Kuchnia francuska krowa.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krewetki po tajsku.
Advertisements

Książeczka Kulinarna dla Nastolatka
PIERŚ W SOSIE TYMIANKOWO- POMIDOROWYM. pierś z kurczaka 150g masło 10g oliwa 10 ml wino białe wytrawne 40 ml bulion 70ml śmietanka 30% 50 ml koncentrat.
Kuchnia francuska.
1 l mleka,sól,gałka muszkatołowa, biały pieprz
SKŁADNIKI: 1 l ciemnego bulionu 75 g mąki 80 g masła
POTRAWY Z GRZYBÓW.
Groch z kapustą i grzybami
Karp w galarecie. Składniki 1 wypatroszony i sprawiony karp siatka włoszczyzny 1-2 łyżeczki cukru sól i pieprz 3 posiekane cebule 2 garście rodzynek i.
Autor: Adrianna Szalonka
Kuchnia Francuska Kuchnia francuska nie jest bardzo zróżnicowana występują dania wykwintne ,słodkie. Znane restauracje, modne miejsca, brasseries (piwiarnie),
Potrawy w Unii Europejskiej
Spaghetti Bolognese i sałatka Caprese
Gotowanie.
„Na imieniny męża mego, upiekłabym coś dobrego, a że męża mam Marcina najlepsza byłaby gęsina.” - Taki wierszyk napisałam i GĘŚ wygrałam!
Krok 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Potrawy Irlandzkie.
Wykonały: Klaudyna Styś i Paulina Michalczyk
Książka Kucharska.
Ryby i owoce morza.
GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA WYKONAŁA ALINA TOMASZEWSKA.
Kuchnia tajska.
Książeczka kucharska:
Kulinarne smaki Francji
Potrawy i przepisy Meksyku
Czas przygotowania 25 min. Składniki: -2kg ziemniaków -1l oleju -sól -pieprz -po 1 łyżeczce: -papryki ostrej -papryki słodkiej -oregano Sposób przygotowania:
Dania wykonane przez nas są w 100% przygotowane z naturalnych składników oraz wszystkie mają swoje korzenie na półwyspie apenińskim.
Kuchnia Japońska Ten slajd będzie poświęcony kuchni i kulturze Japonii.
Sałatka Grecka..
Wykonanie: Karol Grochowski Jakub Stoczek
Zupa miso shiro Danie wegetariańskie: nie Autor: Kulinarny Atlas Świata.
6 s ó o o w b p s na karpia Proszę klikać w slajdy – pps bez hasła.
Zdrowa dieta Europejczyków
KUCHNIA CHORWACKA Jedzenie chorwackie jest dosyć specyficzne i zróżnicowane zależnie od klimatu. W części północnej jedzenie jest zbliżone do naszego.
Fish and chips czyli klasyczna ryba z frytkami. Składniki ilość porcji: 4 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w paski 125 g (1 szkl.) mąki pszennej 1.
Marta Kaczmarek Miłosz Wiśniewski Jan Czerbniak. Kurczak Sobieskiego 1 porcja -5 łyżek oliwy z oliwek -1 łyżka miodu chełmińskiego - 0,25 rurki cynamonu.
Kuchnia polska W odróżnieniu od wielu innych kuchni narodowych, trudno jest w polskiej tradycji znaleźć rzeczywiście "oryginalne" – "czysto polskie" potrawy.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
O Slow Food i trendach kulinarnych
Blog sp.18 w Legnicy Prezentacja naszych dokonań..
Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami.
Skład ( 10 porcji): Łosoś bez skóry 1,400 kg Olej 0,040 l Delikatna przyprawa do ryb KNORR 0,020 kg Masło 0,020 kg Tymianek 0,002 kg Czosnek świeży 0,010.
Lunch: Pierś z kurczaka w kokosowym curry Deser: Trifle.
Kuchnia Wietnamska.
MARGARITE Z SOSEM POMODOROWYM I SEREM?
Moja ksi ąż ka kucharska. SA Ł ATKA DLA DZIECKA sk ł adniki 1 arbuz 1 pomarańcza 1 kiść winogron 10sztuk borówek.
Zupa grzybowa zabielana
 ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ ZAWIJAŃCE Z BAZYLIĄ  CORDON BLUE CORDON BLUE  BRYZOLE BRYZOLE.
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Kuchnia angielska specjalnością mojego zakładu
Potrawy regionalne Wykonawcy Maciej Borówka , Przemysław , Sadowski ,
Podróże po świecie Smaki Europy.
Pomysły na zdrowe śniadanie. Jeśli nie kanapki, to co? Kiedy po tygodniu śniadań składających się wyłącznie z samych kanapek twoja pociecha odmówi zjedzenia.
Cukinia w różnych odsłonach Co warto o niej wiedzieć?
POTRAWY WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
KLASY 1 A Zdrowy przepis. Tartaletki z kremem pomarańczowym Składniki: 10 dag masła 5 dag cukru pudru 15 dag mąki pszennej 1 łyżka gorzkiego kakao ½ łyżeczki.
„GOTUJ Z KLASĄ” Klasa 3a. Faszerowana pierś z kurczaka z ryżem i surówką Składniki: Surówka: -filet z kurczaka - kapusta pekińska -szpinak - marchewka.
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
SAŁATKA Z PŁATKAMI NAGIETKA 2 pomidory 1 ogórek 150 g. żółtego sera 1 łyżka majonezu 0.5 łyżki śmietany fit up do sałatek (kamis) Składniki: Przygotowanie.
Odżywcze śniadanie - 5 przepisów "Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi" - to nie tylko przysłowie, śniadanie.
Kuchnia Austriacka Niejednolita w swym charakterze kuchnia Austrii ze względu na wielonarodowościowy charakter tego kraju, a zwłaszcza wielonarodową przeszłość.
MATEMATYKA W KUCHNI Wykonały Urban Anita Wójcik Ewa.
KUCHNIA EUROPEJSKA Emily Bingham. Czechy  Kuchnia czeska podlegała wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji.  Charakterystyczne.
Kuchnia bez tajemnic i granic
KSIĄŻKA KUCHARSKA HISZPANII
Kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z pastą avocado i pastą z jajek .
WODNE PRZEPISY GRUPA: MOKRA WODA.
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Zapis prezentacji:

