Matematyka ze smakiem Placuszki z jabłkami
Składniki na ciasto naleśnikowe: 1,5 szklanki mleka, 1szklanka wody (lekko gazowana) 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego. 8 do 10 naleśników
Odmierz miarkami składniki: 1,5 szklanki mleka, 1szklanka wody (lekko gazowana), 2 jajka, 2 szklanki mąki, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru waniliowego
Etapy przygotowania placuszków z jabłkami. Mąkę, mleko, wodę, jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia –wrzuć do miski i miksuj. Ciasto ma być gęste, ale nadal lejące.
Ostrożnie posługuj się nożem. Obierz jabłka ze skórki. Pokrój jabłka w plastry.
Zanurz plastry jabłka w cieście naleśnikowym i układaj ostrożnie na gorący tłuszcz. 1. 2. Smaż z obydwu stron aż będą złociste. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przed podaniem posyp cukrem pudrem. SMACZNEGO