Kopytka from Poland Składniki/Ingredients: *800 g ziemniaków/potatoes *2 1/2 szklanki mąki (43 dag)/glass of wheat flour *1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (11 dag)/1/2 glass potato four *2 jajka/eggs *sól/salt
Sposób przyrządzania/ Preparation: Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym obrać. Jeszcze ciepłe zmielić. Cook the potatoes then peel them. While warm squeeze them to make puree.
Przestudzone ziemniaki przełożyć na posypana mąka stolnicę, dodać mąkę (obydwie) oraz jajka i szczyptę soli. Cold potatoes put on the table, add the flour, the eggs and a pinch of salt.
Wszystko zagnieść, gdyby były za rzadkie, dosypać mąki. Knead all the ingredients, if you need add more flour - the dough can't be sticky.
Uformować kopytka. Make the kopytka. Wrzucić do dużej ilości osolonego wrzątku, gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Put them into a pot with boiling salted water and boil for 2-3 minutes until they apper on the water surface.
Podawać na gorąco z podsmarzoną cebulką lub z sosem. Serve them hot with fried onion or with meat sauce. Tomasz S. SP 9 Dzierżoniów, Poland Enjoy Your Meals and Festivals!