Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Jedzenie w Hiszpanii.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
czyli jak przygotować uszy Hamana Miedzna, marzec 2009
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
La Chandeleur.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Meksyk Kraj znajduje się w Ameryce Północnej. Zajmuje powierzchnię ok. 2 mln km², co daje mu pod tym względem XIV miejsce na świecie. Z prawie 117 mln.
KSIĄŻKA KUCHARSKA.
Desery możemy podzielić na dwie kategorie: Ciepłe i zimne
English breakfast.
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Carrot Cake czyli Ciasto Marchewkowe krok po kroku
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Jedzenie w Hiszpanii.
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
KUCHNIA HAWAJSKA.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Ciasto biszkoptowe.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
Blok czekoladowy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Kuchnia francuska krowa.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
„Pychotka”. Potrzebne składniki ● 21/2 szklanki świeżych czarnych jagód ● 1/4 szklanki białego rumu ● 3 łyżki cukru ● 1 łyżeczka mączki kukurudzianej.
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
16 października 2015 roku. Były już szeroko rozpowszechnione w starożytnym Egipcie.Drożdże. Są jednokomórkowymi grzybami z rodzimy drożdżakowatych i rozmnażają.
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
Dobór i kaloryczność produktów. 1 porcja produktów zbożowych to: - 1 kromka chleba - 1 mała bułka - ½ dużej bułki (np. Grahamka) - ½ szklanki ugotowanego.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
DANIA & MOJE DUŃSKIE CIASTO
Legenda litwińskich potraw
Desery krajów Erasmus+
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Pyszne pączki według przepisu mojej prababci Zofii
Kuchnie w Wielkiej Brytanii.
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Jedzenie w Hiszpanii.
Zapis prezentacji:

Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu

W ramach programu Leonardo da Vinci, projektu „Uczeń Barlewiczek Europejczykiem – nowe umiejętności, inne możliwości” mieliśmy okazje wyjechać do Anglii na miesięczne praktyki do nadmorskiego miasta Plymouth, gdzie mogliśmy zetknąć się z kuchnią angielską w domach, w których mieszkaliśmy oraz w naszych miejscach praktyk. Poprzez naszą prezentację chciałybyśmy przedstawić Wam menu, które składa się z potraw przez nas wybranych i godnych polecenia.

A oto przystawki, które Wam polecamy: Omlet z szynką i serem Ziemniaki nadziewane pieczarkami i brokułami Tarta z karmelizowanym porem Tost z masłem orzechowym

Przepis na Omlet z szynką i serem Składniki: 2 jaja -> 1 łyżka wody -> 2 łyżeczki masła -> 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego Nadzienie: 1 mały pomidor, pokrojony, bez nasion -> 1 plaster szynki -> ¼ szklanki sera (30 g), startego Przygotowanie: Wbij jajka do miski i dodaj wodę. Trzepaczką wymieszaj składniki, aby żółtko i białko się połączyły. Rozgrzej patelnię, włóż masło, jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, powinno skwierczeć i się pienić. Nie może się zarumienić Wlej na patelnie jajeczną mieszankę (powinna się zacząć pienić na brzegach). Omlet jest gotowy jeśli nigdzie nie ma surowego ciasta, a wierzch jest kremowy. Pod spodem powinien być lekko zarumieniony. NADZIENIE: Pokrój pomidor i szynkę w paski, wymieszaj z serem 4. Łyżką rozprowadź nadzienie na połowie omleta. Użyj łopatki, by złożyć go na pół, przykrywając nadzienie. Podawaj od razu, najlepiej posypany szczypiorkiem.

Dania główne: Fish and Chips Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami Stek wołowy z purée ziemniaczanym i zielonym groszkiem

Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami Składniki: 1 łyżka oleju -> 1 por, pokrojony na cienki talarki -> 2 cienkie plasterki bekonu -> 200g pieczarek, pokrojonych na pół -> 1 łyżka mąki -> 1 szklanka bulionu drobiowego -> 1/3 szklanki śmietany -> 1 łyżka musztardy Dijon -> 3 szklanki gotowanego mięsa kurczaka, grubo pokrojonego -> 1 gotowy płat ciasta francuskiego, pokrojony na 4 części Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni Rozgrzej tłuszcz w średnim rondlu, mieszając, smaż pora, bekon i pieczarki, dodaj mąkę i ciągle mieszając zagęść sos. Stopniowo dolewaj bulion i mieszając nadal podgrzewaj. Dodaj śmietanę, musztardę i mięso kurczaka. Rozłóż całość do 4 żaroodpornych naczyń, nakryj kawałkami ciasta francuskiego. Piecz ok.. 20 min bez przykrycia.

Desery: Wyborny pudding cytrynowy Pudding chlebowo – maślany Ciasto cytrynowe z bezą Naleśniki z cukrem i cytryną

Wyborny pudding cytrynowy: Składniki: 3 jaja -> ½ szklanki cukru pudru -> szklanka mleka -> 1 łyżka mąki ze szczyptą proszku do pieczenia -> ½ szklanki soku z cytryny Przygotowanie: Rozdziel białka od żółtek do dwóch misek. Do żółtek cukier i ubijaj mikserem aż będą gęste. Stopniowo dolej mleko. Ubijając na wolnych obrotach, dodawaj mąkę i sok z cytryny. Przelej do dużej miski. Ubij białka, dodaj w dwóch partiach do żółtek. Połącz ale nie mieszaj ani nie ubijaj, bo puszysty krem może opaść. Przelej krem do głębokiego naczynia żaroodpornego i omieść je w brytfannie wypełnionej do połowy wrzątkiem. Piecz około 45 min w piekarniku nastawionym na średnią temperaturę. Posyp niewielką ilością cukru pudru. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Ciasta i Ciasteczka: Twarde ciasteczka z rodzynkami Babeczki maślane Ciasto czekoladowe Pomarańczowe ciasto z makiem Ciasto imbirowe

Twarde ciasteczka z rodzynkami Składniki: 2 szklanki mąki z dodatkiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia -> ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego -> 1/3 szklanki cukru pudru -> 90g pokrojonego masła -> 1 szklanka rodzynek sułtanek -> 1 jajko -> ½ szklanki mleka -> 1 łyżeczka cukru pudru, dodatkowo Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni. Posmaruj tłuszczem dwie blach do pieczenia Przesiej mąkę, cynamon i cukier do miski, wymieszaj masło. Mieszając dodawaj sułtanki, jajko i mleko. Co 5 cm kładź na blachę porcję ciasta wielkości łyżki. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz około 15 min, zostaw na blasze do wystygnięcia.

Małgorzata Krucień Kamila Małkiewicz klasa III a Technik Hotelarstwa