Postępowanie dietetyczne w chorobach układu krążenia

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ŻYWIENIE DZIECI - ZBILANSOWANA DIETA.
Advertisements

ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA I RODZAJE DIET
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Złote zasady odżywiania.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Zdrowy styl życia.
OGÓLNOPOLSKI PROGRAM PROZDROWOTNY PT. „ TRZYMAJ FORMĘ”
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
ZASADY PRAWIDŁOWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY
10 zasad zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Zdrowy styl życia.
Sprawdź, czy odżywiasz się prawidłowo?
Zasady Odżywiania.
Zdrowe odżywianie.
Śniadanie daje moc !!.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
Żeby być zdrowym ….
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Piramida żywieniowa czyli Jak zdrowo żyć
Regularne i zdrowe odżywianie 
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Dekalog zdrowego żywienia.
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Mgr inż. Klaudia Kalisz ZDROWE ODŻYWIANIE.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Żeby zdrowym być….
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Choroba prostaty a dieta
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
ABC – zdrowego odżywiania
Zapis prezentacji:

Postępowanie dietetyczne w chorobach układu krążenia Alicja Kucharska Zakład Żywienia Człowieka WUM

Choroby układu krążenia (ChUK) – społecznym i zdrowotnym problemem współczesnych cywilizacji ChUK – główna przyczyna chorobowości, inwalidztwa i przedwczesnej śmierci w krajach rozwiniętych Wg WHO w 2002 r. z powodu ChUK zmarło na świecie 16,7 mln osób (w Europie 4 mln) ChUK to: 55% wszystkich zgonów kobiet 43% wszystkich zgonów mężczyzn

Od początku lat 80-tych obserwuje się wyraźny spadek umieralności z powodu chorób sercowo-naczyniowych, który wynika: w ok. 44% z powodu postępu w skuteczności leczenia w ponad 47% z powodu korzystnej redukcji czynników ryzyka 24% związane z obniżeniem stężenia cholesterolu 20% związane z obniżeniem RR 12% związane ze zmniejszeniem liczby osób palących 5% związane z poprawą aktywności fizycznej Badanie w Stanach , dane dotyczą okresu 1980-2000 Standaryzowany współczynnik umieralności z powodu ChNS zmniejszył się z: 542,9 do 266,8 zgonów na 100 000 mężczyzn 263,3 do134,4 zgonów na 100 000 kobiet

Czynniki ryzyka chorób rozwijających się na tle miażdżycy:

Najważniejsze czynniki ryzyka epizodu sercowo-naczyniowego (ESC, 2003) Markery stanu zapalnego Czynniki trombogenne Nadwaga/otyłość Czynniki genetyczne Istniejąca u pacjenta ChNS Wczesne występowanie w rodzinie ChNS Płeć Wiek: M  45 lat K  55 lat Cechy indywidualne (nie poddające się modyfikacji) Glikemia/cukrzyca Stężenie triglicerydów HDL cholesterol Aktywność fizyczna Stężenie cholesterolu całkowitego (LDL cholesterol) Palenie tytoniu Ciśnienie tętnicze krwi Dieta Cechy biochemiczne i fizjologiczne (poddające się modyfikacji) Styl życia

ryzyka wystąpienia ChNS Mechanizmy, dzięki którym zdrowa dieta potencjalnie wpływa na ryzyko wystąpienia ChNS  Stężenie lipidów  Ciśnienie tętnicze krwi  Skłonność do zakrzepów Reguluje czynność serca Poprawia funkcję śródbłonka  Miejscową reakcję zapalną  Wrażliwość na insulinę  Stres oksydacyjny  Stężenie homocysteiny Spadek ryzyka wystąpienia ChNS Zdrowa dieta Dlaczego tak ważna jest porada dietetyczna !!!

