Światowy dzień zdrowia 2015
Co to jest zdrowie ? Kiedy człowiek jest zdrowy, może cieszyć się życiem, Zdrowie to energia, równowaga, jasność umysłu, odporność na choroby, Zdrowie to długie życie.
Zasady zdrowego stylu życia. Jedz zdrową żywność, Prowadź aktywny styl życia, Nie nadużywaj alkoholu Nie pal papierosów.
Zdrowa żywność Zdrowe śniadanie. Zdrowa przekąska, Zdrowy obiad, Zdrowa kolacja.
Aktywny styl życia
Brak alkoholu i używek
5 kroków do bezpiecznej żywności! Utrzymywanie czystości: Myj ręce przed jedzeniem, Myj ręce po wyjściu z toalety, Chroń kuchnię i żywność przed owadami, Myj przygotowywana żywność.
2. Oddzielanie żywności surowej od ugotowanej: Oddzielaj surowe mięso, drób i owoce morza od innej żywności, Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach.
3. Dokładne gotowanie. Gotuj dokładnie mięso, drób, jaja i owoce morza, Gotuj i odgrzewaj wszystkie potrawy powyżej 70 st. C
4. Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze. Nie trzymaj żywności ugotowanej w temperaturze pokojowej nie więcej niż 2 godziny, Produkty przetrzymuj w lodówce, Nie rozmrażaj żywności w temperaturze pokojowej, odmrażaj jedzenie w letniej wodzie.
5. Używanie bezpiecznej wody i żywności: Do spożycia wybieraj zdrową żywność Myj warzywa i owoce zwłaszcza, gdy jesz je na surowo, Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności.
Choroby przenoszone drogą pokarmową! Choroby przenoszone drogą pokarmową czyli zatrucia i zakażenia pokarmowe mogą być wywoływane przez różne czynniki etiologiczne, tj.:
Bakterie Salmonella, Staphylococcus Escherichia coli enteropatogenna oraz Escherichia coli enterokrwotoczna Yersinia enterocolitica lub pseudotuberculosis Clostridium botulinum Listeria Shigella
Pasożyty i pierwotniaki Wirusy i riketsje – m.in.: Rotawirusy Norowirusy Wirus zapalenia wątroby typu A Toksyny zwierzęce np. ryb, skorupiaków, mięczaków Toksyny grzybów trujących Toksyny roślin trujących np. jagody lub inne części roślin Mikotoksyny tj. toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów (pleśni) Zanieczyszczenia chemiczne /np. pestycydy/, dodatki paszowe /np. metale ciężkie/, pozostałości środków farmakologicznych w tkankach zwierzęcych /np. antybiotyki, sulfonamidy, środki przeciwpasożytnicze, hormony/.
Objawy Do najczęściej występujących objawów chorób przenoszonych drogą pokarmową należą: Nudności Biegunka Wymioty Bóle brzucha Bóle głowy Gorączka Inne np. w przypadku zatrucia jadem kiełbasianym – zamglone i podwójne widzenie, osłabienie reakcji źrenic na światło, opadanie powiek, zaburzenia połykania i mowy.
DROGI SZERZENIA: Żywność Woda Chory lub zakażony człowiek Zanieczyszczone przedmioty
Zapobieganie – dziesięć „złotych reguł” Światowej Organizacji Zdrowia: Poza domem wybierać tylko potrawy poddane bezpiecznej obróbce Potrawy gotować w dostatecznie wysokiej temperaturze i dostatecznie długo Spożywać potrawy bezpośrednio po przygotowaniu Przechowywać przygotowaną wcześniej żywność w bezpiecznej temperaturze Przed ponownym podaniem dokładnie podgrzewać wcześniej ugotowane potrawy Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami Często myć ręce Utrzymywać kuchnię w skrupulatnej czystości Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami Używać bezpiecznej wody i kupować jedynie świeżą, nieprzeterminowaną i nienadpsutą żywność.
Podsumowując! Możesz wyglądać tak: Lub tak: WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!
Pamiętaj + - Zdrowa żywność Aktywność fizyczna Brak używek = zdrowe życie Szybkie niezdrowe posiłki Brak aktywności – siedzący tryb życia Używki, alkohol = choroby!
Pozdrawiam Angelika Lewicka