Kuchnia Wietnamska
Kurczak czosnkowy w cieście Czas przygotowania: 50 min Czas marynowania: 30min Na 2 porcje Składniki: 1/2 kg filetu z udek lub piersi kurczaka olej do smażenia Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 4 ząbki czosnku wyciśnięte Ciasto: 2 jaja lekko ubite 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia woda
Przygotowanie: Przyrządzamy danie następująco: mieszamy składniki marynaty, ponieważ nie mam wina ryżowego mieszam tylko sos sojowy z czosnkiem, następnie filety z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy mięso w marynacie ok. 30 min. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, wrzucamy na to mięso i smażymy, aż zmieni kolor, wyjmujemy na talerz. Mieszamy wszystkie składniki ciasta, dodajemy tyle wody aby uzyskać gęstą papkę. Na patelni grzejemy olej, podsmażonego wcześniej kurczaka maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju. Wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.
Chińszczyzna a la Thierry Składniki: 3 świeże papryki (czerwona, zolta i zielona) 1 duża cebula (albo dwie mniejsze) 1 ząbek czosnku 200g pędów sojowych 170ml (225g) sosu chińskiego Hoi Sin 4 łyżki brązowego cukru 500g piersi kurczaka (lub chudej wołowiny) oliwa z oliwek ryz (dlugoziarnisty biały lub mieszanka z dzikim ryżem)
Przygotowanie Pokroić cebule na piórka, papryki oczyścić i pokroić na dość długie pióra (ułatwienie w jedzeniu pałeczkami!). Czosnek przecisnąć przez sito. Rozgrzać patelnie wook z łyżeczką oliwy, wrzucić papryki, cebule i czosnek. Przykryć. Gdy papryka będzie miękka, dodać pędy sojowe, Hoi Sin i brązowy cukier. Wymieszać delikatnie i zostawić na małym ogniu, bez przykrycia, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Kurczaka pokroić w cienkie paseczki, dodać do gotującego się sosu. Potrawa jest gotowa, gdy kurczak jest ugotowany.
Grillowane kalmary Składniki: - 50 dag kalmara - 1 łyżka soli - garstka liści kolendry Marynata: - 2 roztarte ząbki czosnku - pieprz - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka przyprawy ?Pięć Smaków? - 1 łyżeczka curry - 1 łyżka posiekanej trawy cytrynowej - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka soku z cytryny lub limonki - 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie Natrzyj kalmara solą i opłucz go. Pokrój w kółeczka. Wymieszaj składniki marynaty, włóż kalmara, odstaw na godzinę. Ułóż na grillu lub na ruszcie, piecz po 2 minuty z każdej strony. Ułóż na półmisku, posyp listkami kolendry. Możesz podawać z sosem rybnym.
Brokuły z rodzynkami Składniki: - 1 łyżka oliwy - 1/4 szklanki orzeszków piniowych (lub migdałów; orzechów włoskich albo laskowych) - 1 roztarty ząbek czosnku - 2 spore (po 1 kg) brokuły - 1/3 szklanki białego wina lub wytrawnego sherry - 1/4 szklanki dużych jasnych rodzynek - sól - pieprz
Przygotowanie Rozgrzej oliwę w dużym, płaskim rondlu, wsyp orzeszki i upraż na złoto (1-2 minuty). Dodaj czosnek, a po minucie różyczki brokułów, alkohol i rodzynki. Przykryj, gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie (7-10 minut). Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.
Smacznego Bartek Zagrabski Toma Pham Duy Anh