ZATRUCIA.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KONKURS WIEDZY O SZKODLIWOŚCI PALENIA PAPIEROSÓW
Advertisements

Grzyby.
Zatrucia pokarmowe – zatrucia grzybami
DOPALACZE.
Wędrówka po lesie … …świat grzybów
Zatrucia.
Dr hab. med. Anna Piekarska Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych
JERSINIOZA.
Profilaktyka zatruć grzybami „Uwaga! Grzyby trujące” PSSE Limanowa
ZATRUCIA GRZYBAMI (1) NIEPRAWDZIWE I NIEBEZPIECZNE OPINIE: GRZYB NIE JEST TRUJĄCY, SKORO ZWIERZĘTA JE JEDZĄ (WIELOKROTNE) GOTOWANIE GRZYBÓW, SMAŻENIE,
./.
Stany zagrożenia życia W- 9 „Nagłe zagrożenia ze strony układu nerwowego” lek. Tomasz Gutowski.
STOP MENINGOGOKOM!.
Zanieczyszczenia biologiczne
Czad - cichy zabójca Czad, czyli tlenek węgla wydzielający się podczas spalania w piecach czy urządzeniach gazowych, to bezzapachowy gaz powodujący niedotlenienie.
Zatrucia grzybami Referat opracowali: Bogusława Zalewska
OBRZĘK PŁUC.
„NIE! Dla Meningokoków”
Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
Przyczyny chorób zakaźnych i ich skutki
Kampania społeczno-edukacyjna „NIE dla czadu!”
WSTRZĄS POURAZOWY.
Narkotyki Alkohol i 84% 81% 79% 57% 51% Opr. Jakub Romański.
Skutki głodu i niedożywienia
1.
UKŁAD POKARMOWY CZŁOWIEKA
Działanie leku: pojęcia, które warto poznać
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
zaś do policyjnych pomieszczeń dla nietrzeźwych trafiło osób.
ZATRUCIA.
= Koło Naukowe Medycyny Podróży MONSUN Opiekun: Prof. dr hab. med. Piotr Zaborowski Aleksandra Chylak.
Wstrząs Wstrząs jest to zespół zaburzeń ogólnoustrojowych powstałych z niedotlenienia tkanek ważnych dla życia narządów wskutek niedostatecznego przepływu.
Choroby przenoszone przez wektory
GRZYBY PLEŚNIOWE W NOWOCZESNYM BUDOWNICTWIE
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Złe nawyki żywieniowe.
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
INTERNA 2014 Rozpuszczalniki, węglowodory
Palenie papierosów jako zagrożenie dla kobiet w ciąży
Czy każde dziecko z omdleniami należy kierować do kardiologa?
Trucizna jest substancją, która wprowadzona w niewielkiej dawce do organizmu człowieka może wywoływać zakłócenia jego normalnych funkcji życiowych lub.
Światowy dzień zdrowia 2015
„Tlenek węgla – cichy zabójca”
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Żywienie w zatruciach.
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
UZALEŻNIENIE OD ALKOHOLU
DOPALCZE GROŹNE DLA ZDROWIA
ŚWIATOWY DZIEŃ ZDROWIA
Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia.
Uwaga smog!!!.
USŁYSZEĆ CZAD Rogowo 2016 r..
Choroby układu pokarmowego
ZATRUCIA.
Pierwsza pomoc przy utracie przytomności
Rodzaje substancji leczniczych
CHOROBY PRZENOSZONE PRZEZ WEKTORY KWIETNIA. Roznosiciele-Wektory.
DOPALACZE KRADNĄ ŻYCIE
ALKOHOLIZM
współczesne zagrożenie
W królestwie grzybów, czyli bliskie spotkanie z bioróżnorodnością.
Kampania społeczna 2016/
Państwowej Straży Pożarnej
W ubiegłym roku w Polsce
Światowy dzień zdrowia 2018
Dr hab. med. Anna Piekarska Katedra i Klinika Chorób Zakaźnych
W ubiegłym roku w Polsce
Wpływ zanieczyszczeń na stan zdrowia
Urząd Miasta Bydgoszczy Wydział Zarządzania Kryzysowego,
Zapis prezentacji:

