, PANTOTENOWEGO I FOLIOWEGO
CYKORIA- DIE CHICOREE POCHODZI Z BELGII DO SPOŻYCIA NADAJE SIĘ JEDYNIE GŁÓWKA KWIATU, MIERZĄCA OK. 3-4 CM ŚREDNICY, KOLORU BIAŁEGO LUB KREMOWEGO NADAJE SAŁATKOM NIECO PIKANTNY SMAK, ALE RÓWNIE CHĘTNIE SPOŻYWA SIĘ JĄ UGOTOWANĄ
SZPINAK- DER SPINAT POCHODZI Z PERSJI (OBECNIE TURKMENISTAN) JADALNE SĄ TYLKO JEGO LIŚCIE ZAWIERA BARDZO DUŻO ŻELAZA I WITAMINY C ZNAJDUJĄ SIĘ W NIM RÓWNIEŻ DWA SILNIE DZIAŁAJĄCE PRZECIWUTLENIACZE - LUTEINA I BETAKAROTEN
PAPRYKA- DIE PAPRIKA POCHODZI Z AMERYKI POŁUDNIOWEJ I ŚRODKOWEJ JEST JEDNYM Z WARZYW NAJBOGATSZYCH W WITAMINY POPULARNE ODMIANY PAPRYKI: POZNAŃSKA SŁODKA, DŁUGA Z MOR, BRONOWICKA PAPRYKĘ MOŻNA SPOŻYWAĆ NA SUROWO ORAZ UGOTOWANĄ
CIECIERZYCA- DIE KICHERERBSEN POCHODZI Z BLISKIEGO WSCHODU NAZYWANA JEST TAKŻE CIECIORKĄ LUB WŁOSKIM GROCHEM POSIADA WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE, JAKO PANACEUM NA BÓLE GŁOWY, ZAPALENIA GARDŁA ORAZ KASZEL W EGIPCIE NASIONA CIECIERZYCY TRAKTOWANE SĄ JAKO AFRODYZJAK
BAKŁAŻAN- DIE AUBERGINEN POCHODZI Z INDII ZAWIERA DUŻO SOLI MINERALNYCH, SPORO BŁONNIKA I GLUKOZY OBNIŻA POZIOM CHOLESTEROLU WE KRWI BAKŁAŻANÓW NIE POWINNY JEŚĆ KOBIETY W CIĄŻY, MAŁE DZIECI, OSOBY CHORE NA REUMATYZM, NERKI
CUKINIA- DIE ZUCCHINI POCHODZI Z POŁUDNIOWEJ EUROPY JADALNY JEST CIEMNOZIELONY WYDŁUŻONY OWOC MOŻNA JĄ SPOŻYWAĆ UGOTOWANĄ LUB BARDZO MŁODĄ - SUROWĄ W SAŁATKACH MA DUŻO WITAMINY A ORAZ NIEWIELKIE ILOŚCI SOLI MINERALNYCH
ENDYWIA- DIE ENDIVIE POCHODZI Z WYBRZEŻY MORZA ŚRÓDZIEMNEGO I AZJI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA WIĘCEJ ZWIĄZKÓW MINERALNYCH I WITAMIN NIŻ SAŁATA, A SĄ TO M.IN.: SÓD, POTAS, WAPŃ, MANGAN, ŻELAZO, WITAMINĘ B1, B2, KWAS NIKOTYNOWY, WITAMINĘ C MA PIKANTNY, GORZKAWY, ORZECHOWY SMAK
KARCZOCH- DIE ARTISCHOCKEN POCHODZI Z PÓŁNOCNEJ AFRYKI I POŁUDNIOWEJ EUROPY DO SPOŻYCIA NADAJĄ SIĘ PĘDY KWIATOWE DOBRZE WYKSZTAŁCONE, O MINIMALNEJ ŚREDNICY 6-8 CM ZAWIERAJĄ M. IN. KAROTEN, WITAMINĘ B1 I B2, PP I C
OGÓREK- DIE GURKEN POCHODZI Z INDII ZAWIERA POTAS, MAGNEZ, FOSFOR, WAPŃ ORAZ WITAMINY Z GRUPY B, PP SPOŻYWA SIĘ JE CAŁKIEM DOJRZAŁE OGÓRKI POCHODZĄCE Z BIOLOGICZNYCH UPRAW SPOŻYWAMY RAZEM ZE SKÓRKĄ, PONIEWAŻ ZAWIERA ONA NAJWAŻNIEJSZE SUBSTANCJE ODŻYWCZE
SZALOTKA- DIE SCHALOTTEN POCHODZI Z ZACHODNIEJ AZJI W SZTUKACH KULINARNYCH JEST WYKORZYSTYWANA JAKO ROŚLINA PRZYPRAWOWA ZAWIERA FLAWONOIDY, DO KTÓRYCH NALEŻY M.IN. KWERCETYNA, KWASY FENOLOWE, A TAKŻE WIELOSIARCZKI ALLILOPROPYLOWE ORAZ SKŁADNIKI MINERALNE (POTAS, WAPŃ, MAGNEZ)
RZODKIEWKA- DIE RETTICH POCHODZI Z AZJI POŁUDNIOWEJ ZAWIERA SPORO WITAMIN ORAZ OLEJEK POWODUJĄCY OSTRY SMAK RZODKIEWKĘ NALEŻY SPOŻYWAĆ NA SUROWO STOSOWANA JEST W LECZENIU CHORÓB WĄTROBY I DRÓG ŻÓŁCIOWYCH
KALAFIOR- DIE BLUMENKOHLEN POCHODZI ZE ŚRODKOWEGO WSCHODU JEST WARZYWEM LEKKO STRAWNYM, BOGATYM W WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE SPOŻYWAMY ZAMKNIĘTY DO WEWNĄTRZ KWIAT MOŻNA GO JEŚĆ NA SUROWO LUB JAKO UGOTOWANĄ JARZYNĘ W NAJRÓŻNIEJSZYCH POTRAWACH
autorzy prezenatacji Joanna pierownkiewicz justyna rojek Karolina przybyła Katarzyna rak Karolina wandzel piotr piński