disacharydy
Disacharydy (dwucukry)-są to węglowodory składające się z dwóch powiązanych jednostek monosacharydowych. Hydroliza cząsteczki dwucukru prowadzi do utworzenia dwóch cząsteczek cukru prostego.
Wzór sumaryczny sacharozy C12H22O11
Właściwości fizyczne sacharozy jest to substancja stała o budowie krystalicznej jest bezbarwna lub biała dobrze rozpuszcza się w wodzie w wyniku otrzymania wyższej temperatury otrzymujemy karmel
Zastosowanie sacharozy przemysł spożywczy (cukiernictwo, produkcja coli) przemysł farmaceutyczny (produkcja leków: syropów, tabletek) przemysł kosmetyczny (płyny do włosów, płyny do kąpieli) przemysł chemiczny (produkcja atramentów, produkcja przeźroczystych mydeł)
Występowanie sacharozy Sacharoza występuje w burakach cukrowych, trzcinie cukrowej. Rośliny te są źródłem otrzymywania sacharozy na skalę przemysłową, stąd nosi ona nazwę cukru buraczanego i trzcinowego.
Reakcja hydrolizy sacharozy Reakcja ta zachodzi worganiźmie człowieka podczas procesu trawienia. Pod wpływem znajdujących się w przewodzie pokarmowym enzymów, wody i kwasu solnego sacharoza rozkłada się na cukry proste.
Równanie reakcji sacharozy z wodą
definicje sacharoza - dwucukier powstający przez połączenie glukozy i fruktozy wiązaniem 1,4- glikozydowym. Jest pospolitym cukrem używanym do słodzenia. dwucukry- zbudowane są z cząsteczek monosacharydów połączonych wiązaniem glukozydowym ulegają hydrolizie pod wpływem enzymów lub kwasów. hydroliza sacharozy – reakcja podwójnej wymiany , która przebiega między wodą i rozpuszczoną w niej substancją.
Koniec