Krem warzywny z lanymi kluskami

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kuchnia epoki napoleońskiej
Advertisements

Kawa Rozpuszczalna Natalia Maraszek kl.6b.
Opracowała: Katarzyna Skałubińska Klasa III b
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Przepisy REGIONALNE.
Dopraw do smaku i przechowuj w zimnym miejscu. Zastosowanie:
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
Groch z kapustą i grzybami
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
NIE TAKA MATMA STRASZNA-
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Tradycyjne wyroby cukiernicze w Hiszpanii
Książka Kucharska.
PROJEKT: SAŁATKA JARZYNOWA
Książeczka kucharska:
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
Apetyt na zdrowie Multimedialna książka kulinarna
Multimedialna książka kulinarna uczniów Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza we Wręczycy Wielkiej.
TIRAMISU.
Matematyka jest wszędzie !!!
Zdrowa dieta Europejczyków
Przeliczniki kuchenne
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
„Śniadanie daje moc” Nasze zdrowe śniadanie I-IIIA i I-VIB Zespoły edukacyjno-terapeutyczne Szkoła Podstawowa nr 3 w Ośrodku Szkolno- Wychowawczym w Węgorzewie.
XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny Pniewy 2014 „Torty dla Mamy jakich nie znamy”
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
w Cukierni Belle Epoque”
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
Uzdrawianie menu :-) Przysmak mięsny z warzywami i sosem węgierskim Autorki: Roksana Rosiak Ewelina Zajączkowska kl. I c.
SCENARIUSZ LEKCJI CIASTO DROŻDŻOWE.
Przepis na jadalne ordery uśmiechu dla Babci i Dziadka
Gołąbki z ryżem i warzywami w sosie śródziemnomorskim
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Kuchnia francuska krowa.
Patryk Kowalski & Sylwester Grymulski Temat Projektu: Otyłość Czy To Jest Bomba Zegarowa ?
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
Klopsiki mięsno-warzywne z sosem brokułowym
Zupa grzybowa zabielana
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Pol ę dwiczka wieprzowa z sosem grzybowym Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Polędwiczka wieprzowa 1,500 kg Marynata Premium KNORR do wieprzowiny 0.025kg Marynata.
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
MATEMATYKA W PRAKTYCE Zapraszam!.
zawiera witaminy B1, B2, B6 oraz sód, potas, magnez
Boże Narodzenie. Autor : Julia Waś V B.
Święta Bożego Narodzenia
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
Przedszkole Nr7 w Świeciu Puchatkowa księga przepisów na pyszności dla dzieci.
ZIEMNIACZANE PLACKI ŚLEDZIOWE Potrawa regionalna Śląska wykonana przez Izabelę Matyskiel uczennicę klasy I ZSZ Pod kierunkiem p. Bożeny Mróz.
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Placki z jabłkami / apple pancakes
Zapis prezentacji:

Krem warzywny z lanymi kluskami Przed uzdrowieniem: Marchew 0,250kg(62,5kcal) Cukinia 0,220kg(41,8kcal) Brokuły 0,220kg(57,2kcal) Seler 0,080kg(12kcal) Cebula 0,090kg (24,3kcal) Pietruszka0,080kg (40kcal) Masło 0,030kg(225kcal)

RAZEM: 1849,65 kcal (na 10 osób) NA JEDNĄ OSOBE: 184,965 kcal Zupa szparagowa KNORR 0,120kg (516kcal) Woda 2,000l Śmietana 30 % 0,070kg (216kcal) Koperek 0,02kg (4,8kcal) Delikat Przyprawa Warzywna Szefa Kuchni 0,010kg(10kcal) Jajko 1szt, (67kcal) Woda 0,100l Mąka pszenna 0,150kg (561kcal) Pietruszka zielona 0,025kg (12,5kcal) Sól 0,001kg RAZEM: 1849,65 kcal (na 10 osób) NA JEDNĄ OSOBE: 184,965 kcal

Wykonanie: Cebulę pokrój w kostkę, marchew, cukinię, seler zetrzyj na tarce jarzynowej, brokuł podziel na małe różyczki. Zupę rozpuść w wodzie i zagotuj. Wszystkie składniki delikatnie przesmaż na maśle, następnie dodaj do zupy i wszystko gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie zblęderuj, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Składniki na kluski wymieszaj i formując z tuby ugotuj w wodzie. Zupę podawaj z lanymi kluskami i koperkiem.