Zalecenia odnośnie żywienia i stylu życia w profilaktyce i leczeniu chorób sercowo-naczyniowych podają: Europejskie wytyczne zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w praktyce klinicznej. Aktualizacja 2007 European quidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice European Heart Journal 2007, 28:2375-2414

Osoby ze zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym powinny otrzymać zalecenia dotyczące stylu życia: rezygnacja z palenia tytoniu  masy ciała (gdy BMI  25, a zwłaszcza gdy  30 lub obwód w talii  88 u K a  102 cm u M), nieprzybieranie na wadze, gdy obwód w talii 80 - 88 u K a 94 - 102 cm u M 30 minut umiarkowanie energicznych ćwiczeń fizycznych przez większość dni tygodnia; wysiłek fizyczny i  masy ciała mogą zapobiec cukrzycy

zdrowa dieta: urozmaicona spożycie energii, takie, aby uniknąć otyłości zachęcenie do spożywania owoców, warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych i pieczywa, ryb (zwłaszcza tłustych), chudego mięsa, ubogotłuszczowych produktów mlecznych zastąpienie tłuszczu nasyconego jednonienasyconymi i wielonienasyconymi tłuszczami (roślinnymi i ze zwierząt morskich) ograniczenie spożycia soli u osób z nadciśnieniem tętniczym

Leczenie dietetyczne hipercholesterolemii Styl życia zalecany przy niskim stężeniu we krwi HDL-chol Leczenie dietetyczne hipertriglicerydemii Leczenie dietetyczne nadciśnienia tętniczego Leczenie dietetyczne niewydolności krążenia

Leczenie dietetyczne hipercholesterolemii

Zalecane terapeutyczne zmiany stylu życia w celu zmniejszenia cholesterolu LDL we krwi Dieta lecznicza: Zmniejszenie spożycia składników  chol-LDL we krwi:  nasyconych kwasów tłuszczowych < 7%energii  cholesterolu pokarmowego < 200 mg/dzień jako opcja terapeutyczna zmniejszająca chol-LDL: stanole/sterole roślinne 2g/dzień  spożycia błonnika rozpuszczalnego do 10-25g/dzień Zmniejszenie masy ciała (przy nadwadze lub otyłości) Zwiększenie aktywności fizycznej

Dieta lecznicza dla osób z hipercholesterolemią, Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) : < 7% energii Izomery trans: ograniczyć do możliwie najmniejszej ilości Wielonienasycone kwasy tłuszczowe: do 10% energii Jednonienasycone kwasy tłuszczowe: do 20% energii Tłuszcz ogółem: 25-35% energii Cholesterol pokarmowy < 200 mg/dzień Węglowodany: 50-60% energii* Błonnik pokarmowy: 20-30 g/dzień Białko: około 15% energii Jako opcja terapeutyczna, stanole/sterole : 2g/dzień  spożycia błonnika rozpuszczalnego do 10-25 g/dzień Wartość energetyczna diety: zbilansować spożycie i wydatkowanie energii, aby uzyskać pożądaną masę ciała/zapobiegać  masy ciała * Węglowodany głównie z żywności bogatej w węglowodany złożone i błonnik

Dodatkowe zalecenie – włączenie do diety białka sojowego Zastąpienie w diecie białka zwierzęcego białkiem sojowym zmniejsza stężenie we krwi T-chol, LDL-chol i TG. Nie zmniejsza HDL-chol.

osób z hipercholesterolemią Dieta lecznicza dla osób z hipercholesterolemią w praktyce

Produkty będące istotnym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie Tłuste mięso i tłuste wędliny Drób ze skórą Mleko i fermentowane napoje mleczne o zawartości tłuszczu powyżej 1% Sery żółte, topione, pleśniowe Tłuste i półtłuste sery białe, twarożki Tłuste i półtłuste desery mleczne Podroby

Jaja całe (żółtka jaj) Tłuszcze zwierzęce (słonina, smalec, masło), masmiksy i margaryny twarde Ciasta i ciastka Przekąski typu chipsy i krakersy Wyroby czekoladowe Posiłki spożywane w barach szybkiej obsługi oraz typu „fast foods” (zawierające znaczne ilości tłuszczu)

