Doświadczenie z atramentem

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Podstawy termodynamiki
Advertisements

Stany skupienia.
''Fizyczna strona wirowania prania''
Rozszerzalność temperaturowa ciał stałych Zjawiska cieplne
Dyfuzja w jabłku.
Doświadczenie z wodą i atramentem
Właściwości cieczy i złudzenia optyczne
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Tajemnicze pismo z mąki
1 2 Patelnia, woda, masło, cukier, łyżka, papier 3.
CZĘŚĆ PIERWIASTKA CHEMICZNEGO
Dane INFORMACYJNE (do uzupełnienia)
Sprawozdanie z doświadczenia
Makroskopowe właściwości materii a jej budowa mikroskopowa
FIZYKA dla studentów POLIGRAFII Przejścia fazowe Zjawiska transportu
Zmiany stanów skupienia
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Zjawisko dyfuzji obserwujemy codziennie,
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
3 Proste doświadczenia z lodem Projekt: Mateusza Ciałowicza Opiekun: pani mgr Dorota Ciałowicz.
Lód Właściwości i niecodzienne użycie.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Katarzyna Pędracka i Mateusz Ciałowicz
KONWEKCJA Zdzisław Świderski Kl. I TR.
Doświadczenia: Chromatografia Zjawisko dyfuzji
Niezwykłe zamarzanie wody
Biologia, jako nauka eksperymentalna
Dane INFORMACYJNE Nazwa szkoły: Gimnazjum w Sierakowicach ID grupy:
DANE INFORMACYJNE GRUPY
Projekt „ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny.
Zespół Szkół w Potęgowie Budowa cząsteczkowa materii.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Dlaczego ciasto drożdżowe rośnie?
Przyspieszenie ciała zależy od masy Wykonajmy doświadczenie jak na rysunku powyżej. Działając z jednakową siłą (popchnięcia przez kolegę) dwóch chłopców.
Anna Hycki i Aleksander Sikora z Oddziałami Dwujęzycznymi
Eksperymenty, doświadczenia, pokazy fizyczne
Otrzymywanie wodoru.
Wprowadzenie cyfrowego wyświetlacza. Panel wyświetlacza Czas i Temp. Obszar wyświetlania 1) Wyświetlacz czasu 2) Zadana temperatury (po lewej stronie)
Termodynamika II klasa Gimnazjum nr 2
Przygotowanie do egzaminu gimnazjalnego
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
1.
Zjawisko dyfuzji i kontrakcji.
Doświadczenie z atramentem
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
BARTEK KOSIŃSKI klasa III E
Zielona jajecznica Wykonała Madzia Paluch, kl.3E.
Zajęcia pozalekcyjne i pozaszkolne z biologii
Chromatografia bibułowa
Druga zasada termodynamiki
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Ciepło właściwe Ciepło właściwe informuje o Ilości ciepła jaką trzeba dostarczyć do jednostki masy ciała, aby spowodować przyrost temperatury o jedną.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Ogień !.
Chromatografia bibułowa
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
ZAKWAS I CHLEB Emilia Cieślak. ZAKWAS Pierwszy dzień  5 łyżek mąki żytniej i 5 łyżek letniej wody wymieszać w litrowym słoiku i odstawić w ciepłe miejsce.
Białka i ich znaczenie biologiczne.. REAKCJA BIURETOWA Charakterystyczna reakcja chemiczna pozwalająca na wykrywanie wiązań peptydowych w rozmaitych związkach.
Stany skupienia wody.
Parowanie Kinga Buczkowska Karolina Bełdowska kl. III B nauczyciel nadzorujący: Ewa Karpacz.
Właściwości i budowa materii
Czy substancje można mieszać?
DYFUZJA.
Czy substancje można przetwarzać?
SMOG Klaudia Stachniuk 1b G.
Nadprzewodnictwo Nadprzewodnictwo-Cecha przewodnika elektrycznego, polegająca na tym, że w pewnych warunkach ma on zerową rezystancję. Innymi ważnymi zjawiskami.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Tęczowy Świat Kwiatów.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Powstawanie struktury komórkowej i dendrytycznej
Zapis prezentacji:

Doświadczenie z atramentem Wykonała: Madzia Paluch, kl. 3E

Do wykonania doświadczenia potrzebne są: dwie szklanki (w jednej zimna, a w drugiej ciepła woda) atrament łyżka ocet

Do szklanek z wodą dodajemy taką samą ilość atramentu. zimna woda ciepła woda

Wnioski: Zaszło zjawisko dyfuzji, czyli rozprzestrzenianie się jednej z substancji. Cząstki substancji ciekłych poruszają się szybko i chaotycznie. Im wyższa temperatura, tym poruszają się one z większą prędkością, więc dyfuzja zachodzi szybciej.

zimna woda z atramentem ciepła woda z atramentem

Następnie mieszamy wodę z atramentem.

Aby przywrócić niebieski kolor mieszaniny, do szklanki z gorącą wodą i atramentem dolewamy odrobinę octu.

ciepła woda z atramentem i octem

Koniec 