Krem warzywny z lanymi kluskami Po uzdrowieniu: Marchew 0,250kg(62,5kcal) Cukinia 0,220kg(41,8kcal) Brokuły 0,220kg(57,2kcal) Seler 0,080kg(12kcal) Cebula 0,090kg (24,3kcal) Pietruszka0,080kg (40kcal) Masło RAMA 0,03kg (162kcal)

Zupa szparagowa KNORR 0,120kg (516kcal) Woda 2,000l Śmietana PROFI 15 % 0,070kg (117kcal) Koperek 0,02kg (4,8kcal) Delikat Przyprawa Warzywna Szefa Kuchni 0,010kg(10kcal) Jajko 1szt, (67kcal) Woda 0,095l Mąka pszenna 0,150kg (561,3kcal) Pietruszka zielona 0,025kg (12,4kcal) RAZEM:1688,3kcal (na 10 osób) NA JEDNĄ OSOBE: 168,3 kcal

Wykonanie po uzdrowieniu. Cebulę pokrój w kostkę, marchew, cukinię, seler zetrzyj na tarce jarzynowej, brokuł podziel na małe różyczki. Zupę rozpuść w wodzie i zagotuj. Wszystkie składniki delikatnie przesmaż na maśle RAMA, następnie dodaj do zupy i wszystko gotuj aż warzywa będą miękkie. Następnie zblenderuj, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Składniki na kluski wymieszaj i formując z tuby ugotuj w wodzie. Zupę podawaj z lanymi kluskami i koperkiem.

W celu uzdrowienia receptury kremu warzywnego z lanymi kluskami zmieniliśmy : Śmietanę 30% na śmietanę 15% PROFI Masło extra na Masło RAMA Usunęliśmy sól ze względu na dodatek przyprawy Warzywnej Szefa Kuchni w której znajduje się sól. Dzięki temu : Zmniejszyliśmy kaloryczność dania z 184,965kcal (na osobę) na 168,3 kcal

TIRAMISU Serek mascarpone 0,500kg (2300kcal) Jajka 4szt. (268 kcal) Cukier puder 0,100g ( 400 kcal) Likier amaretto 0,030l (49,8kcal) Biszkopty 0,150kg (546 kcal) Kawa espresso 0,250l (42,5 kcal) Kakao 0,010kg ( 34kcal)   na 10 osób : 3640,3 kcal na osobę (364,03 kcal)

Wykonanie Żółtka ubij razem z cukrem (70g) na jednolitą masę, a następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone. Pod koniec ubijania dodaj kawę espresso (około 20 ml) oraz likier. Białka ubij z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i delikatnie wymieszaj z przygotowana masą. Biszkopty namocz w kawie i przekładaj masą. Na koniec deser posyp kakao.

Receptura po uzdrowieniu: Kremówka 0,5l (1545) kcal Jajka 268kcal Cukier puder 0,80 g (320kcal) Biszkopty 0,150kg(546 kcal) Kawa espresso 0,250kg( 42,5kcal) Kakao 0,010kg (34kcal) RAZEM: 2755.5 kcal na 10 osób na jedną osobę: 275,55 kcal

Wykonanie po uzdrowieniu Żółtka ubij razem z cukrem (70g) na jednolitą masę, a następnie stopniowo dodawaj ubita śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj kawę espresso (około 20 ml) oraz likier. Białka ubij z dodatkiem niewielkiej ilości cukru i delikatnie wymieszaj z przygotowana masą. Biszkopty namocz w kawie i przekładaj masą. Na koniec deser posyp kakao

W celu uzdrowienia receptury tiramisu zamieniliśmy: serek mascaropne na śmietankę kremówkę 30% Ograniczyliśmy ilość cukru pudru z 0,100kg do 0,080kg Dzięki temu: Zmniejszyliśmy ilość kalorii z 364,03 kcal na 275,55kcal

Prezentacje wykonali: Artur Knap Adam Gmur Klasa:Ig1