Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski , Przemysław Fraś , Karol Maroń , Piotr Adamczyk.
PASZTET Składniki: Około 1,5kg.mięsa gotowanego np: łopatki Jarzyny gotowane z mięsem , marchewką ,selera i pietruszki 20dag wątróbki z drobiu 20dag gotowanego boczku 2 cebule 2 łyżki bułki tartej 2 jaja Sól pieprz Ostra papryka Pół kostki masła
BIGOS Składniki: 75dag kapusty kiszonej 1 golonka Po dwie sztuki liści laurowych i ziele angielskie 75dag kapusty białej 1 cebula 10dag suszonych grzybów Mięso-wędliny i różnych pokrojonych w kostki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól ,pieprz 2 kieliszki wina czerwonego
PIEROGI Składniki Składniki na bardzo dużą porcję ( ok. 160 sztuk ): Ciasto: 1 kg mąki 2 żółtka 2 łyżki masła 460 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli Farsz: 1 kg ziemniaków 0,5 kg sera białego 2 średnie cebule sól pieprz ostra papryka
GOŁĄBKI Składniki: 1 średnia główka kapusty 40dag ryżu 40dag ugotowanego mięsa 1 cebula Tłuszcz Sól Pieprz
BARSZCZ BIAŁY biała kiełbasa - 40 dag; kiełbasa podwędzana, np. polska - 20 dag; jajka, 1 szt. na talerz; 2 duże ząbki czosnku; 5 łyżek śmietany; łyżka mąki; ok 0,5 l zakwasu lub kwasek cytrynowy; przyprawy (4 liście laurowe, sól, pieprz, 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku, łyżka wegety)
FLAKI - 90 dag gotowanych flaków wołowych - włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 1 por - 1,5 - 2 l rosołu wołowego lub bulionu z kostki - 1 cebula - 3 łyżki masła - 2 łyżki mąki - przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, płaska łyżeczka mielonego imbiru , szczypta gałki muszkatołowej, czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki, liść laurowy, 3 czubate łyżki majeranku.
ROSÓŁ Składniki: Rosół: 1 porcja rosołowa ( moja miał 60 dag) 35 dag wołowiny ( użyłem antrykotu) 35 dag wieprzowiny ( użyłem szynki) 1 główka czosnku przecięta na pól 2 marchewki 1 duża cebula 1 por 3 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 l wody sól,…
KALAFIOROWA Sposób przyrządzania: Mięso umyj, wrzuć do gotującego się bulionu. Umytego kalafiora podziel na małe bukieciki. Resztę warzyw obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu warzywa i łyżkę masła. Gotuj przez ok. 25 min, dodając pod koniec liść laurowy i ziele angielskie. Śmietanę rozrób z wywarem z zupy. Wyjętą z zupy pierś z kurczaka pokrój na kawałeczki. Ugotowane mięso układaj w talerzach, zalej zupą. Przed podaniem posyp koperkiem.
KOMPOT Składniki: truskawki (najlepiej odmiany późniejsze, o intensywnie zabarwionym i zwięzłym miąższu, np. Stenga i Sengana) woda cukier
KOSA I SIERP
NARZĘDZIA REGIONALNE SIERP KOSA MASIELNICA
MASIELNICA