Różnice w zawartości NKT w diecie 1500 kcal, w zależności od wyboru produktów (wybór prod. o małej zaw. NKT vs. wybór prod. o dużej zaw. NKT) Produkt NKT, g Mleko 0,5%, 500 ml 1,6 Mleko 2%, 500 ml 6 Ser biały półtł., 80 g 2,2 Ser biały tł., 80 g 5 Margaryna miękka, 15 g 1,8 Masło, 15 g 7,5 Olej rzepakowy, 15 ml 1,1 Smalec, 15 g 6,5 Chuda wołowina, 100 g 3,5 Schab karkowy, 100 g 8 Chuda szynka, 50 g 1,5 Baleron, 50 g W sumie 11,7 36,5

Izomery trans wielonienasyconychkwasów tłuszczowych ograniczyć do możliwie najmniejszej ilości

Dlaczego zaleca się ograniczenie spożycia izomerów trans? izomery trans powodują jeszcze większy wzrost stężenia LDL-chol, niż nasycone kwasy tłuszczowe izomery trans powodują zmniejszenie stężenia HDL-chol

Źródła izomerów trans: w postaci naturalnej: w tłuszczu mlecznym, najwięcej w maśle częściowo utwardzone tłuszcze roślinne: głównie margaryny twarde, tłuszcze cukiernicze i smażalnicze oraz wyroby wyprodukowane z ich udziałem: ciasta i ciastka przemysłowo produkowane czekolada, batoniki czekoladowe, pieczywo cukiernicze chipsy, chrupki (snacki), krakersy fast foody, np. frytki zupy i sosy w proszku

Błonnik rozpuszczalny

Jako opcję terapeutyczną, zmniejszającą stężenie chol-LDL zaleca się: spożycia błonnika rozpuszczalnego do 10-25 g/dzień.

błonnika rozpuszczalnego: Korzystne działanie błonnika rozpuszczalnego: zmniejszenie stężenia LDL-chol zmniejszenie glikemii poposiłkowej zmniejszenie insulinemii poposiłkowej

Produkty bogate w błonnik rozpuszczalny: owies - płatki owsiane, otręby owsiane jęczmień - płatki jęczmienne, kasze niektóre owoce - głównie jabłka i cytrusy warzywa nasiona roślin strączkowych

Jako opcję terapeutyczną, zmniejszającą stężenie chol-LDL zaleca się: włączenie do codziennej diety stanoli i/lub steroli roślinnych w ilości 2g/dzień. Taka ilość zawarta jest np. w 25 g (5 łyżeczek margaryny ze stanolami lub sterolami)

Bogate źródła stanoli i steroli roślinnych to margaryny i jogurty z ich dodatkiem. Dieta naturalna, bez dodatku produktów wzbogaconych w sterole i stanole, zawiera ich za mało, aby mogły one wpłynąć na zmniejszenie stężenia LDL-chol.

Wzorcową dietą przeciwmiażdżycową jest dieta śródziemnomorska. W hipercholesterolemii obowiązują wszystkie pozostałe zasady zdrowego żywienia. Wzorcową dietą przeciwmiażdżycową jest dieta śródziemnomorska.

Styl życia zalecany przy niskim stężeniu we krwi HDL-chol

Zalecenia dot. stylu życia, przy niskim HDL-chol: Redukcja masy ciała (gdy nadwaga lub otyłość) Rezygnacja z palenia Zwiększenie aktywności fizycznej, u osób mało aktywnych Kontrola glikemii, gdy cukrzyca

Zalecenia dietetyczne przy niskim HDL-chol: Zastąpienie cukrów prostych ( HDL) węglowodanami złożonymi JKT pomagają  HDL,  ich spożycia polecać w zespole metabolicznym Umiarkowane spożywanie alkoholu może  HDL, nie należy alkoholu zalecać, ale nie jest przeciwwskazany przy  HDL

hipertriglicerydemii Leczenie dietetyczne hipertriglicerydemii

Główne przyczyny hTG: Nadwaga i otyłość Mała aktywność fizyczna Nadużywanie alkoholu Dieta z bardzo dużą zawartością węglowodanów (>60% en., czyli np. 300 g węglowodanów w diecie 2000 kcal), w tym dużo węglowodanów prostych i dwucukrów Niektóre schorzenia, np. cukrzyca typu 2 Przyjmowanie niektórych leków Czynniki genetyczne

