Disacharydy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Cukry (sacharydy, węglowodany)
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
Chemia w życiu codziennym
DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
CUKRY.
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Sole w rolnictwie.
Mieszanina a związki chemiczne
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
CUKRY.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
Czym są i do czego są nam potrzebne?
OTRZYMYWANIE CUKRU Z BURAKA CUKROWEGO
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
ZASTOWANIE I WŁAŚCIWOŚCI
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
Różnobarwny świat chemii
Szymon Owczarek Wojtek Łyczek
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
WYKONAŁA : Katarzyna Kózka
FOSFORAN (V).
CHEMIA PREZENATCJA FOSFORANY.
Doświadczenie z atramentem
Alkeny – węglowodory nienasycone
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Polisacharydy.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Sole w życiu człowieka.
Alkohole.
Paweł Wolski Michał Zegadło IID. Cukry to inaczej węglowodany Cukry to inaczej węglowodany co oznacza, że są to związki węgla i wody i dlatego cukry można.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Wpływ składników żywności na organizm
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Tłuszcze (glicerydy) - Budowa i podział tłuszczów,
Rodzaje paliw kopalnych
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Fenole Budowa fenoli Homologi fenolu Nazewnictwo fenoli Właściwości chemiczne i fizyczne Zastosowanie.
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
CHEMIA WOKÓŁ NAS Kończysz właśnie naukę chemii na poziomie podstawowym. Czy wiesz, jak często każdego dnia spotykasz się z substancjami chemicznymi?
SKŁADNIKI ŻYWNOSCI. Białka Białka pełnią funkcje budulcowe (służą do budowy tkanek)
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Reakcje w roztworach wodnych – hydroliza soli
Doświadczenie o cukrze
Zastosowanie kwasu solnego
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Poliamidy syntetyczne
Zapis prezentacji:

disacharydy

Disacharydy (dwucukry)-są to węglowodory składające się z dwóch powiązanych jednostek monosacharydowych. Hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego.

Wzór sumaryczny sacharozy  C12H22O11

Właściwości fizyczne sacharozy jest to substancja stała o budowie krystalicznej jest bezbarwna lub biała dobrze rozpuszcza się w wodzie w wyniku otrzymania wyższej temperatury otrzymujemy karmel

Zastosowanie sacharozy przemysł spożywczy (cukiernictwo, produkcja coli) przemysł farmaceutyczny (produkcja leków: syropów, tabletek) przemysł kosmetyczny (płyny do włosów, płyny do kąpieli) przemysł chemiczny (produkcja atramentów, produkcja przeźroczystych mydeł)

Występowanie sacharozy Sacharoza występuje w burakach cukrowych, trzcinie cukrowej. Rośliny te są źródłem otrzymywania sacharozy na skalę przemysłową, stąd nosi ona nazwę cukru buraczanego i trzcinowego. 

Reakcja hydrolizy sacharozy Reakcja ta zachodzi worganiźmie człowieka podczas procesu trawienia. Pod wpływem znajdujących się w przewodzie pokarmowym enzymów, wody i kwasu solnego sacharoza rozkłada się na cukry proste.

Równanie reakcji sacharozy z wodą

definicje sacharoza - dwucukier powstający przez połączenie glukozy i fruktozy wiązaniem 1,4- glikozydowym. Jest pospolitym cukrem używanym do słodzenia. dwucukry- zbudowane są z cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glukozydowym ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów lub kwasów. hydroliza sacharozy – reakcja podwójnej wymiany , która przebiega między wodą i rozpuszczoną w niej substancją.

Koniec