Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Spis treści Co to są grzyby? Występowanie grzybów Budowa grzybów Grzyby jadalne Grzyby trujące Znaczenie grzybów Podsumowanie Bibliografia
Co to są grzyby? Grzyby to wielka odrębna grupa organizmów. Grzyby różnią się od roślin tym, że nie posiadają chlorofilu. Grzyby są organizmami cudzożywnymi, bo same nie mogą produkować pokarmów.
Występowanie grzybów Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich sferach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach. Spacerując jesienią po lesie, możemy podziwiać mnóstwo grzybów. Większość to grzyby bardzo małe, rosną w ukryciu i dlatego trudno je zauważyć.
Budowa grzybów
Grzyb zbudowany jest z:
jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe Wyróżniamy grzyby: jednokomórkowe (na przykład drożdże) wielokomórkowe Ciało grzybów nazywane jest grzybnią. wielokomórkowa grzybnia grzybów kapeluszowych
Grzybnia składa się z rozgałęzionych nitek – strzępek, na ogół nie widocznych dla nas. Aby je dostrzec, trzeba rozgarnąć ściółkę leśną – wyglądają w niej jak pajęczyna.
Zbite strzępki grzybni tworzą owocniki, które są nadziemną częścią grzyba. Owocniki są miejscem wytwarzania zarodników, które po wysianiu kiełkują natychmiast w strzępki grzybni.
Owocniki mogą mieć różny kształt: kulisty, np. purchawka łatkowaty, np. szmaciak gałęzisty Purchawka Szmaciak gałęzisty
Owocnik grzyba kapeluszowego Najbardziej znany nam z grzybobrań jest owocnik kapeluszowy, który składa się z: trzonka kapelusza Owocnik grzyba kapeluszowego - muchomor czerwony
Grzyby jadalne
Grzyby jadalne to takie grzyby, które po odpowiednim przyrządzeniu nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale sa cenione ze względu na walory smakowe.
Do najbardziej cenionych i grzybów jadalnych należą: Borowiki Borowik szlachetny
Podgrzybki Podgrzybek brunatny
Koźlarze Koźlarz babka
Rydze Mleczaj rydz Mleczaj rydz
Pieprzniki Pieprznik jadalny
Gąski Gąska ziemista
Grzyby trujące
Grzyby trujące zawierają substancje w ilościach toksycznych dla ludzi. Objawami zatrucia są: Silne osłabienie Wymioty i biegunka Zaczerwienie skóry i twarzy Utrata przytomności
Do grzybów trujących należą: Muchomor czerwony
Muchomor sromotnikowy
Tęgoskór pospolity
Sromotnik bezwstydny
Znaczenie grzybów Pożyteczna rola grzybów. Grzyby za pomocą substancji trawiących rozkładają szczątki martwych organizmów na prostsze związki. Te proste związki wzbogacają glebę, na której wyrastają nowe rośliny zielone i z tych substancji korzystają.
Negatywna rola grzybów. Niektóre grzyby niszczą źle zakonserwowaną żywność, np. soki, konfitury. Tą watowaną żywność nazywamy pleśnią. Nigdy nie spożywaj produktów, na których pojawiła się pleśń, bo jest to szkodliwe!
Podsumowanie Grzyby są smakowite. Grzyby dzielimy na jadalne i trujące. Przed wyjściem na grzybobranie zapoznaj się z atlasem grzybów lub weź go ze sobą.
Pamiętaj! Można zbierać wyłącznie grzyby, o których wiemy, że nie są szkodliwe dla naszego zdrowia!
Dziękuje za uwagę Patrycja Lewczuk