Grundlegende Konditoreibegriffe Podstawowe wyrażenia: cukiernictwo

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
JAK ZIARNO STAJE SIĘ CHLEBEM
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
GEBÄCK UND KUCHEN GRUPA D
Przepisy REGIONALNE.
Powiedz „Nie” trądzikowi
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Kuchnia skandynawska słynie ze znakomicie podawanych śledzi i ryb, często o lekko słodkawym smaku. Nigdzie kanapki nie są tak piętrowe, urozmaicone i apetyczne.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Książeczka kucharska:
GRZYBKI.
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Przygotowała Jagoda Pacocha Podobnie jak dzień, nieznany jest dokładny rok narodzin Jezusa, ale wiadomo już prawie na pewno, że nie jest to rok tzw.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Matematyka jest wszędzie !!!
Przygotowałyśmy miejsce pracy, zebrałyśmy potrzebne produkty oraz naczynia i zaczęłyśmy przygotowywać mazurek… najpierw mąka..
Program „Mój własny chleb!”
Nasz przepis na chleb.
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Deutschland.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
das offizielle Kochbuch Oficjalna Książka Kucharska
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Ciastko warszawskie Chcieliśmy, aby temat naszego projektu łączył się z programem nauczania j.niemieckiego oraz jednym z projektów realizowanych przez.
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
Bajaderka. Składniki: 4-5 paczek herbatników (paczka- ok. 12 szt.) ciemna (dolna) warstwa: 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 4 łyżki gorzkiego kakao.
Do chleba rano wstawać trzeba.
Jak zawsze, przed świętami czas oczekiwania się dłuży. Czekamy na Mikołaja, prezenty, wspólną kolację i gości, którzy nas często odwiedzają. Zawsze jest.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
Kulinaria.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
NIEMIECKIE WYPIEKI I OBYCZAJE BOŻONARODZENIOWE. Weihnachten ist für die Deutschen das wichtigste Fest des Jahres. Vier Sonntage vor dem Weihnachtsfest.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Sachertorte Zutaten: 120 g Schokolade; 120 g Margarine; 6 Eigelb; 100 g Puderzucker; 6 Eisweiß; 80 g Zucker; 80 g Mehl; 40 g Maisstärke Für die Füllung:
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
2011/2012 폴란드어 강좌 Season II ( – )
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
ŻYJ SMACZNIE I ZDROWO WEDŁUG KLASY Id…
DDR DEUTSCHE DEMOKRATISCHE REPUBLIK FLAGGE.
Koszyczek wielkanocny
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Grundlegende Konditoreibegriffe Podstawowe wyrażenia: cukiernictwo Was wird in der Küche beim Backen gemacht? - Czynności wykonywane w kuchni.

Zutaten - składniki das Ei / die Eier jajko / jajka das Eiweiß białko das Eigelb / der Dotter das Mehl der Zucker der Puderzucker das Salz die Butter die Hefe die Milch jajko / jajka białko żółtko mąka cukier cukier puder sól masło drożdże mleko

Zutaten - składniki das / der Joghurt die Sahne das Wasser der Saft (Zitronensaft) die Zitrone (-n) die Orangenschale die Rosinen die Nüsse der Honig F.f. jogurt śmietana woda sok (sok z cytryny) cytryna (-y) skórka z pomarańczy rodzynki orzechy miód cdn.

Maße und Gewichte - miary i wagi der Liter das Gramm eine Prise eine Tüte eine Packung der Becher EL (Esslöffel) TL (Teelöffel) ein Viertel F.f. litr gram szczypta mała torebka opakowanie kubek duża łyżka mała łyżeczka ćwiartka cdn.

Geschirr und Besteck - naczynia i sztućce der Topf die Pfanne die Schüssel das Brett das Nudelholz das Messer der Löffel die Gabel die Form F.f. garnek patelnia miska deska wałek do ciasta nóż łyżka widelec forma cdn.

Wie wird der Teig zubereitet? - Jak przygotowuje się ciasto? ….den Teig kneten …. zu einem glatten Teig verkneten …den Teig in zwei Hälfte teilen …den Teig ausrollen …den Teig in die Form fallen …den Teig aufgehen lassen …den Teig umdrehen ….den Teig mit Marmelade bestreichen und zusammenrollen …den Teig mit der Gabeln durchlöchern … ciasto zagnieść … zagnieść gładkie ciasto … podzielić ciasto na dwie części … rozwałkować ciasto … włożyć ciasto do formy … pozostawić ciasto do wyrośnięcia … ciasto odwrócić na drugą stronę … ciasto posmarować marmoladą i zwinąć … ciasto ułożyć w formie … ciasto podziurawić widelcem

Wie wird der Teig zubereitet Wie wird der Teig zubereitet? der Teig – surowe ciasto / der Kuchen – ciasto gotowe …den Teig im Warmen aufbewahren ….den Teig in die Folie einwickeln ….den Teig in den Kühlschrank stellen ….den Teig auf einem Blech legen … die Masse glatt rühren ….. den Teig für etwa eine halbe Stunde im Kühlschrank ruhen lassen … pozostawić ciasto w cieple … zawinąć ciasto w folię … ciasto włożyć do lodówki … wyłożyć ciasto na blachę … wyrobić na gładką masę … ciasto odstawić na pół godziny do lodówki

Wie wird der Teig zubereitet? …in die Schüssel geben …verrühren mit … …hinzufügen …zubereiten …backen ….hellgoldfarben (ca. 20 Minuten bei 180°) backen …mit Mandeln/Puderzucker bestreuen …Butter mit Zucker zerreiben …wsypać do miski …wymieszać z… …dodać …przygotować piec piec na złoty kolor (ok.20 minut w temperaturze 180°) posypać migdałami / cukrem pudrem …masło utrzeć z cukrem

Wie wird der Teig zubereitet? …stopniowo dodawać żółtka …ubić pianę z białek …biały ser / mak zmielić w maszynce do mięsa …lekko podpiec …obrać ze skórki …podzielić na ćwiartki …drobno pokroić …włożyć do tłuszczu (np. pączki) cdn. … nach und nach ein Eigelb zugeben …Schnee schlagen …. Quark/den Mohn durch den Fleischwolf drehen …leicht anbraten …schälen …vierteln …kleinschneiden …in das Fett einlegen… (z.B. Krapfen) F.f.

Kuchen - ciasta Hefenapfkuchen Mohnkuchen Pfefferkuchen Rührkuchen Quarkkuchen Apfelkuchen Apfelstrudel Nusstorte / Schokoladentorte Bienenstich babka drożdżowa makowiec piernik ciasto ucierane sernik ciasto z jabłkami (szarlotka) strudel jabłkowy tort orzechowy / czekoladowy ciasto miodowo-migdałowe

Kleinkuchen / Kleingebäck - drobne ciasteczka Krapfen Liebesschleifen Pfannkuchen / Eierkuchen Reibekuchen Marzipanhörnchen Kekse Schneckenkuchen F.f. pączki faworki naleśniki racuchy rogaliki marcepanowe herbatniki drożdżowe ślimaczki cdn. Opracowanie: Lidia Szarek na podstawie „Polnische Küche” Ex Libris Polnische Buchgalerie, Warschau 2003