Kuchnia francuska krowa

Kuchnia od kuchni Kuchnia francuska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej wykwintnych na świecie. Można wyróżnić haute ciuisine, czyli tzw. wysoką kuchnię oraz nouvelle cuisine, czyli tzw. nową kuchnię. Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach.

Mule francuskie Składniki: - 2 kg świeżych małży - 4 szalotki - 5 dag masła - 1 i 1/2 szklanki białego wina - bouquet garni (związane gałązki natki tymianku i liść laurowy) - 150 ml śmietany - 3 łyżki natki - 2 ząbki czosnku Sposób przyrządzania: Jeśli jakoś uda ci się zjeść pierwszą małżę, nie wyrzucaj skorupki. Posłuży ci jako szczypce do wyjmowania mięsa z kolejnych Oczyść małże, odrzuć te, które nie zamykają się pod wpływem dotyku. Włóż na godzinę do zimnej wody. Stop masło, zeszklij cebule i czosnek. Wlej wino, dodaj bouquet garni, zagotuj. Wsyp mule, gotuj kilka minut, kilkakrotnie potrząsając garnkiem. Wyrzuć zamknięte małże. Wyjmij bouquet garni, wywar odparuj do połowy, zagotuj ze śmietaną. Przypraw, wymieszaj z natką, polej mule. Podawaj gorące.

Żabie udka Składniki: - 72 żabie udka - 20 dag masła -15 dag pszennej mąki - 5 ząbków czosnku - 750 ml wytrawnego białego wina - 50 ml jasnego piwa - 40 ml śmietany - 3 surowe żółtka - 2 cytryny - 4 szalotki - garść posiekanej natki - sól i pieprz do smaku. Sposób przyrządzania: Żabie udka włóż do garnka i polej piwem. Po 2 godzinach odcedź. Mąkę wysyp na duży talerz, obtocz w niej udka. W rondlu stop masło. Na gorący tłuszcz wrzuć posiekane szalotki i czosnek, następnie włóż udka. Smaż 10 minut, delikatnie mieszając od czasu do czasu (udka nie powinny się przyrumienić). Przypraw do smaku solą i pieprzem, wlej białe wino. Duś jeszcze 10 minut na małym ogniu. W tym czasie ubij widelcem śmietanę i żółtka, wlej do rondla z żabimi udkami, lekko wymieszaj. Kilka minut przed końcem duszenia dodaj jeszcze sok wyciśnięty z obu cytryn i posiekaną natkę. Ułóż udka na talerzu i polej je sosem, w którym się gotowały.

Zupa cebulowa Składniki: - 1-2 kg cebuli - 5 dag masła - jedna łyżeczka suszonego tymianku - 1-2 ząbki czosnku - szczypta szałwii - listek laurowy - 1 łyżeczka miodu - 1/2 szklanki wytrawnego białego wina - 2-3 szklanki esencjonalnego bulionu z kurczaka - sól - pieprz - grzanki z bułki - 5 dag tartego sera (np. gruyere'a lub ementalera) Sposób przyrządzania: Masło stop w rondlu i wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Duś, mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. Mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu około 30 minut. Dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Wlej wino, wymieszaj, zwiększ płomień. Gdy cały płyn wyparuje, dodaj gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 30 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Kiedy zupa jest już gotowa, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, wrzuć na wierzch grzanki z bułki i posyp tartym serem. Zapiekaj kilka minut w temp. 80°C. Wyjmij z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.

Ślimaki po burgundzku Składniki: - 60-80 żywych ślimaków - 2 garście soli Sos: - 75 ml wody - 750 ml białego burgunda - 1 niewielka cebulka - 5 goździków - pęczek ziół (po 3 gałązki koperku tymianku i natki) Wonne masło: - 40 dag masła - 4 dag posiekanych szalotek - 3 posiekane ząbki czosnku - 3 łyżki natki - sól - pieprz Sposób przyrządzania: Ślimaki włóż do naczynia i przykryj. Odstaw w chłodne miejsce na tydzień. Włóż do miski i zasyp solą. Mieszaj, aż pozbędą się soku. Starannie wypłucz, odstaw i po jakimś czasie znów wypłucz. Operację tę powtórz 4-5 razy. Włóż ślimaki do garnka i zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Osącz i wyjmij ślimaki z muszelek (muszelki zachowaj). Odkrój i wyrzuć czarne części ślimaków. Zrób sos: wymieszaj wodę z winem, przypraw solą i pieprzem, dorzuć cebulkę naszpikowaną goździkami i pęczek ziół. Włóż ślimaki i gotuj 3 godziny na małym ogniu. Odcedź (sos zachowaj). Stop masło, dodaj szalotki, czosnek i natkę. Duś przez chwilę, przypraw solą i pieprzem. Do każdej muszelki wlej łyżkę sosu z gotowania ślimaków. Wsuń ślimaka i zalej wonnym masłem. Podawaj na ciepło.

Wykonały Dagmara Czak i Marysia Kacprzyk Na podstawie: wikipedia.pl kuchnia.gazeta.pl