Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów, 8-11-2012
Śniadanie daje moc Cel Wdrażanie zasad zdrowego żywienia dla dzieci w wieku szkolnych i przygotowanie wspólnego śniadania w dniu Europejskiego Dnia Jedzenia i Gotowania (8.11.20012). Forma Zajęcia grupowe. Metody i narzędzia Polisensoryczne poznawanie produktów żywieniowych, prezentacja i dyskusja o wartościach odżywczych warzyw i owoców. Przebieg zajęć Zasady higieny przygotowywania posiłków, przedstawienie zdrowych produktów i wiedzy na temat zdrowego odżywiania, wielozmysłowe poznawanie i przygotowanie wspólnego posiłku. Zakończenie Wspólnie śniadanie i wręczenie certyfikatów za aktywny udział w programie.
Wiadomości o zasadach zdrowego odżywiania Dzieci dokonują podziału żywności na produkty zdrowe i niezdrowe. Uczniowie zdobywają wiedzę o zdrowym odżywianiu i zdrowych produktach.
Dobre nawyki - dzieci dbają o higienę rąk i wiedzą że owoce i warzywa należy dobrze myć
Wielozmysłowe poznawanie i przygotowanie kolorowych kanapek
Wspólna praca przy stole daje dużo radości i uczniowie zdobywają ważne umiejętności
Wspólne śniadanie i degustacja
Już widać puste talerze a po zakończeniu jedzenia, sprzątanie i mycie rąk
A teraz uroczyste rozdanie certyfikatów dla małych znawców zdrowego śniadania
Podsumowanie Podczas realizacji spotkań śniadaniowych uczniowie zdobyli użyteczną wiedzę ważną dla zachowania zdrowia. Śniadanie stało się dla dzieci ważnym elementem edukacji o zdrowiu. Uczestnicy poprzez ćwiczenia praktyczne mogli przekonać się o „mocy śniadania” dla zdrowia. Udział w programie „śniadanie daje moc” było dla uczniów kontynuacją wieloletniego programu promocji zdrowia.