Wędrówka po lesie … …świat grzybów

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Czyli jak działają nasze mięśnie w stanie nieważkości
Advertisements

Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Tajemnicze leśne organizmy - grzyby
Życie w lesie.
Grzyby i ich charakterystyka
Porównanie grzybów trujących i jadalnych
Grzyby.
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
Co to są drobnoustroje?.
Grzyby jadalne Już od lipca na obrzeżach lasu można znaleźć czubajkę kanię, o łuskowatym kapeluszu.
Drogi Nauczycielu! Niniejsza prezentacja przeznaczona jest dla uczniów z klas I-III. Przedstawia ona i opisuje 11 grzybów, zarówno jadalnych, jak i trujących.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
Grzyby jadalne i niejadalne
Zieleń Wokół Nas.
Temat: Grzyby polskich lasów.
Opracowała: Anna Rybarczyk
LAS.
Piękno polskich grzybów
opracowanie: dr inż. Celina Marciszewska PSSE Kutno
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
Ciekawostki polskich lasów
„ POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA”
JESIEŃ.
Co to są porosty? POROSTY
PORADNIK GRZYBIARZA KL. IVB WYKONAWCY: Monika Borkowska
Autorzy: Maria Kiliszek, Magda Niemira, Tomasz Gromelski
Grzyby jadalne i niejadalne
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Zajęcia komputerowe z pomysłem, klasa 5, WSiP 2013
Kto jest przyjacielem lasu ?
Oddział Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia
Kto jest przyjacielem lasu?
Przyjaciel lasu.
PRYJACIELE LASU.
DĘBOWY ŚWIAT „BOLESŁAWA”
„ Kto jest przyjacielem lasu” Przygotowała: Aleksandra Kołodziej.
Kto jest przyjacielem lasu ? Daria Kubik Klasa szósta Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Stogniowicach.
Lasy mojej okolicy Las w Radzięcinie
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Przyjaciel Lasu.
Kto jest przyjacielem lasu?
♥ Przyjaciele Lasu ♥.
ZATRUCIA.
Kto jest przyjacielem lasu i dlaczego ?
Przyjaciele lasu - destruenci
Przyjaciel lasu ze mnie jest !
Daniel Skoracki, klasa VI Zespół Szkól w Czaczu  Czy las ma przyjaciół? Oczywiście, że tak! Trzeba zacząć od faktu, że las składa się z: roślinności,
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Grzyby polskich lasów.
Zuzanna Bakuła kl.Ia PG w Wachu. W październiku poznawałam faunę i florę. Dowiedziałam się informacji np. o historii kota domowego.
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Opracowała : Krystyna Mazur
Budowa grzyba. Podział grzybów na jadalne i niejadalne.
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
1.13. Poznajemy świat grzybów
„Mali konstruktorzy i poligloci”
„Mali konstruktorzy i poligloci”
Bakterie i wirusy. Organizmy beztkankowe
Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska
Nadleśnictwo Parciaki w obecnych granicach utworzone zostało na mocy zarządzenia Naczelnego Dyrektora Lasów Państwowych z dnia 27 listopada 1981 roku.
GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE
Ś WIAT GRZYBÓW Wyk. Patrycja Leśniak. I LE NAS JEST ? Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach,
1.12. Charakterystyka królestwa Protista
GRZYBY.
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
DZIEŃ DRZEWA ROLA DRZEW W PRZYRODZIE
Odkrywamy tajemnice świata roślin i grzybów
Zapis prezentacji:

Wędrówka po lesie … …świat grzybów

Spis treści Co to są grzyby? Występowanie grzybów Budowa grzybów Grzyby jadalne Grzyby trujące Znaczenie grzybów Podsumowanie Bibliografia

Co to są grzyby? Grzyby to wielka odrębna grupa organizmów. Grzyby różnią się od roślin tym, że nie posiadają chlorofilu. Grzyby są organizmami cudzożywnymi, bo same nie mogą produkować pokarmów.

Występowanie grzybów Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich sferach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Spacerując jesienią po lesie, możemy podziwiać mnóstwo grzybów. Większość to grzyby bardzo małe, rosną w ukryciu i dlatego trudno je zauważyć.

Budowa grzybów

Grzyb zbudowany jest z:

jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe Wyróżniamy grzyby: jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe Ciało grzybów nazywane jest grzybnią. wielokomórkowa grzybnia grzybów kapeluszowych

Grzybnia składa się z rozgałęzionych nitek – strzępek, na ogół nie widocznych dla nas. Aby je dostrzec, trzeba rozgarnąć ściółkę leśną – wyglądają w niej jak pajęczyna.

Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, które są nadziemną częścią grzyba. Owocniki są miejscem wytwarzania zarodników, które po wysianiu kiełkują natychmiast w strzępki grzybni.

Owocniki mogą mieć różny kształt: kulisty, np. purchawka łatkowaty, np. szmaciak gałęzisty Purchawka Szmaciak gałęzisty

Owocnik grzyba kapeluszowego Najbardziej znany nam z grzybobrań jest owocnik kapeluszowy, który składa się z: trzonka kapelusza Owocnik grzyba kapeluszowego - muchomor czerwony

Grzyby jadalne

Grzyby jadalne to takie grzyby, które po odpowiednim przyrządzeniu nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale sa cenione ze względu na walory smakowe.

Do najbardziej cenionych i grzybów jadalnych należą: Borowiki Borowik szlachetny

Podgrzybki Podgrzybek brunatny

Koźlarze Koźlarz babka

Rydze Mleczaj rydz Mleczaj rydz

Pieprzniki Pieprznik jadalny

Gąski Gąska ziemista

Grzyby trujące

Grzyby trujące zawierają substancje w ilościach toksycznych dla ludzi. Objawami zatrucia są: Silne osłabienie Wymioty i biegunka Zaczerwienie skóry i twarzy Utrata przytomności

Do grzybów trujących należą: Muchomor czerwony

Muchomor sromotnikowy

Tęgoskór pospolity

Sromotnik bezwstydny

Znaczenie grzybów Pożyteczna rola grzybów. Grzyby za pomocą substancji trawiących rozkładają szczątki martwych organizmów na prostsze związki. Te proste związki wzbogacają glebę, na której wyrastają nowe rośliny zielone i z tych substancji korzystają.

Negatywna rola grzybów. Niektóre grzyby niszczą źle zakonserwowaną żywność, np. soki, konfitury. Tą watowaną żywność nazywamy pleśnią. Nigdy nie spożywaj produktów, na których pojawiła się pleśń, bo jest to szkodliwe!

Podsumowanie Grzyby są smakowite. Grzyby dzielimy na jadalne i trujące. Przed wyjściem na grzybobranie zapoznaj się z atlasem grzybów lub weź go ze sobą.

Pamiętaj! Można zbierać wyłącznie grzyby, o których wiemy, że nie są szkodliwe dla naszego zdrowia!

Dziękuje za uwagę Patrycja Lewczuk