TYDZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 listopada – DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. Juliana Tuwima w Złochowicach
C ODZIENNIE JEDZ ŚNIADANIE ! Uczniowie klas I-III brali udział w śniadaniach tematycznych. Przygotowywali również prace, które prezentowane były na korytarzu szkolnym.
„M LEKO I JEGO PRZETWORY – NIEZBĘDNY BUDULEC MOCNYCH KOŚCI ” Dodatkiem do śniadania były przetwory mleczne. Omówione zostało znaczenie przetworów mlecznych dla rozwoju układu kostnego dziecka oraz zaprezentowane doświadczenia „Słabe kości – mocne kości”
„Ś WIEŻY SOK PIJĘ, PRZYPŁYW ZDROWIA CZUJĘ !” W tym dniu dzieci na śniadanie przyniosły marchewki lub owoce sezonowe, z których sporządzony został świeży sok. Podczas śniadania omówiono znaczenie soków i wody w diecie człowieka.
Dzieci wykonały etykietki na sporządzony przez siebie soki. Odbyła się również degustacja wody mineralnej.
Nasz akcja promowała spożywanie zdrowych drugich śniadań przez uczniów naszej szkoły. W poszczególne dni tygodnia zorganizowano śniadania tematyczne, w których uczestniczyli uczniowie klas młodszych. Zaproszenie na nie otrzymały dzieci, które przyniosły ze sobą śniadanie skomponowane zgodnie z planem na dany dzień. W każdym dniu poruszano inną tematykę, ściśle związana ze spożywanym śniadaniem. Śniadania odbywały się podczas długich przerwach w klasie III.
„Ś NIADANIE MISTRZÓW ” R. D ZIEŃ Z DROWEGO Ś NIADANIA
Na początku uczniowie klasy III obejrzeli obraz „Śniadanie żeglarzy” P. A. Renoira.
Przed śniadaniem dzieci umyły oczywiście rączki.
Następnie uczniowie przygotowywali pyszne kanapki. Rodzice zaopatrzyli swoje pociechy w zdrowe warzywa, wędliny, sery oraz pieczywo, z których powstało nasze śniadanie.
W końcu powstały pyszne i zdrowe kanapki, które uczniowie klasy III mogli wspólnie zjeść.
Zostało już tylko przygotować stół, grzanki, herbatę i można było zasiąść do wspólnego śniadania.
Wszystkim smakował zdrowy i pyszny posiłek.
8 listopada uczniowie klasy III mogli wspólnie przygotować i zjeść najważniejszy posiłek dnia. Dzieciaki miały frajdę nie tylko z dzielenia się z innymi, ale także spróbowania nowych smaków, dowiedzenia się, co lubią na śniadanie inne dzieci i dlaczego właściwie śniadanie jest takie ważne. Na pewno przyczyni się to do tego, że więcej dzieci w naszej szkole zacznie przynosić ze sobą drugie śniadania. I najważniejsze, że będą to … ZDROWE ŚNIADANIA!