SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Do wykonania potrzebne nam będzie: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 szklanki płatków owsianych ¼ szklanki cukru 4 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczka soli ½ szklanki suszonej żurawiny 1 jajko 115g roztopionego masła 1/3 szklanki mleka
Musimy: Rozgrzać piekarnik do 220 stopni Położyć na blaszkę papier do wypieków, a następnie posmarować go olejem
Do dużej miski wsypujemy:
Następnie wsypujemy:
Dodajemy szczyptę soli i wszystko mieszamy
Teraz potrzebne nam będzie: jajko, mleko i roztopione masło
Roztrzepujemy jajko, następnie dodajemy mleko, masło i mieszamy
Naszą mieszaninie dodajemy do miski ze suchymi składnikami
Mieszamy całość, aby powstało miękkie ciasto:
Ciasto nakładamy łyżka na blachę, żeby powstały okrągłe bułeczki
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż bułeczki się przyrumienią
Smacznego!