Zalecane terapeutyczne zmiany stylu życia dla osób z hipertriglicerydemią: obniżenie masy ciała – główny cel stosowanie odpowiedniej diety (m.in.  spożycia węglowodanów prostych i dwucukrów) regularna aktywność fizyczna rezygnacja z picia alkoholu rezygnacja z palenia tytoniu

Zalecane terapeutyczne zmiany stylu życia dla osób z hipertriglicerydemią:  spożycia węglowodanów prostych i dwucukrów  spożycia węglowodanów ogółem < 60% energii stosowanie diety sprzyjającej stężenia TG we krwi stosowanie diety zalecanej w profilaktyce lub leczeniu hipercholesterolemii

Dieta lecznicza zalecana przy hipertriglicerydemii:  spożycia NKT do < 7% en. dla całej populacji osób dorosłych, jako element tzw. „zdrowej diety”  spożycia cholesterolu do < 300 mg/dzień, a przy zwiększonym stężeniu chol. LDL we krwi, do < 200 mg/dzień

Dieta zalecana przy hipertriglicerydemii:  udziału w diecie cukrów prostych i dwucukrów, czyli zachęcenie pacjenta do rezygnacji ze spożywania cukru, miodu, dżemów, wszelkich słodyczy, słodkich napojów oraz produktów słodzonych fruktozą. Fruktoza zwiększa stężenie TG we krwi. ograniczenie spożycia owoców do 300 g dziennie, bo owoce zawierają fruktozę. Uwaga!!! na gruszki, śliwki, winogrona, owoce suszone.

Dieta zalecana przy hipertriglicerydemii: zachęcenie pacjenta do rezygnacji ze spożywania alkoholu – zarówno wódki, koniaku, jak i piwa, szampana a także czerwonego i białego wina. Alkohol zwiększa stężenie TG we krwi.

Dieta zalecana przy hipertriglicerydemii: zachęcenie pacjenta do spożywania przynajmniej 2 razy w tygodniu tłustych ryb morskich, gdyż zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają stężenie TG we krwi.

Dieta zalecana przy hipertriglicerydemii: w zmniejszeniu stężenia TG u pacjentów z cukrzycą pomaga podjęcie starań w kierunku jak najlepszego wyrównania poziomów glukozy we krwi.

Dieta zalecana przy hipertriglicerydemii: u pacjentów z hipertriglicerydemią, która nie ustępuje po redukcji masy ciała, spożycie tłuszczu można zwiększyć nawet do 35% ogółu energii, zwiększając spożycie JKT (bogate w nie są olej rzepakowy i oliwa z oliwek), zmniejszając jednocześnie spożycie węglowodanów. JKT w przeciwieństwie do węglowodanów nie zwiększają stężenia TG we krwi.

nadciśnienia tętniczego Leczenie dietetyczne nadciśnienia tętniczego

Zalecenia dotyczące zmiany stylu życia dla osób z nadciśnieniem Rezygnacja z palenia tytoniu Umiar w spożyciu alkoholu Ograniczenie spożycia soli Inne zmiany dietetyczne Redukcja masy ciała Ćwiczenia fizyczne

Umiar w spożyciu alkoholu Ostatnio wykazano liniową zależność między spożyciem alkoholu a ciśnieniem krwi i występowaniem nadciśnienia w populacjach. Duże spożycie alkoholu jest związane z dużym ryzykiem udaru. Alkohol osłabia działanie leków przeciwnadciśnieniowych, ale zmniejszenie spożycia alkoholu już po 1-2 tygodniach, przynajmniej częściowo, znosi ten efekt.

