Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
DOBRA DIETA DLA UCZNIA.
Advertisements

ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
EDUKACJA PROZDROWOTNA
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Olimpiada zdrowia.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
Zdrowe odżywianie.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Zdrowe Odżywianie.
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
Śniadanie daje moc !!! Szkoła Podstawowa w Burzeninie kl III b 8 listopada 2013.
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Piję dużo napojów. Co najmniej 2 litry dziennie.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ŻYWIENIE W CHOROBACH JELIT
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia.
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY.
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Choroba prostaty a dieta
Zasady zdrowego odżywiania!
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
ODŻYWIANIE W OKRESIE LAKTACJI
Zapis prezentacji:

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu

Jest to modyfikacja diety łatwo strawnej, która polega na zmniejszeniu ilości produktów będących źródłem tłuszczu zwierzęcego oraz obfitujących w cholesterol.

Zastosowanie diety -przewlekłe zapalenie wątroby, marskość, -przewlekłe zapalenie trzustki, -przewlekłe zapalenie i kamica pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych -kamica pęcherzyka żółciowego -wrzodziejące zapalenie jelita grubego-okres zaostrzenia choroby,

Celem diety jest ochrona wyżej wymienionych narządów oraz zmniejszenie ich aktywności wydzielniczej. Celem diety jest również oszczędzanie chorobowo zmienionego narządu, przez zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej. Istotne jest zapobieganie stanom niewydolności wyżej wymienionych narządów oraz łagodzenie i zapobieganie dolegliwościom bólowym

Posiłki winno podawać się w małych objętościach, o umiarkowanej temperaturze, często – 5 razy w ciągu dnia.

Zawartość tłuszczu w diecie zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego powinno ograniczyć się o 50% w porównaniu z dietą łatwo strawną, co daje nam 30-50g na dobę.

Podaż energii dostosowana w zależności od należnej masy ciała -przy otyłości zmniejszamy podaż energii, -przy niedożywieniu zwiększamy podaż energii, -przy prawidłowej masie ciała podajemy ok.2000kcal

Dozwolone-zakazane Przy tak niskiej podaży tłuszczu zwracamy szczególną na uwagę na to aby pochodził on z pożywienia pełnowartościowego-produkty białkowe chude: mleko, jogurty z obniżoną zawartością tłuszczu, chude mięsa, wędliny i ryby, należy eliminować produkty wysoko tłuszczowe takie jak: słonina, boczek, łój, śmietana, tłuste mięsa i wędliny, tłuste morskie ryby

Produkty tłuszczowe które będą miały zastosowanie w ilości 20-30g na dobę to: Olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy- bezerukowy, z pestek winogron, zarodków pszennych, oliwa z oliwek, w ograniczonej ilości masło, miękkie margaryny.

Ze względu na ograniczona podaż tłuszczu mogą wystąpić braki w organizmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A,D,E,K, również gotowanie warzyw i owoców powoduje znaczne straty witamin i składników mineralnych. Przy chorobach przewodu pokarmowego należy liczyć się z wystąpieniem biegunek czy też upośledzonym wchłanianiem w jelitach co staje się kolejnym czynnikiem prowadzącym do niedoborów.

Należy zwiększyć ilość warzyw bogatych w beta karoten Należy zwiększyć ilość warzyw bogatych w beta karoten. Można go znaleźć w ciemnozielonych, żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach.

Należy również przyjmować produkty bogate w witaminę C, która wpływa na układ immunologiczny, pobudzając go do wytwarzania przeciwciał zwalczających stan zapalny

Zrezygnować należy z produktów trudno strawnych, długo zalegających w żołądku, wzdymających i ostro przyprawionych. Ogranicza się także ilość błonnika-produkty zbożowe gruboziarniste są wykluczone Eliminujemy nasiona roślin strączkowych , ogórki, brukiew, sałatki i warzywa z majonezem i musztardą, oraz marynowane i solone z owoców nie podajemy pestkowych

Tłuszcze pokrywają zapotrzebowanie energetyczne do 20%,białko 12-18%,a węglowodany uzupełniają dobową ilość energii.

Technologia wykonania potraw jest taka sama, jak przy diecie łatwo strawnej, jednak z uwagi na ograniczenie tłuszczu(a w przypadku choroby pęcherzyka żółciowego także cholesterolu) do potraw, do których podstawą są jaja należy dodać jedynie białko.

Warzywa i owoce podaje się gotowane i rozdrobnione oraz w postaci soków i przecierów. Zupy sporządza się z wywarów warzywnych. Zupy osy i warzywa podprawia się zawiesiną z mąki i mleka Potrawy przyrządza się poprzez gotowanie i duszenie bez uprzedniego obsmażania

Napoje Podajemy między posiłkami - wodę mineralną, herbaty ziołowe, rozcieńczone soki owocowe oraz warzywne , kawa zbożowa z mlekiem, herbata z mlekiem - pamiętając o umiarkowanej temperaturze , gorące oraz zimne napoje i potrawy pobudzają pęcherzyk żółciowy do skurczów

Modyfikacje diety

W chorobach pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych Z diety należy wykluczyć żółtka, które powodują silne skurcze pęcherzyka żółciowego nasilając dolegliwości. Przeciwwskazane są produkty zawierające dużą ilość cholesterolu. Pamiętajmy że w cholesterol bogate są żółtka, pełne mleko, podroby. Powinno się również ograniczyć produkty zawierające większe ilości kwasu szczawiowego - szczaw, szpinak, rabarbar

W chorobach wątroby o przebiegu lekkim z zachowaną prawidłową funkcją Białko podaje się w granicach normy, tj. 1g/kg masy ciała

W stłuszczeniu wątroby lub przebytym wirusowym zapaleniu wątroby Białko w diecie należy zwiększyć do 1,5g/kg masy ciała, tj. ok. 90-100g/dobę

Przy upośledzonym wydzielaniu żółci Obowiązują większe ograniczenia tłuszczu (ok. 20g na dobę)

W przewlekłym zapaleniu trzustki Jeśli występuje biegunka - nie należy podawać tłuszczu do pieczywa i potraw

Chorzy z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego Z reguły nie tolerują mleka i serów. Po spożyciu mleka niedobór enzymu laktazy wzmaga fermentację w jelicie grubym, powodując wzdęcia i przyspieszoną perystaltykę jelit. Mleko należy więc ograniczyć bądź wyeliminować z pożywienia i można częściowo zastąpić je jogurtem, kefirem które zawierają znacznie mniej laktozy.