Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
W ramach programu Leonardo da Vinci, projektu „Uczeń Barlewiczek Europejczykiem – nowe umiejętności, inne możliwości” mieliśmy okazje wyjechać do Anglii na miesięczne praktyki do nadmorskiego miasta Plymouth, gdzie mogliśmy zetknąć się z kuchnią angielską w domach, w których mieszkaliśmy oraz w naszych miejscach praktyk. Poprzez naszą prezentację chciałybyśmy przedstawić Wam menu, które składa się z potraw przez nas wybranych i godnych polecenia.
A oto przystawki, które Wam polecamy: Omlet z szynką i serem Ziemniaki nadziewane pieczarkami i brokułami Tarta z karmelizowanym porem Tost z masłem orzechowym
Przepis na Omlet z szynką i serem Składniki: 2 jaja -> 1 łyżka wody -> 2 łyżeczki masła -> 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego Nadzienie: 1 mały pomidor, pokrojony, bez nasion -> 1 plaster szynki -> ¼ szklanki sera (30 g), startego Przygotowanie: Wbij jajka do miski i dodaj wodę. Trzepaczką wymieszaj składniki, aby żółtko i białko się połączyły. Rozgrzej patelnię, włóż masło, jeśli patelnia jest wystarczająco gorąca, powinno skwierczeć i się pienić. Nie może się zarumienić Wlej na patelnie jajeczną mieszankę (powinna się zacząć pienić na brzegach). Omlet jest gotowy jeśli nigdzie nie ma surowego ciasta, a wierzch jest kremowy. Pod spodem powinien być lekko zarumieniony. NADZIENIE: Pokrój pomidor i szynkę w paski, wymieszaj z serem 4. Łyżką rozprowadź nadzienie na połowie omleta. Użyj łopatki, by złożyć go na pół, przykrywając nadzienie. Podawaj od razu, najlepiej posypany szczypiorkiem.
Dania główne: Fish and Chips Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami Stek wołowy z purée ziemniaczanym i zielonym groszkiem
Kurczak zapiekany w cieście z porem i pieczarkami Składniki: 1 łyżka oleju -> 1 por, pokrojony na cienki talarki -> 2 cienkie plasterki bekonu -> 200g pieczarek, pokrojonych na pół -> 1 łyżka mąki -> 1 szklanka bulionu drobiowego -> 1/3 szklanki śmietany -> 1 łyżka musztardy Dijon -> 3 szklanki gotowanego mięsa kurczaka, grubo pokrojonego -> 1 gotowy płat ciasta francuskiego, pokrojony na 4 części Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni Rozgrzej tłuszcz w średnim rondlu, mieszając, smaż pora, bekon i pieczarki, dodaj mąkę i ciągle mieszając zagęść sos. Stopniowo dolewaj bulion i mieszając nadal podgrzewaj. Dodaj śmietanę, musztardę i mięso kurczaka. Rozłóż całość do 4 żaroodpornych naczyń, nakryj kawałkami ciasta francuskiego. Piecz ok.. 20 min bez przykrycia.
Desery: Wyborny pudding cytrynowy Pudding chlebowo – maślany Ciasto cytrynowe z bezą Naleśniki z cukrem i cytryną
Wyborny pudding cytrynowy: Składniki: 3 jaja -> ½ szklanki cukru pudru -> szklanka mleka -> 1 łyżka mąki ze szczyptą proszku do pieczenia -> ½ szklanki soku z cytryny Przygotowanie: Rozdziel białka od żółtek do dwóch misek. Do żółtek cukier i ubijaj mikserem aż będą gęste. Stopniowo dolej mleko. Ubijając na wolnych obrotach, dodawaj mąkę i sok z cytryny. Przelej do dużej miski. Ubij białka, dodaj w dwóch partiach do żółtek. Połącz ale nie mieszaj ani nie ubijaj, bo puszysty krem może opaść. Przelej krem do głębokiego naczynia żaroodpornego i omieść je w brytfannie wypełnionej do połowy wrzątkiem. Piecz około 45 min w piekarniku nastawionym na średnią temperaturę. Posyp niewielką ilością cukru pudru. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Ciasta i Ciasteczka: Twarde ciasteczka z rodzynkami Babeczki maślane Ciasto czekoladowe Pomarańczowe ciasto z makiem Ciasto imbirowe
Twarde ciasteczka z rodzynkami Składniki: 2 szklanki mąki z dodatkiem 2 łyżeczek proszku do pieczenia -> ¼ łyżeczki cynamonu, mielonego -> 1/3 szklanki cukru pudru -> 90g pokrojonego masła -> 1 szklanka rodzynek sułtanek -> 1 jajko -> ½ szklanki mleka -> 1 łyżeczka cukru pudru, dodatkowo Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 – 200 stopni. Posmaruj tłuszczem dwie blach do pieczenia Przesiej mąkę, cynamon i cukier do miski, wymieszaj masło. Mieszając dodawaj sułtanki, jajko i mleko. Co 5 cm kładź na blachę porcję ciasta wielkości łyżki. Posyp dodatkowym cukrem. Piecz około 15 min, zostaw na blasze do wystygnięcia.
Małgorzata Krucień Kamila Małkiewicz klasa III a Technik Hotelarstwa