Umiar w spożyciu alkoholu Badania wykazały, że zmniejszenie spożycia alkoholu znacznie zmniejsza ciśnienie krwi. Osobom z nadciśnieniem, które piją alkohol należy zalecać zmniejszenie tego spożycia do nie więcej, niż 20-30 g etanolu dla mężczyzn i nie więcej, niż 10-20 g dla kobiet. Osoby pijące należy ostrzec, że upijanie się zwiększa ryzyko udaru mózgu.

Ograniczenie spożycia soli Badania epidemiologiczne wskazują, że spożycie soli ma wpływ na wzrost ciśnienia krwi i występowanie nadciśnienia. Ograniczenie spożycia soli: może mieć silniejsze działanie hipotensyjne, jeśli jest połączone z innymi jeszcze zaleceniami dietetycznymi może wpłynąć na zmniejszenie dawek i liczby przyjmowanych leków przeciwnadciśnieniowych

W celu realizacji diety z ograniczeniem soli, należy zalecać pacjentom unikanie dosalania potraw i unikanie produktów o dużej zawartości soli (głównie żywności przetworzonej), natomiast spożywanie głównie posiłków przygotowanych z naturalnych składników bogatych w potas. Nadmierne spożycie soli może być przyczyną ciśnienia opornego na leczenie.

Zalecane dzienne spożycie sodu (AI) zostało ostatnio zmniejszone ze 100 mmol/dzień do 65 mmol/dzień, co odpowiada 3,8 g NaCl/dzień i może być trudne do osiągnięcia. Realnym zaleceniem jest 5 g NaCl/dzień (85 mmol/dzień).

Inne zmiany dietetyczne Ostatnia dekada wykazała, że zwiększenie spożycia potasu i stosowanie diety bazującej na diecie DASH (bogatej w owoce i warzywa, niskotłuszczowe produkty mleczarskie, ze zmniejszoną zawartością cholesterolu, NKT i tłuszczu ogółem) również wpływa na zmniejszenie ciśnienia krwi. Suplementy kwasów tłuszczowych omega-3 (tłuszcze rybie) obniżają ciśnienie u osób z nadciśnieniem, ale na ogół tylko wtedy, gdy zastosowana jest stosunkowo duża dawka (>=3g/dzień).

Inne zmiany dietetyczne Suplementy wapnia i magnezu są proponowane w celu obniżenia ciśnienia krwi, ale dostępne dane na ten temat nie są całkowicie zgodne.

Osobom z nadciśnieniem należy zalecać: zwiększenie spożycia owoców zwiększenie spożycia warzyw (4-5 porcji lub 300 g/dzień/ zwiększenie spożycia ryb zmniejszenie spożycia NKT i tłuszczu ogółem Przydatna może być porada udzielona przez wykwalifikowanego dietetyka.

Zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłych Zmniejszenie spożycia NaCl do <3,8 g/d (spożycie sodu < 1,5 g/d, czyli 65 mmol/d) Spożywanie większej ilości owoców i warzyw (4-5 porcji warzyw dziennie, tzn. 300 g) oraz zmniejszenie spożycia tłuszczów nasyconych i cholesterolu Ograniczenie spożycia alkoholu do ≤10-30 g etanolu dziennie u mężczyzn (1-3 standardowych kieliszków wódki, lampek wina lub butelek piwa) i ≤10-20 g etanolu dziennie u kobiet (1-2 drinków jw.) Regularna aktywność fizyczna u osób prowadzących siedzący tryb życia

Skład 100 g soli niskosodowej: Sód – 26 g Potas – 12,5 g Magnez – 360 mg Jod – 2300 mcg Skład 100 g soli kuchennej jodowanej: Sód – 38,85 g Potas – 0 Magnez – 290 mg Jod – 2293 mcg w 3,8 g NaCl – 87 mcg jodu w 5 g NaCl – 115 mcg jodu

DZIĘKUJĘ ZA UWAGĘ