ZATRUCIA

ZATRUCIA POKARMOWE Zatrucie pokarmowe choroba wynikająca ze spożycia pokarmu lub przyjęcia płynów zawierających substancje szkodliwe, a w szczególności toksyny bakteryjne, drobnoustroje lub oba naraz i przebiegająca z objawami ostrego nieżytu żołądkowo-jelitowego. Najczęstszymi przyczynami zatruć są bakterie.

SALMONELLOZA Salmonelloza to choroba zakaźna układu pokarmowego wywołująca zapalenia jelita cienkiego i grubego, spowodowana zakażeniem bakterią chorobotwórczą z rodzaju Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową po spożyciu pokarmów zawierających bakterię salmonelli, po około 12-24 godzinach dochodzi do wystąpienia pierwszych objawów chorobowych. Należą do nich: kurczowe bóle brzucha biegunka gorączka wymioty

ZATRUCIE JADEM KIEŁBASIANYM Spożywanie przeterminowanych konserw oraz nieświeżych wędlin i mięs może spowodować zatrucie jadem kiełbasianym. Przestrogą przed spożyciem powinny być wydęte wieczka konserw, kapsle butelek i nakrętki słoików, pleśń, zmiana zabarwienia, nieprzyjemny zapach, śliski nalot. Objawami zatrucia są: narastająca suchość w ustach i gardle, zaburzenie wzroku, opadanie powiek, zezowanie, brak reakcji źrenic na światło. Zdarza się, że objawy występują dopiero po 48 godzinach od spożycia zatrutego pokarmu.

GRZYBY TRUJĄCE Do bardzo niebezpiecznych zatruć dochodzi po spożyciu trujących grzybów. Niektóre z nich kończą się zgonem, szczególnie u osób w podeszłym wieku i dzieci. Objawami zatrucia grzybami są: omamy niepokój nudności wymioty biegunka bóle brzucha bóle i zawroty głowy

Muchomor czerwony Muchomor sromotnikowy Borowik szatański

ZATRUCIA GAZAMI Spośród zatruć substancjami lotnymi najbardziej niebezpieczne są zatrucia spalinami samochodowymi i tlenkiem węgla (II) (czadem). Do zatruć tymi substancjami dochodzi zwykle na skutek nieszczelności i wadliwej konstrukcji pieców grzewczych, przewodów kominowych, instalacji gazowych, a także w wyniku pożarów.

ZATRUCIA ŚRODKAMI CHEMICZNYMI Do zatruć środkami chemicznymi dochodzi podczas pracy z użyciem środków ochrony roślin, w zakładach pracy wykorzystujących chemikalia, a także w domu – najczęściej wskutek spożycia środków czyszczących lub piorących przez dzieci oraz wskutek lekkomyślnego przechowywania substancji chemicznych w nieoznakowanych opakowaniach zastępczych. Objawy zazwyczaj występują natychmiast.

ZATRUCIA LEKAMI Do zatrucia lekami może dojść przypadkowo lub w wyniku przechowywania ich w miejscy dostępnym dla dzieci. Objawy zatrucia lekami są różne w zależności od rodzaju przedawkowanych leków. Mogą być związane z układem krążenia, z układem pokarmowym lub układem nerwowym. W przypadku podejrzenia, że osoba poszkodowana przyjęła toksyczną dawkę leku, należy bezzwłocznie wezwać pogotowie ratunkowe. Warto spróbować ustalić: jaki lek przyjęła osoba poszkodowana, w jakiej ilości, ile czasu upłynęło od jego przyjęcia.

KONIEC Wykonała:Sylwia Komasa Koordynator: Dorota Boruch