Opracowała: Małgorzata Rolewska 8 listopada 2012 r „Dzień Zdrowego Śniadania” w klasie II b Szkoły Podstawowej im. Janusza Kusocińskiego w Grębocicach „Śniadanie daje moc” Opracowała: Małgorzata Rolewska
Uczniowie klasy II b Szkoły Podstawowej w Grębocicach systematycznie poznają zasady zdrowego stylu życia na zajęciach pozalekcyjnych „Klubu Wiewiórka”. Świetnym sprawdzianem ich wiadomości i umiejętności było przygotowanie wraz z rodzicami zdrowego śniadania w ramach akcji „Śniadanie daje moc”. W dzień poprzedzający „Zdrowe Śniadanie” uczniowie zaplanowali, jakich produktów użyją do wykonania zdrowego i pożywnego porannego posiłku. Rano, 8 listopada 2012 r. uczniowie przygotowali w klasie stół, na którym znalazły się kolorowe warzywne kanapki, owocowe koreczki, marchewki, owocowe soki, jabłka, gruszki oraz kartoniki białego i smakowego mleka. Wszyscy dumnie prezentowali efekty swojej pracy podczas przygotowania śniadania. Przed przystąpieniem do jedzenia odbyła się jeszcze pogadanka utrwalająca zasady zdrowego odżywiania, której efektem było wykonanie przez dzieci gazetki na ten temat. Potem każdy z apetytem zajadał śniadanko, które w mgnieniu oka zniknęło ze stołu. Podsumowaniem akcji „Śniadanie daje moc” była wspólna recytacja wierszyka „Witaminowe abecadło” oraz zaśpiewanie piosenki „Witaminki” . Teraz już każdy drugoklasista dobrze wie, że: Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno być obfite w witaminy i składniki odżywcze. Śniadanie dostarcza nam paliwa, którego potrzebujemy przez cały ranek. Regularnie jedząc śniadanie jesteśmy odporni na stres, jesteśmy w dobrym nastroju i rzadziej chorujemy. Do szkoły trzeba wyjść po śniadaniu i ze śniadaniem.
Planujemy zdrowe śniadanie
Uczestniczymy w pogadance utrwalającej zasady zdrowego odżywiania
Redagujemy gazetkę o zdrowym śniadaniu
Efekt naszej pracy…
… pyszne kanapeczki i owocowe koreczki
Smacznego!
Stanisław Karaszewski WITAMINOWE ABECADŁO Oczy, gardło, włosy, kości zdrowsze są, gdy A w nich gości. A w marchewce, pomidorze, w maśle, mleku też być może. B – bądź bystry, zwinny, żwawy do nauki i zabawy! W drożdżach, ziarnach i orzeszkach, w serach, jajkach B też mieszka. C – to coś na przeziębienie i na lepsze ran gojenie. C: porzeczka i cytryna, świeży owoc i jarzyna! Zęby, kości lepiej rosną, kiedy D dostaną wiosną. Zjesz ją z rybą, jajkiem, mlekiem. Na krzywicę D jest lekiem.
Teraz już wiemy, że: Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, powinno być obfite w witaminy i składniki odżywcze. Śniadanie dostarcza nam paliwa, którego potrzebujemy przez cały ranek . Regularnie jedząc śniadanie, jesteśmy odporni na stres, jesteśmy w dobrym nastroju i rzadziej chorujemy. Do szkoły trzeba wyjść po śniadaniu i ze śniadaniem.