Wielka Brytania – indyk z borówkami
Belgia - homary, małże, pstrąg, dziczyzna w sosie śliwkowym, sorbet, indyk, baba z kremem mokka.
Portugalia – wieprzowina, frutti di mare (czyli owoce morza), dorsz.
Francja - pasztety z gęsi lub kaczej wątroby, małże, wędzony łosoś, indyk, 13 bochenków chleba.
Dania - pieczona kaczka i ris r l`amande (czyli ryż z owocami i przyprawami). W jednej porcji ris r l`amande schowany jest migdał.
Finlandia – szynka (joulukinkku), pieczone prosię, grog (napój z czerwonego wina z ziołami, rodzynkami i migdałami).
Austria - karp lub kaczka, ciasto z mleka, mąki, soli, masła i miodu, pierniki, wino z korzeniami, gorące kasztany i pieczone migdały.
Szwecja - szynka, wędzony dorsz podawany w sosie lufisk i ryż z owsianką, anssons frestele (zapiekanka ze śledziami i ziemniakami).
Niemcy – kiełbaski, sałatka ziemniaczana, bakaliowe ciasto stollen.
Holandia - nie ma specjalnych dań wigilijnych.
Grecja - christopsomo, czyli chleb Chrystusa (duży, okrągły chleb z orzechami, z odciskiem drewnianej pieczęci z symbolem religijnym), pieczone jagnię, pieczony prosiak lub indyk nadziewany kasztanami i ryżem.
Hiszpania - owoce morza, karczochy, zupa migdałowa, ryby, indyk, pieczone jagnię, szampan, marcepan i turrony (słodycze bożonarodzeniowe z miodu i migdałów), keks, w którym zapieka się drobne niespodzianki, np. monety.
Irlandia - indyk, szynka, sos borówkowy, chleb, parówki, gotowana wieprzowina, ziemniaki i warzywa, krakersy, wędzony łosoś z chlebem sodowym, sałatka z krewetek.
Luksemburg - pieczeń z zająca lub dziczyzny, bakaliowe ciasto stollen i tzw. "czarny puding".
Włochy - ryby, sałatki i owoce, ciasteczka nadziewane figami i orzechami.
Prezentacja by Karolina Kamil Gowin, http://www.brzozowa.pl/gazeta2/banial uki/wigilia/wigilia.html , odczyt z 13 XI 2012 r. Zdjęcia pobrano z serwisu Flickr Czołówka by Sylwia