Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
הערינג -ליטוויש -גאליציאנער Śledź po litewsku i galicyjsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Autor: Adrianna Szalonka
Książka Kulinarna polsko-brytyjska 1.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Książka Kucharska.
„Czy rosyjska kuchnia smakowałaby Polakom?” Kornelia Antoniak
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
The traditional Bulgarian Dishes. 4 tomatoes – 4 pomidory 1 large cucumber – 1 duży ogórek 4 green or red peppers – 4 zielone lub czerwone papryki 1.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Matematyka jest wszędzie !!!
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
Kuchnia polska.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Podróże po świecie Smaki Europy.
Zatrzymać lato w kuchni
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
ULUBIONA POTRAWA SZYMON DROGOSZ, KL. VB. FRYTKI Z KOTLETEM Z PIERSI KURCZAKA, Z KETCHUPEM.
Kulinaria.
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Autorzy : Agnieszka Krzemień Emilia Śmieszkowicz Amelia Szromba Klasa 1a.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Świąteczne porady żywieniowe
Kuchnia bez tajemnic i granic
Legenda litwińskich potraw
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Potrawy w Polsce 1.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski , Przemysław Fraś , Karol Maroń , Piotr Adamczyk.

PASZTET Składniki: Około 1,5kg.mięsa gotowanego np: łopatki Jarzyny gotowane z mięsem , marchewką ,selera i pietruszki 20dag wątróbki z drobiu 20dag gotowanego boczku 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 jaja Sól pieprz Ostra papryka Pół kostki masła

BIGOS Składniki: 75dag kapusty kiszonej 1 golonka Po dwie sztuki liści laurowych i ziele angielskie 75dag kapusty białej 1 cebula 10dag suszonych grzybów Mięso-wędliny i różnych pokrojonych w kostki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól ,pieprz 2 kieliszki wina czerwonego

PIEROGI Składniki Składniki na bardzo dużą porcję ( ok. 160 sztuk ): Ciasto: 1 kg mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 460 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 1 kg ziemniaków 0,5 kg sera białego 2 średnie cebule sól pieprz ostra papryka

GOŁĄBKI Składniki: 1 średnia główka kapusty 40dag ryżu 40dag ugotowanego mięsa 1 cebula Tłuszcz Sól Pieprz

BARSZCZ BIAŁY biała kiełbasa - 40 dag; kiełbasa podwędzana, np. polska - 20 dag; jajka, 1 szt. na talerz; 2 duże ząbki czosnku; 5 łyżek śmietany; łyżka mąki; ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy; przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka wegety) 

FLAKI - 90 dag  gotowanych flaków wołowych - włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 1 por - 1,5 - 2 l rosołu  wołowego lub  bulionu z kostki - 1 cebula -  3 łyżki masła - 2 łyżki mąki - przyprawy:  sól, pieprz, ziele angielskie, płaska łyżeczka  mielonego  imbiru , szczypta gałki muszkatołowej, czubata łyżeczka  mielonej  słodkiej  papryki,  liść laurowy, 3 czubate łyżki  majeranku.

ROSÓŁ Składniki: Rosół: 1 porcja rosołowa ( moja miał 60 dag) 35 dag wołowiny ( użyłem antrykotu) 35 dag wieprzowiny ( użyłem szynki) 1 główka czosnku przecięta na pól 2 marchewki 1 duża cebula 1 por 3 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 l wody sól,…

KALAFIOROWA Sposób przyrządzania: Mięso umyj, wrzuć do gotującego się bulionu. Umytego kalafiora podziel na małe bukieciki. Resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu warzywa i łyżkę masła. Gotuj przez ok. 25 min, dodając pod koniec liść laurowy i ziele angielskie. Śmietanę rozrób z wywarem z zupy. Wyjętą z zupy pierś z kurczaka pokrój na kawałeczki. Ugotowane mięso układaj w talerzach, zalej zupą. Przed podaniem posyp koperkiem.

KOMPOT Składniki: truskawki (najlepiej odmiany późniejsze, o intensywnie zabarwionym i zwięzłym miąższu, np. Stenga i Sengana) woda cukier

KOSA I SIERP

NARZĘDZIA REGIONALNE SIERP KOSA MASIELNICA

MASIELNICA